Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Συνεδρίασε για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

Για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής), που συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ). Κύρια θέματα που το απασχόλησαν ήταν το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό αλλά και τα ζητήματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον το ΣΓΥ απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Διαθεσμική Συμφωνία και η Πολιτική Συνοχής, με επίκεντρο τις επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και τη μεγιστοποίηση της συμβολής των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Απ' την ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης. Στην παρέμβασή του, που επικεντρώθηκε στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζήτημα, υποστήριξε ότι το σχήμα 1:1 που προτείνεται στη νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας «χρειάζεται ευρύτατη νομιμοποίηση από τα κράτη - μέλη και η εφαρμογή του δεν πρέπει να καταλήξει ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Υπάρχει ένα πολύ δύσκολο διαχειριστικό πρόβλημα. Με τόσο μεγάλο αριθμό εισερχομένων, ποιος μπορεί να διαχειριστεί τις αιτήσεις ασύλου; Είναι πλέον εμφανές πως οφείλουμε να περάσουμε σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου», ανέφερε, προσθέτοντας: «Για να ξεπεράσουμε την κρίση δεν πρέπει να τεχνικοποιούνται τα πολιτικά προβλήματα και οι λύσεις να επαφίενται σε γραφειοκράτες υπαλλήλους. Αυτό οδηγεί σε μαζικό ευρωσκεπτικισμό που αποτυπώνεται στην άνοδο του σκληρού ακροδεξιού λαϊκισμού και οδηγεί σε αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οράματος».

Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει μείζον πρόβλημα τη μη τήρηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα όργανα της ΕΕ, κάνοντας λόγο για ασυνέπεια και ασυνέχεια και συσκοτίζοντας τον αντιλαϊκό και επικίνδυνο χαρακτήρα αυτών των αποφάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ