ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις κατά των αντεργατικών ανατροπών

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις
Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σχεδόν 200 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία έγιναν χτες, στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν προκηρύξει επτά συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στο νέο αντεργατικό νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση Βαλς - Ολάντ επιταχύνει κρίσιμες ανατροπές.

Στην απεργία πήραν μέρος εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους (Μεταφορές, Εκπαίδευση κ.τ.λ.), ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή της νεολαίας, ειδικά μαθητών από τη μέση εκπαίδευση, με δεδομένο ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα αφορούν κύρια τις επόμενες γενιές, με στόχο να εξασφαλίσουν ακόμα πιο ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι διαδηλώσεις έγιναν σε αρκετές περιπτώσεις μέσα σε βροχή και παρά το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούν κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις, ενώ η χώρα παραμένει σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», μετά το μακελειό της 13ης Νοέμβρη.

Ο νόμος διευκολύνει δραστικά τις απολύσεις, διευρύνει τα περιθώρια της μεγαλοεργοδοσίας για «προσαρμογή» του ωραρίου εργασίας στις εκάστοτε ανάγκες της (με εργαλεία τύπου «διευθέτησης» ωρών εργασίας, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες - και στην Ελλάδα), αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, αχρηστεύοντας ουσιαστικά τις κλαδικές ΣΣΕ.

Ρόλο στην επιχείρηση της λαϊκής καθυπόταξης έχουν αναλάβει κάθε λογής αστοί αναλυτές, με τα ΜΜΕ να γεμίζουν με αναλύσεις για τα «οφέλη» που απολαμβάνουν άλλες χώρες (δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο εκεί), μετά από την προώθηση αντίστοιχων ρυθμίσεων. Αυτό που εκθειάζεται, είναι η κατάργηση κάθε έννοιας «κατάκτησης» για σταθερή δουλειά ή μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Είναι κι αυτό δείγμα των καιρών της «ανάκαμψης» που τάζουν σε όλους τους εργαζόμενους λαούς, εντός και εκτός Ευρώπης.

  • Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της υπουργού για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Λοράνς Ροσινιόλ, που ουσιαστικά παρομοίασε τις μουσουλμάνες που φοράνε μπούρκα με «νέγρες» που «υπερασπίζονταν τη δουλεία».
ΗΠΑ
Διάσκεψη με πρόσχημα την «αποτροπή πυρηνικής τρομοκρατίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολοκληρώνονται σήμερα στην Ουάσιγκτον οι εργασίες της τέταρτης, από το 2010, «διεθνούς διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια» που διοργανώνει η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για μια διοργάνωση που ουσιαστικά προσπαθεί να ξεπλύνει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που, ενώ πρωτοστατεί στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, εμφανίζεται δήθεν ευαίσθητη για να «μην πέσουν στα χέρια τρομοκρατών» πυρηνικά υλικά. Στη διοργάνωση εκφράζεται και η αντιπαράθεση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενώ «ηχηρή» είναι η απουσία της Ρωσίας, η οποία την μποϊκοτάρει ως αντίδραση για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Οι σύνεδροι, ηγέτες, ανώτεροι αξιωματούχοι και ειδικοί από τουλάχιστον 50 χώρες, αναμένεται να καταλήξουν σήμερα σε ένα νέο «σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών αποτροπής της πρόσβασης τρομοκρατικών οργανώσεων σε πυρηνικά υλικά» και στο διορισμό μιας Ομάδας Επαφής για την Πυρηνική Ασφάλεια, που θα αποτελείται κυρίως από δίκτυο ειδικών και θα έχει ως βασική αρμοδιότητα την επίβλεψη της εφαρμογής στην πράξη όλων των μέτρων και των πολιτικών που αποφασίζονται από τις διεθνείς διασκέψεις στις χώρες που συμμετάσχουν σε αυτές.

Σύμφωνα με διαρροές προς τον Τύπο, στο σχέδιο αυτό θα δηλώνεται ότι αυτό θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι ανταγωνιστικά προς άλλους διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας, όπως είναι ο ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κ.ά. Η Διάσκεψη θα κλείσει τις εργασίες της με ομιλία του Προέδρου Μπ. Ομπάμα.

Νωρίτερα, χτες, οι ηγέτες ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας κλιμάκωναν τις πιέσεις τους έναντι της ΛΔ Κορέας με αιχμή του δόρατος το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, επιδιώκοντας την έκδοση ανακοίνωσης σε βάρος των βορειοκορεατικών αρχών.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει αργά χτες βράδυ μία «ιστορική συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (CEEA ή Euratom) και τις ΗΠΑ, με στόχο την ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων για ιατρικούς σκοπούς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρη έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ

Τουλάχιστον 7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε χτες στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ, μια από τις μεγαλύτερες στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, όπου ο στρατός συνεχίζει τις «αντιτρομοκρατικές» του επιχειρήσεις, με κύριο στόχο το ΡΚΚ.

Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, για τουλάχιστον 7 νεκρούς αστυνομικούς και άλλους 27 τραυματίες (οι 13 αστυνομικοί), αναφέροντας ότι ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη δίπλα σε λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς. Η επίθεση έγινε πολύ κοντά στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της πόλης, ενώ σε αυτή βρίσκονταν τρεις υπουργοί και σήμερα είχε προγραμματιστεί να φτάσει και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ουσιαστικά για να επιθεωρήσει από κοντά τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη, από τις ΗΠΑ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο είχαν καλέσει το προσωπικό τους που υπηρετεί στη νοτιοανατολική Τουρκία, να εγκαταλείψει την περιοχή μαζί με τις οικογένειές τους, εξαιτίας σοβαρών ανησυχιών για την «ασφάλεια» στην περιοχή.

Χτες, η Αυστραλία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για «επανεξέταση» της ανάγκης για ταξίδια στην ίδια περιοχή, όπως έκανε πρόσφατα και το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε χτες και η ανακοίνωση που το Γενικό Επιτελείο Στρατού έκρινε σκόπιμο να εκδώσει, για να διαψεύσει «σενάρια» για προετοιμασία πραξικοπήματος που εμφανίστηκαν σε «ορισμένα ΜΜΕ», τα οποία ωστόσο δεν προσδιόρισε. Σημειώνουμε, πάντως, ότι στις 24 Μάρτη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Νewsweek» άρθρο με τον τίτλο «Θα γίνει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία;».

Συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν

Στο μεταξύ, χτες έγινε στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν (στον απόηχο διαφόρων σχολίων για το ότι δεν έγινε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα...). Μετά από αυτή, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφωνούν στη μη ίδρυση κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία, όπως και στην παρεμπόδιση κάθε χρηματοδότησης του «Ισλαμικού Κράτους» (που βέβαια και οι δυο τους πρωτοστάτησαν για να ανδρωθεί). Ο Ερντογάν μίλησε και σε ισλαμικό κέντρο όπου συγκεντρώθηκαν οπαδοί του και επικριτές του.

Τέλος, η «Χουριέτ» μετέδωσε χτες ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και κρατούν στη Σμύρνη τον Αλπαρσλάν Τσελίκ. Ο Τσελίκ, που φέρεται να είναι γιος στελέχους του εθνικιστικού MHP, κατηγορείται από τη Μόσχα ότι σκότωσε ένα Ρώσο πιλότο μετά την κατάρριψη ενός «Su-24» από τουρκικά «F-16» τον περασμένο Νοέμβρη.

ΣΥΡΙΑ
Μάχες και ζυμώσεις για την «επόμενη μέρα»...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το κλείσιμο ενός στρατηγικού διαδρόμου μήκους 70 χλμ. που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», για να διαφύγουν προς την Τουρκία, επιχειρούν να εξασφαλίσουν οι Κούρδοι της Συρίας σε συνεργασία με Αραβες και άλλους συμμάχους τους στο πλαίσιο των «Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας», ώστε να ξεκινήσουν σε επόμενο στάδιο την επίθεσή τους για την ανακατάληψη της Ράκας που παρουσιάζεται ως η λεγόμενη «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των ισλαμιστών μισθοφόρων.

Ο αρχηγός του κουρδικού συριακού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σάλεχ Μούσλιμ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Παρίσι τόνισε ότι οι τζιχαντιστές που τράπηκαν σε φυγή από την Παλμύρα κατευθύνονται προς την Ααζάζ μέσω Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι περίπου 50.000 Κούρδοι και Αραβες ετοιμάζονται για τη μάχη της «απελευθέρωσης» της Ράκα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο «οι Αραβες κάτοικοι της περιοχής της Ράκας» να ενταχθούν στις κουρδικές δυνάμεις, προκειμένου «όλοι μαζί να απελευθερώσουν την πόλη».

Πρόθυμος και για πρόωρες προεδρικές εκλογές ο Ασαντ

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, εμφανίστηκε πρόθυμος να δεχτεί ακόμη και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών υπό την προϋπόθεση πως «θα το ζητήσει ο συριακός λαός». Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε στα ρωσικά ΜΜΕ, ΣΠΟΥΤΝΙΚ και «Ρία Νόβοστι» υποστήριξε την άμεση εκλογή Προέδρου από το λαό αντί του κοινοβουλίου, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για αμνηστία σε όσους αντικαθεστωτικούς ενόπλους «είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα». Χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» και «παράλογη» την ανάπτυξη κυανοκράνων του ΟΗΕ στη Συρία. Για μία ακόμη φορά, επιτέθηκε κατά του βρώμικου ρόλου στήριξης των τζιχαντιστών από δυνάμεις, μεταξύ των οποίων, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο τουρκικός στρατός, που δεν είναι τουρκικός, αλλά είναι ο στρατός του Ερντογάν, πολεμά τώρα στη Συρία. Ο τουρκικός λαός δεν είναι κατά της Συρίας... Οι σχέσεις μας θα είναι φιλικές εάν δεν παρεμβαίνει ο Ερντογάν».

Παράλληλα, πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ από τη Συρία ανέφεραν πως στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στο ανατολικό προάστιο της Δαμασκού, Ντέιρ αλ Ασαφίρ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άτομα, ανάμεσά τους και άμαχοι. Οι βόμβες φέρεται πως έπεσαν κοντά σε σχολείο και νοσοκομείο. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, μα ούτε και διαψεύστηκαν από τις συριακές αρχές.

Νωρίτερα, η ρωσική κυβέρνηση διέψευσε ρεπορτάζ της αραβόφωνης εφημερίδας «al-Hayat», που εκδίδεται στο Λονδίνο, και το οποίο υποστήριζε ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συμφωνήσει για το μέλλον του Προέδρου Ασαντ και την εκούσια «εξορία» του σε τρίτη χώρα. «Η Al-Hayat δημοσίευσε πληροφορίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που διαφοροποιεί τη Ρωσία από άλλα έθνη είναι ότι δεν συζητά θέματα αυτοδιάθεσης τρίτων χωρών μέσω διπλωματικών ή άλλων διόδων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ