ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Διήμερο φεστιβάλ αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Διήμερο φεστιβάλ αλληλεγγύης και συλλογής ειδών άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες διοργανώνει την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Απρίλη, στο θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Αιολία» της Καισαριανής (Σολομωνίδου και Φιλαδελφείας), η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών. Θα υπάρξει ένα πλούσιο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών, καθώς και δηλώσεις σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι.

Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος στη Μέση Ανατολή. Πόλεμοι, επεμβάσεις, φτώχεια, βομβαρδισμοί οδηγούν χιλιάδες κόσμου στον ξεριζωμό και στην προσφυγιά. Μέσα από φωτιά και σίδερο φτάνουν στο Αιγαίο. Δίνουν μάχη με τα κύματα, ναυαγοί στα νησιά μας, με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες.

Ομως οι πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρότι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δεν θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, στοιβάζονται σε διάφορους χώρους, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και εκτεθειμένοι στις διάφορες καιρικές συνθήκες ή σε καταυλισμούς που αποτελούν ντροπή για κάθε άνθρωπο.

Στη χώρα μας γνωρίζουμε καλά τι πάει να πει προσφυγιά. Ξέρουμε τι σημαίνει ξεριζωμός και μετανάστευση από τα χρόνια της δεκαετίας του '50 και του '60, όταν φεύγαμε καραβάνια, να γίνουμε φτηνοί εργάτες στη Γερμανία και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες.

Οι καλλιτέχνες, όπως και όλη η κοινωνία δεν έχει αντίπαλο ανθρώπους κυνηγημένους από τις συνέπειες των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, θεωρούμε ότι οι σκηνοθέτες δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές. Mε όπλο την τέχνη μας, διοργανώνουμε "Διήμερο φεστιβάλ αλληλεγγύης" στις 21 - 22 Απρίλη στο θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Καισαριανής "Αιολία", με προβολές ταινιών, για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με την ελάχιστη προσφοράς μας, που είναι η συγκέντρωση υλικής βοήθειας (ξηρά τροφή, νερό, βρεφικά είδη, πάνες κ.τ.λ.)».

Το πρόγραμμα του διημέρου είναι:

Πέμπτη 21 Απρίλη:

20.00: Η εκδήλωση ανοίγει με μηνύματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τη Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών που έστειλαν σκηνοθέτες απ' όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει και το πολύ θερμό και συγκινητικό μήνυμα των αδελφών Ταβιάνι, Πάολο και Βιτόριο.

20.15: «Αύριο θα ήταν μια άλλη μέρα», Σκηνοθεσία: Στέφανος Μονδέλος

20.40: «Ταξισυνειδησία», Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας

21.50: «Ο έρωτας του Οδυσσέα», Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας

23.35: «Η ηλικία της θάλασσας», Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης

Παρασκευή 22 Απρίλη:

20.00: Μηνύματα αλληλεγγύης από σκηνοθέτες απ' όλο τον κόσμο.

20.15: «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά» - «Σαν πας στα ξένα» (Μετανάστευση), Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος

21.25: «Ο ψύλλος», Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου

23.10: «Καραβάν Σαράι», Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

«Πού 'ναι η μανά σου μωρή;» στην Κοζάνη

sotiriapsarou.gr

Η παράσταση «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, «ταξιδεύει» για την Κοζάνη, όπου θα παρουσιαστεί στις 22 Απρίλη, στην Αίθουσα Τέχνης, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και στις 24 Απρίλη στο Πνευματικό Κέντρο της Πτολεμαΐδας. Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου. Θεατρική διασκευή: Σοφία Αδαμίδου. Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολλάρι. Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνας Κωστέα. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου.

Η αληθινή ιστορία της Δήμητρας Πέτρουλα, όπως τη βίωσε από τα 3,5 κιόλας χρόνια της, όταν φασίστες της ομάδας «Χ» δολοφόνησαν τα πιο πολλά μέλη της οικογένειας Πέτρουλα. Η Δήμητρα επιζεί της σφαγής, αφού έμεινε 2 μερόνυχτα με τους σκοτωμένους. Τα μετέπειτα δύσκολα και σκληρά χρόνια. Το χάδι της μάνας της που της λείπει ακόμα... Στη συνέχεια, καταγράφει τα φοβερά εκείνα γεγονότα, της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφών της, των άλλων συγγενών της, αλλά και αργότερα του ΕΛΑΣίτη πατέρα της, του αδερφού της Βάσου που εντάχθηκε στον ΔΣΕ, σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που σταλάζει όμως από την ψυχή της ελπίδα...

Σε ένα «Δωμάτιο» με τον Σαίξπηρ

Το Σάββατο 23 Απρίλη, το Εθνικό Θέατρο, με τη φιλική συμμετοχή καλλιτεχνών (ηθοποιών, σκηνοθετών και μεταφραστών), διοργανώνει μια γιορτή προς τιμήν του Σαίξπηρ, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατό του.

Μέσα σε ένα κοντέινερ - μια πρωτότυπη εγκατάσταση - που θα στηθεί με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Ομονοίας, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και μεταφραστές ζωντανεύουν αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα και καλούν τους επισκέπτες του «Δωματίου» σε ένα συναρπαστικό ποιητικό ταξίδι.

Ο Αμλετ, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, ο Ριχάρδος Γ', ο Ιάγος, η λαίδη Μάκβεθ, ο βασιλιάς Λιρ, ο Σάιλοκ, η Οφηλία, η Κορντέλια και άλλοι διάσημοι ήρωες του βάρδου κατοικούν στο «Δωμάτιο» για δώδεκα ώρες πνευματικής περιπέτειας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τα δελτία εισόδου θα διατίθενται αυθημερόν στο χώρο δράσης με σειρά προτεραιότητας και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο «Δωμάτιο του Σαίξπηρ» θα είναι 20 λεπτά.

Σύλληψη - επιλογή κειμένων: Λουίζα Αρκουμανέα. Σκηνοθετική επιμέλεια: Εφη Θεοδώρου. Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Αμπαζής, Χαράλαμπος Γωγιός - με τη συμμετοχή των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Δραματουργική συνεργασία: Σάββας Κυριακίδης.

Ακρόαση ηθοποιών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τις ανάγκες των έργων «Festen - (Οικογενειακή Γιορτή)» του Τόμας Βίντερμπεργκ και «Οικογένεια Νώε», των Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου (Παιδική Σκηνή), καλεί επαγγελματίες ηθοποιούς (γυναίκες και άντρες) σε ανοιχτή ακρόαση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26/4.

Στις ακροάσεις θα παραβρίσκονται οι σκηνοθέτες των έργων Γιάννης Παρασκευόπουλος και Στέλλα Μιχαηλίδου. Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν προετοιμάσει ένα μονόλογο και έναν κινησιολογικό αυτοσχεδιασμό προερχόμενα από το έργο «Οικογένεια Νώε».

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία έως 21/4/16 ηλεκτρονικά στο email production@ntng.gr, με την ένδειξη στο ΘΕΜΑ «ΑΚΡΟΑΣΗ FESTEN & ΝΩΕ».

Οσοι και όσες θα επιλεγούν από τους σκηνοθέτες, βάσει του βιογραφικού τους, το οποίο θα έχει κατατεθεί εντός της προθεσμίας, θα ενημερωθούν σχετικά με την ημερομηνία και ώρα της συμμετοχής τους στην ακρόαση αποκλειστικά μέσω e-mail. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν για την ακρόαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους τυπωμένο το βιογραφικό τους σημείωμα και μία φωτογραφία.

«Του Ερωτα όλα τα Φίλτρα»

Η Αναστασία Εδεν και ο συνθέτης Αρης Βλάχος παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Του Ερωτα όλα τα Φίλτρα», ένα μουσικό θέαμα, αφιερωμένο στον έρωτα, με την υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου, για μία και μοναδική παράσταση, σήμερα Τρίτη 19 Απρίλη, στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Η εκτέλεση νέων και παλαιότερων συνθέσεων από την οκταμελή ηλεκτρο-κλασική μπάντα σε πρωτοποριακές ενορχηστρώσεις και εκκεντρικές διασκευές αποτελεί μία νέα μουσική πρόταση, βασισμένη τόσο στην υφολογία της jazz big band και στη συμφωνική προσέγγιση του ήχου, όσο και στη μινιμαλιστική αποδόμηση των τραγουδιών.

Στην παράσταση, που υπογράφει ο Μάνος Ελευθερίου, θα ακουστούν - εκτός των άλλων - για πρώτη φορά τα τραγούδια του ομώνυμου δίσκου, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε συνθέσεις του Αρη Βλάχου και στίχους του καθώς και ένα τραγούδι σε στίχους της αδερφής του ποιητή Αγγελικής Ελευθερίου. Επιμέλεια προγράμματος, ενορχήστρωση, πιάνο Αρης Βλάχος. Επιλογή κειμένων, στίχοι Μάνος Ελευθερίου. Φωτισμοί Κώστας Μπλουγουράς.

Μουσικοί: Γρηγόρης Φλεμετάκης Τύμπανα, Πέτρος Σταμέλος ηλ. Μπάσο, Δημήτρης Σιάμπος κιθάρες, Γιώργος Ταμιωλάκης τσέλο, Σταύρος Παργινός τσέλο, Βαγγέλης Κατσαρέλης τρομπέτα, Γιώργος Ζαρέας τρομπόνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ