Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Εγκατάσταση ιαπωνικών ραντάρ και κινεζική ανησυχία

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Η Ιαπωνία εγκατέστησε σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Κινεζική θάλασσα, σχετικά κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου/Ντιαογιού, που αποτελεί «σημείο τριβής» με την Κίνα, σημειώνοντας πως πρόκειται για κίνηση που αφορά «κενό που έπρεπε να καλύψουμε».

Ο σταθμός βρίσκεται στο νησί Γιοναγκούνι, στο άκρο μιας σειράς μικρών νησίδων της Ιαπωνίας αλλά και πολύ κοντά στις ακτές της Ταϊβάν, όπως και στα Σενκάκου/Ντιαογιού.

Ο διοικητής της βάσης, Ντάιγκο Σιομίτσου, δήλωσε ότι «μέχρι χτες δεν είχαμε δυνατότητα παρατήρησης στα δυτικά της Οκινάουα», εξηγώντας πως πλέον «μπορούμε να παρακολουθήσουμε την περιοχή που περιβάλλει την Ιαπωνία, αλλά και ν' ανταποκριθούμε σε όλες τις καταστάσεις». Ο ίδιος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της βάσης μαζί με συνολικό προσωπικό 160 άνδρες και 50 αξιωματικούς. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή των απαραίτητων κτιρίων.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, εξέφρασε την κινεζική ανησυχία και σχολιάζοντας τη νέα νομοθεσία με την οποία η Ιαπωνία ενισχύει τα περιθώρια «δράσης» των Ενόπλων Δυνάμεών της εκτός συνόρων (άμεσα θα τεθεί σε ισχύ αφού ψηφίστηκε πέρυσι), ανέφερε ότι «ελπίζουμε η ιαπωνική πλευρά να διδαχθεί από τα σκληρά μαθήματα της ιστορίας, να παραμείνει στο μονοπάτι της ειρηνικής ανάπτυξης, να δρα με διακριτικότητα σε στρατιωτικά ζητήματα και την ασφάλεια, αλλά και να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους γείτονες, αλλά και για να ωφεληθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Και ιαπωνικές αντιδράσεις προς Ρωσία

Ενδεικτικές της όξυνσης των ανταγωνισμών είναι και οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι η Μόσχα σκέφτεται να αναπτύξει και μερικά από τα πιο σύγχρονα αντιπυραυλικά της συστήματα στις νήσους Κουρίλες, που αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή με την Ιαπωνία. Στο Τόκιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι «ενημερώσαμε την ιαπωνική πλευρά μέσω της διπλωματικής οδού για την ανησυχία μας» και χαρακτήρισε την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών υποδομών στην περιοχή ως «ασυμβίβαστη με την ιαπωνική τοποθέτηση και λυπηρή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ένταση με αφορμή βίντεο για τα διαφιλονικούμενα νησιά (2013-12-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών (2013-02-09 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών (2013-02-09 00:00:00.0)
Παραμένει η ένταση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (2012-10-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η διαμάχη (2012-09-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση με ταραχές (2012-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ