Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες τουρκικές προκλήσεις

Δηλώσεις Μποζκίρ για το παζάρι που φουντώνει

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει η Τουρκία, που εξέδωσε μια ακόμα ανακοίνωση, αυτή τη φορά με αφορμή τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων που προκήρυξε η κυπριακή κυβέρνηση για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι «παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού», ενώ μιλά και για παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, «τα οποία πηγάζουν από την (τουρκική) υφαλοκρηπίδα της περιοχής», επισημαίνοντας χωρίς καμία περιστροφή ότι η χώρα «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα». Επιπλέον, καλεί χώρες και εταιρείες οι οποίες «μπορεί να σκεφτούν να κάνουν εργασίες έρευνας με βάση τις άκυρες άδειες, τις οποίες θα προσπαθήσει να δώσει η διοίκηση της Νότιας Κύπρου, να κινηθούν με την κοινή λογική, να λάβουν υπόψη τους και τον άλλο ιδρυτικό λαό στο νησί και να μην κάνουν βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού».

Αντιδρώντας, το κυπριακό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει την τουρκική παρέμβαση «έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων». Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, χτες, μετά από τη νέα συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη γνώμη ότι η τουρκική αντίδραση δεν μπορεί «με οποιονδήποτε τρόπο» να επηρεάσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Για την τουρκική παρέμβαση τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, καλώντας την Τουρκία «να εγκαταλείψει την απειλητική ρητορική της και να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σφοδρό παζάρι και δουλειά για «συγκλίσεις»

Οσον αφορά τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στις δηλώσεις που έκανε μετά ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, εκεί όπου υπήρχαν συναντιλήψεις για να διαπιστωθεί πώς μπορεί να μετατραπούν σε συγκλίσεις». Είπε ακόμα ότι «στα θέματα βασικών αρχών μπορώ να πω ότι έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα σημαντικά θέματα».

Η νέα συνάντηση έγινε μερικές μέρες μετά την τελευταία Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας, όπου αναδείχτηκε καθαρά ότι η προσπάθεια «λύσης» του Κυπριακού αποτελεί πεδίο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, με τις Βρυξέλλες να ιεραρχούν ψηλά στην παρούσα φάση τη συνεργασία τους με την Αγκυρα σε διάφορους τομείς, τροφοδοτώντας και έτσι την τουρκική επιθετικότητα. Ενδεικτικές είναι οι νέες δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, που ισχυρίστηκε ότι «ενθαρρύνεται η συνέχιση της στάσης των μελών που είναι κακομαθημένα εντός της ΕΕ», όπως και ότι «για να μην δημιουργηθεί μια ψυχολογία, η οποία θα εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού, θα ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 μέχρι τον Ιούνιο. Για τα άλλα κεφάλαια θέσαμε άρθρο στη δήλωση της Συνόδου να ανοίξουν το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μποζκίρ, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «για να ανοίξουν τα όποια κεφάλαια θα πρέπει πριν και πάνω από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει ένδειξη ότι είναι διατεθειμένη να ανοίξουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ