Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις κατά των αντεργατικών ανατροπών

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις
Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σχεδόν 200 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία έγιναν χτες, στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν προκηρύξει επτά συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στο νέο αντεργατικό νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση Βαλς - Ολάντ επιταχύνει κρίσιμες ανατροπές.

Στην απεργία πήραν μέρος εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους (Μεταφορές, Εκπαίδευση κ.τ.λ.), ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή της νεολαίας, ειδικά μαθητών από τη μέση εκπαίδευση, με δεδομένο ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα αφορούν κύρια τις επόμενες γενιές, με στόχο να εξασφαλίσουν ακόμα πιο ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι διαδηλώσεις έγιναν σε αρκετές περιπτώσεις μέσα σε βροχή και παρά το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούν κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις, ενώ η χώρα παραμένει σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», μετά το μακελειό της 13ης Νοέμβρη.

Ο νόμος διευκολύνει δραστικά τις απολύσεις, διευρύνει τα περιθώρια της μεγαλοεργοδοσίας για «προσαρμογή» του ωραρίου εργασίας στις εκάστοτε ανάγκες της (με εργαλεία τύπου «διευθέτησης» ωρών εργασίας, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες - και στην Ελλάδα), αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, αχρηστεύοντας ουσιαστικά τις κλαδικές ΣΣΕ.

Ρόλο στην επιχείρηση της λαϊκής καθυπόταξης έχουν αναλάβει κάθε λογής αστοί αναλυτές, με τα ΜΜΕ να γεμίζουν με αναλύσεις για τα «οφέλη» που απολαμβάνουν άλλες χώρες (δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο εκεί), μετά από την προώθηση αντίστοιχων ρυθμίσεων. Αυτό που εκθειάζεται, είναι η κατάργηση κάθε έννοιας «κατάκτησης» για σταθερή δουλειά ή μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Είναι κι αυτό δείγμα των καιρών της «ανάκαμψης» που τάζουν σε όλους τους εργαζόμενους λαούς, εντός και εκτός Ευρώπης.

  • Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της υπουργού για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Λοράνς Ροσινιόλ, που ουσιαστικά παρομοίασε τις μουσουλμάνες που φοράνε μπούρκα με «νέγρες» που «υπερασπίζονταν τη δουλεία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ