ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Οριακή επικράτηση του Μπέλεν

Τελικά, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Αυστρία, εξελίχθηκε σε μια μάχη που κρίθηκε οριακά και μάλιστα καθοριστικές ήταν οι λεγόμενες επιστολικές ψήφοι, που έφτασαν τις 700.000. Ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, από το κόμμα των Πρασίνων, που είχε πάρει στον πρώτο γύρο 21,3%, έφτασε στο 50,3% (2.254.484 ψήφοι), ενώ ο υποψήφιος του αντιμεταναστευτικού, ρατσιστικού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO), είχε 35,3% και πήρε 49,7% (2.223.458 ψήφοι). Δηλαδή, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν 31.026 ψήφοι ενώ η συμμετοχή σε αυτές τις κάλπες έφτασε στο 72,7% του εκλογικού σώματος.

Τον υποψήφιο των Πρασίνων, μπροστά στον ...κίνδυνο της ακροδεξιάς, στήριξαν άλλα αστικά κόμματα, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό και όχι τόσο ανοιχτά το Λαϊκό, που ήταν πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας που δεν είχαν κανέναν υποψήφιο σε προεδρικές εκλογές καθώς κατέγραψαν πολύ χαμηλά ποσοστά, της τάξης του 11%. Η εξέλιξη αυτή, παρότι δεν επαληθεύτηκε η επικράτηση του ακροδεξιού υποψηφίου όπως έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ή το προβάδισμα που είχε το βράδυ της Κυριακής (πριν από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων) σηματοδοτεί έτσι και αλλιώς εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα της Αυστρίας.

Το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, που ανέδειξε το εθνικιστικό κόμμα αλλά μπήκε στην ατζέντα και των άλλων κομμάτων, οδηγώντας μάλιστα τον προηγούμενο σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο (πρωθυπουργό) σε παραίτηση, χρησιμοποιείται ως σημείο αιχμής για τη χειραγώγηση του λαού, την ίδια ώρα που αυτός καθημερινά χάνει δικαιώματα για να ξεπεράσει το ντόπιο κεφάλαιο τις δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Η αυστριακή αστική τάξη, με δεδομένες τις τριβές στην κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών - Λαϊκού Κόμματος, φαίνεται να αναζητεί και νέες διαχειριστικές λύσεις, αναβάθμισή της στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και πιθανή συμπόρευση και με άλλους «ριγμένους», όπως και με τη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που επίσης με αφορμή το Προσφυγικό θέτουν τις απαιτήσεις των δικών τους αστικών τάξεων.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Νέα όπλα στην αντικομμουνιστική φαρέτρα

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες έναν ακόμα νόμο στο αντικομμουνιστικό οπλοστάσιο που επιχειρεί να στήσει η αστική τάξη, προκειμένου να σβήσει από τη μνήμη του λαού και των νέων γενιών ό,τι θυμίζει το σοσιαλισμό και την απόπειρα οικοδόμησής του. Πρόσφατη, εξάλλου, είναι η δίωξη στελεχών του ΚΚ Πολωνίας, γιατί «δημόσια προωθούν το ολοκληρωτικό σύστημα».

Στο συγκεκριμένο νόμο, με τη διατύπωση «απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους, δρόμους, δημόσια κτίρια ό,τι διαδίδει τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς», προωθείται μια ευρεία επιχείρηση μετονομασίας σε οτιδήποτε θυμίζει τη σοσιαλιστική περίοδο. Οι τοπικές αρχές έχουν προθεσμία ενός έτους για να αφαιρέσουν τα περίπου 1.200 - 1.400 σύμβολα, ονομασίες και μνημεία σε όλη την Πολωνία, ενώ στην περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης με τις σχετικές εγκυκλίους, η κυβέρνηση θα επιβάλει μια νέα προσωρινή ονομασία.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της Πολωνίας υλοποιεί την κατεύθυνση της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που παραχαράζει την Ιστορία, συκοφαντεί το σοσιαλισμό και τον εξισώνει με το φασισμό, που βγαίνει από τη μήτρα του καπιταλισμού, γι' αυτό και γι' αυτήν την υπόθεση η ΕΕ δεν βγάζει άχνα. Ομως, στο πλαίσιο του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού, η ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκαλεί την πολωνική κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει το «κράτος δικαίου», με αφορμή το διορισμό των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για τη «μεταρρύθμιση στα δημόσια ΜΜΕ», για την «προωθούμενη νομοθεσία που ποινικοποιεί τις αμβλώσεις». Φυσικά, η κόντρα ΕΕ - Πολωνίας (της 6ης μεγαλύτερης οικονομίας στη λυκοσυμμαχία) έχει σχέση όχι με την ...ευαισθησία για το «κράτος δικαίου» - που έτσι κι αλλιώς είναι δίκαιο που υπηρετεί το κεφάλαιο και όχι τους λαούς - αλλά με τον ανταγωνισμό αστικών τάξεων για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Ανακοινώθηκε πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων

Για πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μιλούν οι δύο πλευρές

Από τη συνέντευξη των Προέδρων ΗΠΑ - Βιετνάμ

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνέντευξη των Προέδρων ΗΠΑ - Βιετνάμ
ΑΝΟΪ.--

Ενταγμένη στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη γεωπολιτική τους ισχύ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι η επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προχτές, στο Βιετνάμ. Είναι η τρίτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται το Βιετνάμ μετά τη λήξη του πολέμου.

Χτες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Τραν Ντάι Γκουάνγκ, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον προχωρά στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων. Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία που έχει η διατήρηση της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα, κάνοντας ειδική αναφορά στις διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών) που - όπως δήλωσε - πρέπει να διευθετηθούν ειρηνικά και όχι από όποιον έχει το μεγαλύτερο «βάρος στην περιοχή».

Από τη μεριά του, ο Γκουάνγκ είπε ότι «το Βιετνάμ εκτιμά πάρα πολύ την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν πλήρως το εμπάργκο της πώλησης όπλων στο Βιετνάμ, κάτι που αποτελεί σαφή απόδειξη ότι οι δύο χώρες εξομάλυναν πλήρως τις σχέσεις τους».

Η επίσκεψη Ομπάμα συνδέεται και με τις φιλόδοξες επιδιώξεις που έχουν τα αμερικανικά μονοπώλια για τη γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, με «εργαλεία» όπως η Διειρηνική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΡΡ), για την οποία ο Ομπάμα έσπευσε να τονίσει πόσο θα «ωφελήσει» όλη την περιοχή.

Φυσικά, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών αναμένεται η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών. Ετσι, ανακοινώθηκε πως η αεροπορική εταιρεία «χαμηλού κόστους» «VietJet» θα αγοράσει 100 επιβατικά αεροσκάφη «Μπόινγκ 737 MAX 200», συμφωνία της οποίας το συνολικό ύψος εκτιμάται στα 11,3 δισ. δολάρια. Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι η συμφωνία καθιστά τη «VietJet» την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία χαμηλού κόστους, που δραστηριοποιείται πλέον στην ασιατική περιοχή με πάνω από 200 αεροσκάφη. Η παράδοση των αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο διάστημα 2019 - 2023. Ακόμα, η «VietJet» υπέγραψε και συμφωνία για την προμήθεια κινητήρων της εταιρείας «Pratt & Whitney» (θυγατρική της «United Technologies») για 30 αεροσκάφη Α321, συνολικής αξίας 3,04 δισ. δολαρίων.

Χτες, ο Ομπάμα συνάντησε και τον ΓΓ του ΚΚ Βιετνάμ, Νγκουέν Φου Τρονγκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Μετά τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, έφτασε χτες στην πρωτεύουσα του Ιράν και ο Αφγανός Πρόεδρος, Ασράφ Γάνι, ενόψει υπογραφής τριμερούς συμφωνίας για το στρατηγικό λιμάνι Τσαμπαχάρ (στον Κόλπο του Ομάν). Η διαδρομή από το Τσαμπαχάρ προς το Αφγανιστάν θα επιτρέψει στα ινδικά προϊόντα να φτάνουν στο Αφγανιστάν χωρίς να διασχίζουν τα εδάφη του Πακιστάν. Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟΚΙΟ.-- Δημοσιεύτηκαν νέα στοιχεία που δείχνουν δυσκολίες στους ρυθμούς ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας. Σύμφωνα με αυτά, τον Απρίλη οι εξαγωγές έπεσαν κατά 10%, ενώ οι εισαγωγές κατά 23%. Οι εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου, αερίου, άλλων ορυκτών καυσίμων έπεσαν κατά 49%. Οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα μειώθηκαν κατά 38%, οι εξαγωγές κατά 7,6% και οι εισαγωγές κατά 17%.

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-- Διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στην προσωρινή κυβέρνηση του Μισέλ Τεμέρ δέχτηκε την Κυριακή την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, όταν επιχείρησε να πλησιάσει την κατοικία του νέου Προέδρου, πρώην συμμάχου της Ντίλμα Ρουσέφ, που την ανέτρεψε αποχωρώντας από τον κυβερνητικό συνασπισμό και παραπέμποντάς την σε δίκη. Εγινε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού, με αποτέλεσμα δεκάδες διαδηλωτές να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και να τραυματιστούν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η αφγανική και η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξαν ότι μετά από επιχείρηση αμερικανικών «drones» που έγινε σε έδαφος του Πακιστάν, σκοτώθηκε ο σημερινός ηγέτης των «Ταλιμπάν», Μουλά Αχτάρ Μανσούρ. Πάντως, το Ισλαμαμπάντ, από τη μεριά του, αντέδρασε έντονα, μιλώντας για «παραβίαση» της κυριαρχίας του, χωρίς να επιβεβαιώσει το θάνατο και επιλέγοντας να επισημάνει ότι μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- «Πράσινο φως» για την έναρξη εκπαίδευσης της λιβυκής ακτοφυλακής από εκπαιδευτές της ΕΕ έδωσε χτες η λιβυκή κυβέρνηση, κάνοντας την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, να επιχαίρει, με το «επιχείρημα» ότι η εξέλιξη τάχα «είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο των λιβυκών εγχώριων υδάτων».

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 45 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χτες σε διπλή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αντεν της Νότιας Υεμένης. Είναι η δεύτερη επίθεση της οργάνωσης σε λιγότερο από 15 μέρες σε βάρος του στρατού της Υεμένης.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-- Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε χτες με τον Σουνίτη ηγέτη της Ισλαμικής Αρχής της Αιγύπτου από το τέμενος και το πανεπιστήμιο του Αλ Αζχάρ, σεΐχη Αχμεντ αλ Ταγιέμπ, επιδιώκοντας την αποκατάσταση των σχέσεων του Βατικανού με το σημαντικότερο κέντρο του σουνιτικού Ισλάμ, μετά το «πάγωμα» του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, πριν από μια πενταετία, με αφορμή τις επικρίσεις του προηγούμενου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' για τη «στρατηγική βίας σε βάρος των Κοπτών Χριστιανών» της Αιγύπτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ