Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μάχες και ζυμώσεις για την «επόμενη μέρα»...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το κλείσιμο ενός στρατηγικού διαδρόμου μήκους 70 χλμ. που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», για να διαφύγουν προς την Τουρκία, επιχειρούν να εξασφαλίσουν οι Κούρδοι της Συρίας σε συνεργασία με Αραβες και άλλους συμμάχους τους στο πλαίσιο των «Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας», ώστε να ξεκινήσουν σε επόμενο στάδιο την επίθεσή τους για την ανακατάληψη της Ράκας που παρουσιάζεται ως η λεγόμενη «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των ισλαμιστών μισθοφόρων.

Ο αρχηγός του κουρδικού συριακού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σάλεχ Μούσλιμ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Παρίσι τόνισε ότι οι τζιχαντιστές που τράπηκαν σε φυγή από την Παλμύρα κατευθύνονται προς την Ααζάζ μέσω Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι περίπου 50.000 Κούρδοι και Αραβες ετοιμάζονται για τη μάχη της «απελευθέρωσης» της Ράκα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο «οι Αραβες κάτοικοι της περιοχής της Ράκας» να ενταχθούν στις κουρδικές δυνάμεις, προκειμένου «όλοι μαζί να απελευθερώσουν την πόλη».

Πρόθυμος και για πρόωρες προεδρικές εκλογές ο Ασαντ

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, εμφανίστηκε πρόθυμος να δεχτεί ακόμη και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών υπό την προϋπόθεση πως «θα το ζητήσει ο συριακός λαός». Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε στα ρωσικά ΜΜΕ, ΣΠΟΥΤΝΙΚ και «Ρία Νόβοστι» υποστήριξε την άμεση εκλογή Προέδρου από το λαό αντί του κοινοβουλίου, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για αμνηστία σε όσους αντικαθεστωτικούς ενόπλους «είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα». Χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» και «παράλογη» την ανάπτυξη κυανοκράνων του ΟΗΕ στη Συρία. Για μία ακόμη φορά, επιτέθηκε κατά του βρώμικου ρόλου στήριξης των τζιχαντιστών από δυνάμεις, μεταξύ των οποίων, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο τουρκικός στρατός, που δεν είναι τουρκικός, αλλά είναι ο στρατός του Ερντογάν, πολεμά τώρα στη Συρία. Ο τουρκικός λαός δεν είναι κατά της Συρίας... Οι σχέσεις μας θα είναι φιλικές εάν δεν παρεμβαίνει ο Ερντογάν».

Παράλληλα, πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ από τη Συρία ανέφεραν πως στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στο ανατολικό προάστιο της Δαμασκού, Ντέιρ αλ Ασαφίρ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άτομα, ανάμεσά τους και άμαχοι. Οι βόμβες φέρεται πως έπεσαν κοντά σε σχολείο και νοσοκομείο. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, μα ούτε και διαψεύστηκαν από τις συριακές αρχές.

Νωρίτερα, η ρωσική κυβέρνηση διέψευσε ρεπορτάζ της αραβόφωνης εφημερίδας «al-Hayat», που εκδίδεται στο Λονδίνο, και το οποίο υποστήριζε ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συμφωνήσει για το μέλλον του Προέδρου Ασαντ και την εκούσια «εξορία» του σε τρίτη χώρα. «Η Al-Hayat δημοσίευσε πληροφορίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που διαφοροποιεί τη Ρωσία από άλλα έθνη είναι ότι δεν συζητά θέματα αυτοδιάθεσης τρίτων χωρών μέσω διπλωματικών ή άλλων διόδων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια για τις επόμενες κινήσεις (2017-11-09 00:00:00.0)
Πολυεπίπεδες μάχες με φόντο τη λεία της «ανοικοδόμησης» (2017-10-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις της «αντιτρομοκρατικής» ιμπεριαλιστικής συμμαχίας (2016-11-08 00:00:00.0)
Αμερικανοί κομάντος σε ρόλο... συμπολεμιστή Κούρδων μαχητών (2016-05-28 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις προς τη Ράκα (2016-05-25 00:00:00.0)
Προετοιμασίες παύσης πυρός με φόντο την ένταση των συγκρούσεων (2016-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ