ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανακατάληψη της Παλμύρας, μάχες στη Μοσούλη

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας εκκενώθηκε από τζιχαντιστές, αλλά έχει υποστεί σημαντικές ζημιές
Η αρχαία πόλη της Παλμύρας εκκενώθηκε από τζιχαντιστές, αλλά έχει υποστεί σημαντικές ζημιές
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ως σημαντικό άθλο «που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του συριακού στρατού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» εμφάνισε χτες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, την επιτυχή επιχείρηση για την ανακατάληψη της Παλμύρας από τους τζιχαντιστές, δέκα μήνες από την κατοχή της και ένα μήνα μετά την έναρξη της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας για την παύση πυρός σε εκατοντάδες θέατρα των συγκρούσεων επί του συριακού εδάφους.

Ο αρχηγός της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζααφάρι, μιλώντας χτες σε λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε την προθυμία των συριακών αρχών να συμμετάσχουν σε μία «μεγάλη διεθνή ευρεία συμμαχία» κατά της παγκόσμιας «τρομοκρατίας», υπό την προϋπόθεση πως οι χώρες που θα συμμετείχαν σε αυτήν «θα ήταν υποχρεωμένες να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους με τη συριακή κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, η ανακατάληψη της Παλμύρας προκάλεσε τις θετικές αντιδράσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ παράλληλα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις Ρώσων στρατηγών, ανακοίνωσαν την προθυμία της Μόσχας να προσφέρει βοήθεια με ρομπότ και τηλεκατευθυνόμενα μηχανήματα στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών που έχουν αφήσει πίσω τους, αποχωρώντας, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Συγχαρητήρια στο Σύρο ηγέτη έδωσαν, επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Αντίθετα, η ανακατάληψη της Παλμύρας αντιμετωπίστηκε με εκκωφαντική σιωπή από τους ηγέτες δυτικών και αραβικών χωρών που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ με στόχο την προώθηση των δικών τους συμφερόντων και το «ανακάτεμα» της τράπουλας που αφορά σημαντικές ενεργειακές πηγές και δρόμους μεταφοράς τους.

Η ανακατάληψη της Παλμύρας αντιμετωπίστηκε, επίσης, με επιφύλαξη από τη συριακή αντιπολίτευση που συμμετέχει στις συνομιλίες της Γενεύης, καθώς ο εκπρόσωπός της, Χαλέντ Νάσερ, κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση πως επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το γεγονός για να «φτιάξει» τις σχέσεις της με δυτικές χώρες.

Το ταξίδι του διευθυντή της CIA στη Μόσχα

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο κλίμα που δημιουργεί η ανακατάληψη της Παλμύρας, οι ΗΠΑ επέλεξαν τώρα να ανακοινώσουν πως στις αρχές Μάρτη ο αρχηγός της CIA, Τζον Μπρέναν, μετέβη στη Μόσχα και συζήτησε με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τις εξελίξεις στη Συρία, την «ανάγκη» να τηρήσουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών, προωθώντας εκ νέου τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για ανατροπή του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την εξουσία...

Κύμα φυγής αμάχων στο Βόρειο Ιράκ

Στο Βόρειο Ιράκ, πάντως, οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού, Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά και πολιτοφυλακών κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη είναι σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας ήδη μέσα στο τελευταίο τριήμερο πλήθος περίπου 3.000 ατόμων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με κάθε δυνατό μέσο.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Διευρύνονται οι έρευνες, τα σενάρια και οι μεθοδεύσεις

Ενώ η Γερμανία θα διοργανώσει «αντιτρομοκρατική» διεθνή συνάντηση κατά της διάδοσης εξτρεμιστικών ιδεών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του Κέντρου Κρίσεων της βελγικής κυβέρνησης, οι νεκροί από το μακελειό της περασμένης Τρίτης, στις Βρυξέλλες, έφτασαν τους 35, μετά την κατάληξη τεσσάρων από τους βαριά τραυματίες στο νοσοκομείο. Χτες, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ακόμα δύο από τα θύματα είναι Αμερικανοί πολίτες, ενώ στους νεκρούς συγκαταλέγονταν ακόμα και υπήκοοι από Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Κίνα.

Πολλές από τις χώρες καταγωγής των θυμάτων πρωτοστατούν ήδη σε διάφορες παρεμβάσεις για την ανάγκη να δυναμώσει ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» με το περιεχόμενο που του δίνουν οι ιμπεριαλιστές, επιταχύνοντας νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιούνται και διάφορα στοιχεία που έρχονται στο φως, συχνά και ως ανώνυμες διαρροές, σχετικά με την πορεία που έκαναν διάφοροι από τους πρωταγωνιστές των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη, επιστρέφοντας στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή όπου εκπαιδεύτηκαν, ή και κατευθυνόμενοι προς τη Μέση Ανατολή για να συνδεθούν με το «Ισλαμικό Κράτος».

Σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνονται διάφορες νέες «πρωτοβουλίες κατά της τρομοκρατίας», όπως αυτή που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο η Γερμανία. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, το Βερολίνο θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι διάσκεψη αφιερωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία θα επικεντρωθεί στην πρόληψη της διάδοσης εξτρεμιστικών ιδεών στις νεότερες ηλικίες.

Χτες το απόγευμα, η βελγική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι αφέθηκε τελικά ελεύθερος ο δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί το Σαββατοκύριακο και φερόταν ως ο τρίτος δράστης των επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, επειδή «οι ενδείξεις που οδήγησαν στη σύλληψη (...) δεν επιβεβαιώθηκαν από την προανακριτική διαδικασία».

Ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό δραστών διευρύνονται διαρκώς, πληθαίνουν και σενάρια για νέες επιθέσεις. Τις εξελίξεις αξιοποιούν διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις, για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Την Κυριακή, συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες μερικές εκατοντάδες ακροδεξιοί που φώναζαν «είμαστε στο σπίτι μας» κατηγορώντας «το κράτος» ότι «είναι συνεργός του Ντάες». Η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ αναβλήθηκε και μια «πορεία ενάντια στον φόβο» για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί

Εντονες είναι οι συζητήσεις που προκάλεσε η επίσκεψη την περασμένη βδομάδα στη Μόσχα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και οι συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συζητήθηκαν η σύγκρουση στη Συρία, αλλά και άλλα πεδία όπου εκδηλώνεται ο σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, όπως η Ουκρανία, η Υεμένη, η Βόρεια Αφρική. Η επίσκεψη αυτή ήταν η τρίτη του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε διάστημα 10 μηνών, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει σε ένα προσωρινό συμβιβασμό στη σύγκρουση στη Συρία, στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα». Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις που εκφράζουν ανταγωνιστικά συμφέροντα μπορούν να ξεπεραστούν.

Αυτό γίνεται φανερό και από τον τρόπο που σχολίασε ο Σ. Λαβρόφ, μια μέρα μετά, στη Ρώσικη Διπλωματική Ακαδημία, το «δόγμα» των ΗΠΑ.

Συναίνεση στο πλαίσιο πάντα του καπιταλισμού

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μιλάμε για να διώξουμε τις ΗΠΑ από κομβικές διεθνείς αποφάσεις, αλλά η συμμετοχή της να γίνεται στη βάση των κοινών προσεγγίσεων που δεν θα ικανοποιούν μόνο τα δικά της εγωιστικά συμφέροντα, αλλά θα χτίζουν συναίνεση για την εξασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η διεθνής κοινότητα θα καλωσορίσει μια τέτοια ηγεσία, με βάση το γεγονός ότι κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν μπορεί κανείς να το λύσει μόνος του». Εσπευσε να διευκρινίσει ότι «η Ρωσία είναι ο συνεχιστής της ΕΣΣΔ και με αυτή την ικανότητα, ως συνεχιστής και των παραδόσεων της προ-σοβιετικής εποχής στην ανάπτυξη της χώρας, καταλαβαίνουμε το μεσσιανισμό και ότι είναι αντιπαραγωγική η προσπάθεια να επιβάλλει κάποιος τα δικά του μοντέλα ανάπτυξης και τις αξίες σε άλλους ανθρώπους». Με αυτό τον έμμεσο αντικομμουνισμό ...άσκησε κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ, ως εκπρόσωπος της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας που προσπαθεί να «θολώσει τα νερά» και να κρύψει ότι το σημερινό κράτος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ρώσικου κεφαλαίου και σε αυτό το πλαίσιο ανταγωνίζεται τις άλλες αστικές τάξεις, απαιτώντας συναίνεση και συνεργασία. Σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ουσιαστικά απαίτησε να γίνουν σεβαστά τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας και χαρακτήρισε την άρση των κυρώσεων ως όρο για να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία, κάτι βέβαια που δεν δέχονται οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι «οι πρωτόγονες ασπρόμαυρες προσεγγίσεις είναι επικίνδυνες» σε έναν «πολυπολικό και αλληλοεξαρτώμενο κόσμο». Μόνο που αυτός ο κόσμος είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός.

Πυροβολισμοί στο Καπιτώλιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, χτες το μεσημέρι, τοπική ώρα, μέσα στο Κέντρο των επισκεπτών του Καπιτωλίου, της έδρας της Γερουσίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, ο δράστης συνελήφθη. Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας έγινε λόγος για «μεμονωμένο περιστατικό», ενώ μετά αναφερόταν ότι «δεν υπάρχει τρέχουσα απειλή για το κοινό».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιτρομοκρατικές ιαχές και αντιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ο αγώνας ενάντια στον τρόμο και την τρομοκρατία» αποτελεί «βασικό καθήκον της κυβέρνησης» επέμεινε χτες ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ ο εκπρόσωπός του, Ιμπραχήμ Καλίν, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας που σχεδίαζαν ΙΚ και ΡΚΚ, συνεχίζοντας να επενδύει στην «αντιτρομοκρατική» υστερία που δυναμώνει στο έδαφος σύνθετων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν επέκρινε σφοδρά την παρουσία ξένων διπλωματών στη δίκη δύο δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «καμιά χώρα δεν κρατά διπλωμάτες που συμπεριφέρονται έτσι ούτε για μια μέρα...».

Στο μεταξύ, η ηγεσία της χώρας προσπάθησε χτες να διαλύσει εντυπώσεις που διαμόρφωσαν αμερικανικά δημοσιεύματα (π.χ. «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ») ότι η Ουάσιγκτον αντιδρά σε μια συνάντηση Ερντογάν - Ομπάμα, στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα κάνει ο Ερντογάν στις ΗΠΑ, για τη διεθνή συνάντηση για την πυρηνική ενέργεια που θα γίνει εκεί. Ο Καλίν δήλωσε στο «Αναντολού» ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν αφορά επίσημη πρόσκληση της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι «συνεχίζεται η δουλειά για μια συνάντηση με τον κ. Ομπάμα».

Ηδη, στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με θέμα συζήτησης και τον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα στη Μέση Ανατολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ