Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με το βλέμμα σε όλο το τόξο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Εστιάζοντας σε όλο το τόξο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, από Μαύρη Θάλασσα ως Μέση Ανατολή και Αφρική, συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Επισήμως, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν, πρωτίστως, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και η κατάσταση στη Λιβύη. Επιπλέον συζητήθηκε η «ειρηνευτική πρωτοβουλία» της Γαλλίας για οργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης με στόχο τη «διευθέτηση της μακροχρόνιας διένεξης» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει, βέβαια, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Παραπέρα, και με βάση τα «Συμπεράσματα», οι μετέχοντες στο Συμβούλιο υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πρότερη απόφαση της ΕΕ για ενεργό ανάμειξη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χώρα με στρατηγική θέση σε μια ζώνη μεγάλου ενδιαφέροντος για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, καθώς είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Σηματοδότησαν επίσης τις προθέσεις τους για ακόμη βαθύτερη διείσδυση στην Ανατολική Αφρική, μέσα κι από σχέδια εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σκιαγραφώντας τις τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε με το πέρας των εργασιών: «Επιμείναμε, από ελληνικής πλευράς, για την ανάγκη διεξαγωγής ενός εκτεταμένου διαλόγου με τη Ρωσία, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι δεσμευτικά. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις και προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πολιτική της, δεν μπορούμε να πάψουμε να προσπαθούμε να είμαστε σε συζήτηση και σε συνεργασία μαζί της. Το ίδιο είπαμε και για το Ιράν, ότι δηλαδή το Ιράν είναι ένα κράτος το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεών του με τη Δύση και ιδιαίτερα με την ΕΕ. Γι' αυτό, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, τις οποίες περιέγραψα ως "προσέγγιση μέσα από την αλλαγή", να προσεγγίσουμε δηλαδή το Ιράν για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να αλλάξουμε τις όποιες συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, υπάρχουν σε αυτές τις χώρες». Τοποθέτηση που περιγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης όχι μόνο να προσπαθήσει να αναβαθμίσει τις μπίζνες του κεφαλαίου και με άλλα καπιταλιστικά κέντρα, αλλά και να παίξει ρόλο στην... «αλλαγή συνθηκών» (στο όνομα του «εκδημοκρατισμού» κ.ο.κ.) που επιδιώκει να επιβάλει υπέρ του, στα πλαίσια των επικίνδυνων ανταγωνισμών, ο ευρωατλαντικός άξονας...

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωσε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, είχε συζητήσεις «οι οποίες θα διευκολύνουν και θα προετοιμάσουν τη λήψη όσο το δυνατόν καλύτερων αποφάσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ