ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ευρώπη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

«Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και διεθνής οικονομία στο επίκεντρο των επαφών του

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σ. Αμπε, με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον Ντ. Τουσκ
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σ. Αμπε, με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον Ντ. Τουσκ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Επαφές στην Ευρώπη πραγματοποιεί από τις αρχές της βδομάδας ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, στο πλαίσιο και της Συνόδου Κορυφής του G7 που θα γίνει φέτος στη χώρα του.

Στις συναντήσεις που είχε στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε την ανάγκη το G7 να συντονίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων, όπως οι «τρομοκρατικές επιθέσεις». Λίγες βδομάδες αφότου τέθηκαν και επίσημα σε ισχύ οι νέες διατάξεις, που επιτρέπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις να «δρουν» εκτός συνόρων, ο Αμπε επισήμανε ότι μπροστά και στη Σύνοδο του G7 το Τόκιο «είναι αποφασισμένο να επιδείξει ηγετική στάση» στην επίλυση θεμάτων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «από την Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα μέχρι τις συγκρούσεις στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, το G7 θα χρειαστεί να μείνει ενωμένο», αναδεικνύοντας τη διεύρυνση των πεδίων των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στα οποία εμπλέκονται και ανερχόμενες δυνάμεις (π.χ. Κίνα). «Σε τόσο κρίσιμες εποχές, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ευρώπη συνεισφέρει στη σταθερότητα και όχι στην αστάθεια, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Τουσκ. Στις συζητήσεις κυριάρχησε και το ζήτημα της κατάστασης της διεθνούς οικονομίας, με τις δυο πλευρές να επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη διμερή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του Αμπε περιλάμβανε επαφές σε Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο. Στο Παρίσι, στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, διαμηνύθηκε η προτεραιότητα που οι δύο χώρες δίνουν στην ενίσχυση του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Την ίδια στιγμή, Αμπε και Ολάντ επισήμαναν τη σημασία που έχουν οι «ευέλικτες» δημοσιονομικές πολιτικές αλλά και η ταυτόχρονη επιτάχυνση των «δομικών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή αφενός η διασφάλιση ευελιξίας ως προς τους τρόπους ενίσχυσης των μονοπωλίων από τα δημόσια ταμεία, αφετέρου η απαρέγκλιτη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Μετά από την επίσκεψη στις δυτικές πρωτεύουσες, ο Αμπε αναμένεται να βρεθεί στο Σότσι της Ρωσίας για ανεπίσημες επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου πολλοί εκτιμούν ότι ίσως δρομολογηθεί μια επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στο Τόκιο, μετά τη ματαίωση εκείνης που το 2014 είχε προγραμματιστεί και τελικά δεν έγινε λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

ΚΙΝΑ
Καθολική εφαρμογή του ΦΠΑ

Ως μέτρο «ελάφρυνσης» των επιχειρήσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με στόχο ένα «περιβάλλον ευνοϊκότερο για τις επιχειρήσεις», όπως εξηγούσε και χτες το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», η Κίνα ξεκίνησε από την 1η Μάη την καθολική εφαρμογή ενός Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), αντικαθιστώντας το φόρο επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων. Η μετάβαση αυτή ξεκίνησε το 2012 σε ορισμένους κλάδους και πλέον επεκτείνεται και σε Κατασκευές, Ακίνητη Περιουσία, Χρηματοπιστωτικό και Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ίδιο αναλυτικό ρεπορτάζ, η μετάβαση στο σύστημα του ΦΠΑ αποδεικνύεται ωφέλιμη για τη μείωση του φορολογικού «βάρους» των επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι - σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και σχετικά με τα μεγέθη άλλων χωρών - μικρές. Βέβαια, αντικειμενικά, μια τέτοια διαδικασία εξυπηρετεί τη διαδικασία της συγκέντρωσης του κεφαλαίου που ήδη ξεκινά από τη στιγμή που μέσα παραγωγής μπορούν να αποτελούν ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Ηδη, αναλυτές σε κινεζικά ΜΜΕ τονίζουν πόσο ωφέλιμη θα είναι η εξάπλωση του ΦΠΑ (σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων) και για τις ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Κίνα. Από τη μεριά της κυβέρνησης, εκφράζονται αυξημένες προσδοκίες και για συνολική «αναβάθμιση» των ρυθμών ανάπτυξης. Ωστόσο, η ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και στην Κίνα δεν μπορεί παρά να «κουβαλά» μαζί της την ανισομετρία και τις κρίσεις υπερπαραγωγής που νομοτελειακά χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο σύστημα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στρατηγός Χοσεΐν Σαλάμι, προειδοποίησε ότι οι ιρανικές αρχές θα κλείσουν τα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ σε πλοία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση που «απειλήσουν» την ασφάλεια της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλο ένα τραυματίστηκε στη διάρκεια πυροβολισμών που σημειώθηκαν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη μεταφορική εταιρεία «Knight Transportation» στο Κέιτι, 32 χλμ. δυτικά του Χιούστον στο Τέξας των ΗΠΑ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ως δράστη έναν απολυμένο εργαζόμενο, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του, αφού σκότωσε έναν πρώην συνάδελφό του.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΚΟΠΙΑ.-- Τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αυστρία, Γιοχάνες Χάιντλ, διόρισε χτες ως ειδικό απεσταλμένο του στην ΠΓΔΜ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» για την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη χώρα, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών (5 Ιούνη).

ΟΤΤΑΒΑ.-- Οι περίπου 80.000 κάτοικοι της πόλης Φορτ Μακμιούρεϊ στην Αλμπέρτα του Καναδά κλήθηκαν, χτες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους εξαιτίας ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται κοντά στις αμμώδεις περιοχές, όπου βρίσκονται τα τρίτα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα. Κατά τη διαδικασία εκκένωσης αναφέρθηκαν περιστατικά φυγής χιλιάδων πανικόβλητων πυροπαθών, όχι όμως και περιστατικά τραυματισμού ή θυμάτων λόγω των πυρκαγιών, που έχουν κάνει στάχτη δεκάδες κτίσματα και περίπου 6.500 στρέμματα δασικής έκτασης.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Ξεκίνησαν χτες στην πρωτεύουσα του Κουβέιτ οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του ΟΗΕ και των αντιτιθέμενων εμπόλεμων πλευρών στην Υεμένη, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τον τερματισμό του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάρτη του 2015.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Οργή εργατών για απολύσεις και απληρωσιά

ΡΙΑΝΤ.--

Υπ' ατμόν και γεμάτοι οργή για την απόφαση της απόλυσής τους, έπειτα από εξάμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων μισθών, είναι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες, που δούλευαν επί χρόνια στην κατασκευαστική εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του ιδρυτή της «Αλ Κάιντα», Οσάμα μπιν Λάντεν, γνωστή ως «Σαουδαραβικός όμιλος Μπιν Λάντεν»Binladen Group»).

Σύμφωνα με τη σαουδαραβική εφημερίδα «Okaz», πάνω από 70.000 μετανάστες απολυμένοι εργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του κατασκευαστικού ομίλου στη Μέκκα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Μερικές εκατοντάδες από το πλήθος των διαδηλωτών προχώρησαν στην πυρπόλυση επτά λεωφορείων της εταιρείας. Αλλοι ανάρτησαν βίντεο σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το «YouTube», κάνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των χωρών τους (μεταξύ των οποίων η Ινδία, από την οποία προέρχονται πολλές χιλιάδες μετανάστες) να ασκήσουν πιέσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών μισού χρόνου. Αλλοι σημείωσαν πως, μετά από 30 χρόνια σκληρής δουλειάς στην ξενιτιά, έχουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης και πως αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ, πολύ περισσότερο να καλύψουν το κόστος των εισιτηρίων για τον επαναπατρισμό τους.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο άλλοτε κορυφαίος κατασκευαστικός όμιλος απέλυσε και περίπου 16.000 Σαουδάραβες μηχανικούς, επιτηρητές, διευθυντές και διοικητικό προσωπικό.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εργασίας, Μουφαρέζ αλ Χακμπανί, προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις διαβεβαιώνοντας ότι η καταβολή των δεδουλευμένων είναι «προτεραιότητα» του υπουργείου και πως «η εταιρεία θα επιλύσει όλα τα προβλήματα μισθοδοσίας».

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου Μπιν Λάντεν να ξεχειλίσει ήταν αφενός οι πρόσφατες αποφάσεις της σαουδαραβικής μοναρχίας για δραστικές περικοπές δημόσιων δαπανών και έργων (λόγω δημοσιονομικών πιέσεων που προκαλούν επί δύο χρόνια οι χαμηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου), αφετέρου η ακύρωση σημαντικών δημόσιων έργων που είχε αναλάβει η εταιρεία μετά το περσινό δυστύχημα από πτώση γερανού της σε πλήθος ανθρώπων στη Μέκκα με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 110 ανθρώπων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούνται οι μετανάστες εργάτες του ομίλου. Τον περασμένο Μάρτη, απλήρωτοι εργάτες είχαν διαδηλώσει ξανά μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας στην πρωτεύουσα, Ριάντ, οι οποίοι στη συνέχεια διαλύθηκαν εξαιτίας της επέμβασης ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Οι μετανάστες είναι το 30% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας. Πάνω από 2.500.000 εξ αυτών προέρχονται από χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές και κάνουν συνήθως τις πιο βαριές και πιο κακοπληρωμένες δουλειές.

ΗΠΑ
Τραμπ και Κλίντον τα φαβορί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το δίδυμο Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον προβάλλει, έπειτα και από τις προχτεσινές προκριματικές εκλογές στην Ιντιάνα, ως το πιθανότερο δίπολο που θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει το αμερικανικό εκλογικό σώμα στα ψευτοδιλήμματα της αστικής τάξης κατά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη.

Το τοπίο στο «μέτωπο» των Ρεπουμπλικανών ξεκαθάρισε χτες, μάλλον για τα καλά, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιντιάνα ανάγκασε τον Τεξανό συντηρητικό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να θέσει εαυτόν εκτός κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και να παραδεχθεί την ήττα του, δηλώνοντας ότι δεν είχε ρεαλιστικό δρόμο για την επιλογή του στο προεδρικό χρίσμα. Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε μία ακόμη εντυπωσιακή νίκη παίρνοντας το 53,3% των ψηφοφόρων του κόμματός του, ο Κρουζ πήρε το 36,6% και ο τρίτος και τελευταίος, κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισικ, πήρε το 7,6%, που επίσης ανακοίνωσε ότι σταματά την καμπάνια. Μετά από αυτά, ο Τραμπ συγκεντρώνει πλέον 1.047 εκλέκτορες (του λείπουν περίπου 190 για να πάρει το χρίσμα).

Στους Δημοκρατικούς ο γερουσιαστής του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς, που αυτοπαρουσιάζεται ως «αριστερός», κέρδισε τις προκριματικές του κόμματός του στην Ιντιάνα, με ποσοστό 52,7% έναντι 47,3% που πήρε η αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον. Αυτό παρότι η τελευταία προηγούνταν σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις με περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες. Μετά τις εκλογές της Ιντιάνα, η Κλίντον συγκεντρώνει πλέον 2.202 εκλέκτορες (εκ των οποίων οι 520 είναι υπερεκλέκτορες) και ο Σάντερς 1.400 (εκ των οποίων οι υπερεκλέκτορες δεν ξεπερνούν τους 40).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ