Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί

Εντονες είναι οι συζητήσεις που προκάλεσε η επίσκεψη την περασμένη βδομάδα στη Μόσχα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και οι συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συζητήθηκαν η σύγκρουση στη Συρία, αλλά και άλλα πεδία όπου εκδηλώνεται ο σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, όπως η Ουκρανία, η Υεμένη, η Βόρεια Αφρική. Η επίσκεψη αυτή ήταν η τρίτη του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε διάστημα 10 μηνών, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει σε ένα προσωρινό συμβιβασμό στη σύγκρουση στη Συρία, στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα». Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις που εκφράζουν ανταγωνιστικά συμφέροντα μπορούν να ξεπεραστούν.

Αυτό γίνεται φανερό και από τον τρόπο που σχολίασε ο Σ. Λαβρόφ, μια μέρα μετά, στη Ρώσικη Διπλωματική Ακαδημία, το «δόγμα» των ΗΠΑ.

Συναίνεση στο πλαίσιο πάντα του καπιταλισμού

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μιλάμε για να διώξουμε τις ΗΠΑ από κομβικές διεθνείς αποφάσεις, αλλά η συμμετοχή της να γίνεται στη βάση των κοινών προσεγγίσεων που δεν θα ικανοποιούν μόνο τα δικά της εγωιστικά συμφέροντα, αλλά θα χτίζουν συναίνεση για την εξασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η διεθνής κοινότητα θα καλωσορίσει μια τέτοια ηγεσία, με βάση το γεγονός ότι κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν μπορεί κανείς να το λύσει μόνος του». Εσπευσε να διευκρινίσει ότι «η Ρωσία είναι ο συνεχιστής της ΕΣΣΔ και με αυτή την ικανότητα, ως συνεχιστής και των παραδόσεων της προ-σοβιετικής εποχής στην ανάπτυξη της χώρας, καταλαβαίνουμε το μεσσιανισμό και ότι είναι αντιπαραγωγική η προσπάθεια να επιβάλλει κάποιος τα δικά του μοντέλα ανάπτυξης και τις αξίες σε άλλους ανθρώπους». Με αυτό τον έμμεσο αντικομμουνισμό ...άσκησε κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ, ως εκπρόσωπος της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας που προσπαθεί να «θολώσει τα νερά» και να κρύψει ότι το σημερινό κράτος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ρώσικου κεφαλαίου και σε αυτό το πλαίσιο ανταγωνίζεται τις άλλες αστικές τάξεις, απαιτώντας συναίνεση και συνεργασία. Σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ουσιαστικά απαίτησε να γίνουν σεβαστά τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας και χαρακτήρισε την άρση των κυρώσεων ως όρο για να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία, κάτι βέβαια που δεν δέχονται οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι «οι πρωτόγονες ασπρόμαυρες προσεγγίσεις είναι επικίνδυνες» σε έναν «πολυπολικό και αλληλοεξαρτώμενο κόσμο». Μόνο που αυτός ο κόσμος είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ