Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οι αντάρτες επιδιώκουν ειρήνη χωρίς συνθηκολόγηση

ΑΒΑΝΑ.--

Σχετικά με την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), τοποθετήθηκε με συνέντευξή του στην κουβανική τηλεόραση ο ηγέτης της οργάνωσης Τιμολέον Χιμένες, που βρίσκεται στην Αβάνα. Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2012 με μια ατζέντα 6 σημείων και στόχο να υπογραφεί συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που κρατάει πάνω από 40 χρόνια, ως απάντηση του λαϊκού κινήματος στην κρατική και παραστρατιωτική τρομοκρατία. Μάλιστα, στα τέλη του 2015 είχε δηλωθεί και από τις δύο πλευρές ότι η 23η Μάρτη θα μπορούσε να είναι η μέρα της υπογραφής της τελικής συμφωνίας. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη καθώς εκκρεμούν σημαντικές διαφορές. Επιμέρους συμφωνίες υπάρχουν σε 5 σημεία. Πρόκειται για: την αγροτική μεταρρύθμιση, την πολιτική εκπροσώπηση, την αντιμετώπιση των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την αποκατάσταση των θυμάτων της ένοπλης σύγκρουσης. Το έκτο σημείο που απομένει είναι η συμφωνία για τη λεγόμενη μη «χρήση των όπλων και την επιβεβαίωση της συνολικής συμφωνίας, ώστε να ισχύσουν και όλες οι επιμέρους συμφωνίες».

«Θα παλέψουμε για τα ίδια ιδανικά»

Για όλα αυτά τα ζητήματα μίλησε ο ανώτατος ηγέτης των FARC-EP, εξηγώντας ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα οφείλεται στο γεγονός της αποδοχής από την κυβέρνηση του «ίσου προς ίσον» διαλόγου. Διευκρίνισε ότι η αρχική πρόθεση να χαρακτηριστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «διαδικασία συνθηκολόγησης των ανταρτών ή παράδοσης των όπλων» έχει αποτύχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τμήματα της αστικής τάξης που επιμένουν σε αυτήν την αντίληψη, ακριβώς γιατί κερδίζουν από τη συνέχιση του πολέμου. Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι σημαντικά και σύνθετα. Από τη μια, ότι το γεγονός της «μη χρήσης των όπλων δεν σημαίνει παράδοση αλλά πρέπει να είναι μια πολιτική μεταβατική διαδικασία που θα εξασφαλίζει εγγυήσεις για τους μαχητές επαναστάτες, που θα συνεχίσουν την πάλη για τα ίδια ιδανικά αλλά με άλλα μέσα». «Χρειάζονται εγγυήσεις, είπε, για να ενταχθούμε στην πολιτική ζωή» και πρόσθεσε ότι τα τελευταία 3 χρόνια των διαπραγματεύσεων 25 στελέχη του λαϊκού κινήματος έχουν δολοφονηθεί από παραστρατιωτικούς, ζήτημα που χαρακτήρισε πολύ σοβαρό. Επίσης, το άλλο ζήτημα στο οποίο υπάρχει διαφωνία είναι αυτό της διαδικασίας επιβεβαίωσης της τελικής συμφωνίας, με την κυβέρνηση να μιλάει για δημοψήφισμα και τους αντάρτες για συντακτική συνέλευση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Τετάρτη ξεκίνησε και επίσημα στο Καράκας της Βενεζουέλας ο διάλογος της κυβέρνησης με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό της Κολομβίας (ELN) (το δεύτερο σε δυναμικότητα αντάρτικο της χώρας μετά τους FARC-EP) που θα έχει έδρα το Εκουαδόρ και ατζέντα παρόμοια με αυτήν της Αβάνας. Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χ. Μ. Σάντος, χαρακτήρισε τις δύο διαδικασίες «παράλληλες αλλά διαφορετικές που όμως επιδιώκουν τον ίδιο στόχο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηττα του κόμματος του Ουρίμπε (2019-10-30 00:00:00.0)
Συμφωνία για τους ανήλικους μαχητές στο αντάρτικο (2016-05-18 00:00:00.0)
Νέα επιμέρους συμφωνία (2015-12-16 00:00:00.0)
Τέταρτη επιμέρους συμφωνία (2015-09-25 00:00:00.0)
Συναντήσεις με επιτροπή Θυμάτων της σύγκρουσης (2014-08-19 00:00:00.0)
Απαραίτητη η συμμετοχή του λαού (2012-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ