ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΙΓΑΛΕΩ
«Κόφτης» για τα παιδιά των ανέργων από τους παιδικούς σταθμούς

Ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων Αιγάλεω του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση γονιών για το θέμα των παιδικών σταθμών
Από παλιότερη κινητοποίηση γονιών για το θέμα των παιδικών σταθμών
«

Κόφτη» στο δικαίωμα των παιδιών των ανέργων, ιδιαίτερα των γυναικών, στην Προσχολική Αγωγή, αποφάσισε να βάλει η διοίκηση του δήμου Αιγάλεω με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπόλοιπων δυνάμεων, εκτός των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων. Η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνει πως «στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, εγγράφονται βρέφη και νήπια αποδεδειγμένα εργαζομένων γονέων και επειδή οι αιτήσεις που υποβάλλονται είναι συνήθως περισσότερες από τις κενές θέσεις που υπάρχουν, γίνεται αξιολόγηση και κατάταξη όλων σύμφωνα με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και μέσω μοριοδότησης».

Οπως επισημαίνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή τους: «Μια εργαζόμενη μητέρα παίρνει 70 πόντους, ένας εργαζόμενος πατέρας παίρνει 40, ενώ η άνεργη μητέρα κι ο άνεργος πατέρας βαθμολογούνται με μόλις... 20 πόντους. Βαθμολογούνται δηλαδή "κάτω από τη βάση", αν θέλουν τα παιδιά τους να έχουν μια θέση στον παιδικό σταθμό».

Η καταδίκη αυτής της απόφασης από τους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους «έχει αφετηρία την αντίληψη ότι η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού, για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίησή του. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ατομική - αποκλειστική ευθύνη των γονιών και ιδιαίτερα της μητέρας. Ούτε να λειτουργούν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί ως παιδοφυλακτήρια, για όσους γονείς εργάζονται και δεν έχουν κάποιον συγγενή να προσέχει τα παιδιά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η απάντηση στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι ο περιορισμός των παιδιών που θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς. Απάντηση, σύμφωνα με τις Κομματικές Οργανώσεις, «είναι η αγωνιστική διεκδίκηση από την κυβέρνηση κονδυλίων για την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών και τη δημιουργία παιδικών σταθμών, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (βρεφονηπιοκόμων, καθαριστριών, μαγείρων κ.λπ.), για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών (όχι να ζητείται από γονείς να καλύπτουν τα έξοδα για χαρτικά, για είδη καθαρισμού, για τις υποδομές)».

Αλλά αυτό δεν είναι μάλλον στον προσανατολισμό της Διοίκησης Αιγάλεω, που κινείται στα όρια του ... «εφικτού» της οικονομίας, μιας οικονομίας «που στερεί από τους πολλούς το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, για να μπουκώσει με ζεστό κρατικό χρήμα τα μονοπώλια, τις επενδύσεις τους. Δηλαδή, λένε στα νέα ζευγάρια ότι είναι ανέφικτο να ζητάνε το παιδί τους να πηγαίνει σε δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού, με μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων».

Οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ χαρακτηρίζουν ως πρόκληση την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και «καλεί κάθε νέα και νέο γονιό να απαντήσουν σε αυτήν την πρόκληση με την οργάνωση, τη συμμετοχή στους αγώνες για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα».

Διαμαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε καταυλισμούς

Ο καταυλισμός στο Σχιστό
Ο καταυλισμός στο Σχιστό
Απεργία πείνας είχαν ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή δεκάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού, ζητώντας να τελειώσει ο εγκλωβισμός τους και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η κινητοποίησή τους σταμάτησε χτες το βράδυ. Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει, από την Τρίτη, και 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι ζουν στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου μαζί με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι απεργοί πείνας ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Επίσης, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που έχουν υποβάλει. Από χτες το πρωί, αρκετοί από τους απεργούς πείνας σφράγισαν τα στόματά τους με τσιρότα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας σχεδιάζει να ανοίξει τάφρους και να υψώσει φράχτες στα σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία για να εμποδίσει πρόσφυγες και μετανάστες που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να μπουν στο έδαφός της, αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild». Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Kοινής Aνάλυσης και Στρατηγικής της Παράτυπης Μετανάστευσης (GASIM), «εξαιτίας των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί στο Αιγαίο, οι παράνομοι διακινητές μεταναστών εστιάζουν περισσότερο στο διάδρομο από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία και προς τη Δυτική Ευρώπη». Εκεί «δραστηριοποιούνται ενεργά ανάλογα δίκτυα διακίνησης εδώ και χρόνια», σύμφωνα με την έκθεση.

Η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με την έκθεση του GASIM, «την κατασκευή ενός φράχτη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα», έστω και τμηματικά. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη να κατασκευαστούν και άλλοι φράχτες στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα έως το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για μια επέκταση συνολικού μήκους 160 χιλιομέτρων.

Επίσης, η Ιταλία και η Λιβύη συζήτησαν προχτές την ανανέωση ενός συμφώνου του 2008, με το οποίο η Ιταλία είχε δεσμευτεί σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα συμβόλαια Ενέργειας και τον έλεγχο της μετανάστευσης από τη βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αρχικό σύμφωνο είχε υπογραφτεί από τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και τον τότε ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Οι συνομιλίες για το «σύμφωνο φιλίας» του 2008 επανενεργοποιήθηκαν από τον Μοχάμεντ Σιάλα, υπουργό Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση ενότητας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη, και τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Γκεντιλόνι στη Ρώμη, προχτές, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της αναφέρει ότι μετά τα μέσα Απρίλη πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες μετεγκαταστάσεις και ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί τον περασμένο Μάρτη για μετεγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 ατόμων έως τα μέσα Μάη. Μόνο 355 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μάρτη έως τα μέσα Μάη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.500.

Τα προβλήματα των προσφύγων στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας

Να υποβαθμίσει το μέγεθος των προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι 800 και πλέον πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό στον πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» και να κρύψει τις δικές της ευθύνες, προσπάθησε η δημοτική αρχή της Λάρισας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα των προσφύγων.

Ο δήμαρχος, Απ. Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), ερχόμενος σε αντίθεση με την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι «οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων, παρά τα προβλήματα, βελτιώνονται». Και τα είπε αυτά όταν, όπως οι ίδιοι οι πρόσφυγες καταγγέλλουν, εμφανίζονται συχνά στον καταυλισμό, ακόμα και μέσα σε σκηνές, φίδια και σκορπιοί. Αρκετές ώρες του 24ωρου, ιδίως βραδινές, δεν υπάρχει γιατρός στον καταυλισμό. Τα ντους που έχουν εγκατασταθεί, είναι ανεπαρκή κι ορισμένα είναι χαλασμένα και πρέπει άμεσα να επισκευαστούν. Δεν γίνεται καθημερινά το άδειασμα και η απολύμανση των τουαλετών. Το φαγητό που δίνει η μία από τις δύο εταιρείες δεν είναι καλής ποιότητας.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος έδωσε υποσχέσεις, όπως ότι εξετάζεται το θέμα σύνδεσης του καταυλισμού με την αστική συγκοινωνία, ο στρατός θα επιλύσει το πρόβλημα ύδρευσης, μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου κ.ά.

Ο εκπρόσωπος των προσφύγων που παρευρισκόταν διάβασε κείμενο με το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν να μεταφερθούν πιο κοντά στον ιστό της πόλης για να εξυπηρετούνται σε θέματα υγείας κ.λπ.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Πέτρος Κρίκης, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισήμανε ότι οι ευθύνες για ό,τι τραβάνε οι πρόσφυγες στη Λάρισα και στα άλλα μέρη της χώρας που «φιλοξενούνται», ανήκουν στην πολιτική της ΕΕ και στις σχετικές συμφωνίες που ψηφίστηκαν, τις οποίες υπέγραψε και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αναφερόμενος, δε, στην τοποθέτηση του δημάρχου, σημείωσε ότι μίλησε σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  • Εκδήλωση για να παρουσιαστούν τα έργα ζωγραφικής των μαθητών Δημοτικών Σχολείων Τρικάλων με τίτλο «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας», οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων αύριο, Παρασκευή 20 Μάη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
«Πακέτο» με το πολυνομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την κατάρτιση των δασικών χαρτών θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει η συγκυβέρνηση στη Βουλή, καθώς η ακριβής οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων όπως και συνολικά η σύνταξη του Κτηματολογίου θεωρείται ως βασικό εργαλείο για την απρόσκοπτη ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης στη χώρα κατά τα επόμενα χρόνια.

Το ν/σ που είχε παρουσιασθεί από τον περασμένο Μάρτη, όπως προκύπτει από πληροφορίες, μόνον επουσιώδεις αλλαγές θα περιλαμβάνει καθώς η βασική του στόχευση, δηλαδή ο αποχαρακτηρισμός δασών και δασικών εκτάσεων, παραμένει ακέραιη. Υπενθυμίζουμε ότι με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης επανέρχεται η αρμοδιότητα σύνταξης των δασικών χαρτών στις διευθύνσεις δασών των Τοπικών Διοικήσεων, που είχε υπαχθεί στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» και σε περίπτωση που οι Δασικές Υπηρεσίες εκφράσουν αδυναμία για την εκτέλεση του έργου λόγω έλλειψης πόρων ή προσωπικού, προβλέπεται η εκτέλεσή τους από την «Κτηματολόγιο» με αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης μελετών.

Επίσης, καθιερώνεται ειδική διοικητική διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από πολίτες για το δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων, ωστόσο η διαδικασία της κύρωσης του χάρτη θα προχωράει, και μόνο για τις εκτάσεις που έχει εκφραστεί αντίρρηση θα παραμένει ανοιχτή έως την οριστική διευθέτησή τους. Το κόστος του έργου υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Επεισόδια στην Ειδομένη

Επεισόδια σημειώθηκαν χτες το βράδυ στην Ειδομένη, ανάμεσα σε 200 άτομα από τον προσφυγικό καταυλισμό και διμοιρίες της Αστυνομίας. Κατά την Αστυνομία, στις 19.45, ομάδες ατόμων προσπάθησαν να σπρώξουν βαγόνι τρένου προς τα λεωφορεία της Αστυνομίας που κάνουν φραγμό προς τη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ. Επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις με χρήση χημικών. Τα επεισόδια σταμάτησαν, αλλά μετά από λίγο επαναλήφθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ