Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Ο στρατηγός Σκαπαρότι νέος διοικητής στην Ευρώπη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Αμερικανός στρατηγός, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, που είχε δηλώσει προ μηνών πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα πρέπει να ορθώσει «ανάστημα» απέναντι στη Ρωσία και να εξοπλίσει την Ουκρανία, για «να υπερασπιστεί τον εαυτό της» ορίστηκε χτες νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR). Πρόκειται για τον 60χρονο στρατιωτικό καριέρας από το Οχάιο των ΗΠΑ, στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι, που αντικαθιστά στο συγκεκριμένο πόστο τον απερχόμενο Αμερικανό στρατηγό, ταξίαρχο Φίλιπ Μ. Μπρίντλοβ.

Η τελετή παράδοσης της σκυτάλης διοίκησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη έγινε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο νότιο Βέλγιο, όπου ο Σκαπαρότι δήλωσε: «Ο τρόπος ζωής μας βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζουμε πολλές απειλές και στρατηγικές προκλήσεις».

Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου στη θέση του 18ου διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη αντανακλά το κλίμα σταθερής όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία σε μια σειρά από περιφερειακές, διεθνείς συρράξεις και εστίες αντιπαράθεσης σε Καύκασο, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ασία.

Μόνιμο γραφείο εκπροσώπησης του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε πως αποδέχθηκε τη ΝΑΤΟική πρόσκληση να ανοίξει το Ισραήλ μόνιμο γραφείο εκπροσώπησής του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πέντε χρόνια αφότου η Τουρκία είχε μπλοκάρει ανάλογη κίνηση.

Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων του 28μελούς ΝΑΤΟ με το Ισραήλ, το οποίο συμμετέχει στο λεγόμενο «Μεσογειακό Διάλογο του ΝΑΤΟ» μαζί με την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Τυνησία, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία και το Μαρόκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ