Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Οργή εργατών για απολύσεις και απληρωσιά

ΡΙΑΝΤ.--

Υπ' ατμόν και γεμάτοι οργή για την απόφαση της απόλυσής τους, έπειτα από εξάμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων μισθών, είναι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες, που δούλευαν επί χρόνια στην κατασκευαστική εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του ιδρυτή της «Αλ Κάιντα», Οσάμα μπιν Λάντεν, γνωστή ως «Σαουδαραβικός όμιλος Μπιν Λάντεν»Binladen Group»).

Σύμφωνα με τη σαουδαραβική εφημερίδα «Okaz», πάνω από 70.000 μετανάστες απολυμένοι εργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του κατασκευαστικού ομίλου στη Μέκκα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Μερικές εκατοντάδες από το πλήθος των διαδηλωτών προχώρησαν στην πυρπόλυση επτά λεωφορείων της εταιρείας. Αλλοι ανάρτησαν βίντεο σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το «YouTube», κάνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των χωρών τους (μεταξύ των οποίων η Ινδία, από την οποία προέρχονται πολλές χιλιάδες μετανάστες) να ασκήσουν πιέσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών μισού χρόνου. Αλλοι σημείωσαν πως, μετά από 30 χρόνια σκληρής δουλειάς στην ξενιτιά, έχουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης και πως αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ, πολύ περισσότερο να καλύψουν το κόστος των εισιτηρίων για τον επαναπατρισμό τους.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο άλλοτε κορυφαίος κατασκευαστικός όμιλος απέλυσε και περίπου 16.000 Σαουδάραβες μηχανικούς, επιτηρητές, διευθυντές και διοικητικό προσωπικό.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εργασίας, Μουφαρέζ αλ Χακμπανί, προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις διαβεβαιώνοντας ότι η καταβολή των δεδουλευμένων είναι «προτεραιότητα» του υπουργείου και πως «η εταιρεία θα επιλύσει όλα τα προβλήματα μισθοδοσίας».

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου Μπιν Λάντεν να ξεχειλίσει ήταν αφενός οι πρόσφατες αποφάσεις της σαουδαραβικής μοναρχίας για δραστικές περικοπές δημόσιων δαπανών και έργων (λόγω δημοσιονομικών πιέσεων που προκαλούν επί δύο χρόνια οι χαμηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου), αφετέρου η ακύρωση σημαντικών δημόσιων έργων που είχε αναλάβει η εταιρεία μετά το περσινό δυστύχημα από πτώση γερανού της σε πλήθος ανθρώπων στη Μέκκα με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 110 ανθρώπων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούνται οι μετανάστες εργάτες του ομίλου. Τον περασμένο Μάρτη, απλήρωτοι εργάτες είχαν διαδηλώσει ξανά μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας στην πρωτεύουσα, Ριάντ, οι οποίοι στη συνέχεια διαλύθηκαν εξαιτίας της επέμβασης ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Οι μετανάστες είναι το 30% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας. Πάνω από 2.500.000 εξ αυτών προέρχονται από χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές και κάνουν συνήθως τις πιο βαριές και πιο κακοπληρωμένες δουλειές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ