Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Αραβες επενδυτές ψάχνει ο Πρόεδρος Ζούμα

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Περιοδεία σε δύο χώρες της Αραβικής Χερσονήσου με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών για την τόνωση της νοτιοαφρικανικής οικονομίας, που πλήττεται μεταξύ άλλων από το αδύναμο νοτιοαφρικανικό νόμισμα (Ραντ), την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που πλήττει χώρες της ευρύτερης περιοχής και τα συχνά μπλακάουτ που προκαλούν οι αδυναμίες της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού ESKOM, πραγματοποιεί από το απόγευμα του Σαββάτου ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, συνοδεία σημαντικών υπουργών της κυβέρνησής του και επιχειρηματιών.

Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον βασιλιά Σαλμάν και συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών, εμπορικών σχέσεων. Υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της εξόρυξης και αξιοποίησης ορυκτών πόρων και φυσικού αερίου, αλλά και της ενίσχυσης εναλλακτικών πηγών Ενέργειας. Ο Τζέικομπ Ζούμα επισήμανε στον Σαουδάραβα μονάρχη τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της νοτιοαφρικανικής οικονομίας σαν «πύλη εισόδου» στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου. Απηύθυνε πρόσκληση σε Σαουδάραβες μεγαλοκεφαλαιούχους επενδυτές για μπίζνες ειδικά στους τομείς της εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων και της Ενέργειας.

Χτες το πρωί, ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης μετέβη στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακντούμ, και απηύθυνε ομιλία σε επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, προτείνοντάς τους να συμπεριλάβουν τη Νότια Αφρική στην ατζέντα μελλοντικών επενδυτικών σχεδιασμών. Υποσχέθηκε ακόμη την κατάργηση βίζας για τους πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει μεγαλύτερο ρεύμα τουριστών από την Αραβική Χερσόνησο προς τη Ν. Αφρική. Σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, σημειώνοντας τη σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες από 1,8 δισ. δολάρια που ήταν το 2011, έφτασαν πέρσι τα 2,2 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ