Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Μετά τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, έφτασε χτες στην πρωτεύουσα του Ιράν και ο Αφγανός Πρόεδρος, Ασράφ Γάνι, ενόψει υπογραφής τριμερούς συμφωνίας για το στρατηγικό λιμάνι Τσαμπαχάρ (στον Κόλπο του Ομάν). Η διαδρομή από το Τσαμπαχάρ προς το Αφγανιστάν θα επιτρέψει στα ινδικά προϊόντα να φτάνουν στο Αφγανιστάν χωρίς να διασχίζουν τα εδάφη του Πακιστάν. Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟΚΙΟ.-- Δημοσιεύτηκαν νέα στοιχεία που δείχνουν δυσκολίες στους ρυθμούς ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας. Σύμφωνα με αυτά, τον Απρίλη οι εξαγωγές έπεσαν κατά 10%, ενώ οι εισαγωγές κατά 23%. Οι εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου, αερίου, άλλων ορυκτών καυσίμων έπεσαν κατά 49%. Οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα μειώθηκαν κατά 38%, οι εξαγωγές κατά 7,6% και οι εισαγωγές κατά 17%.

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-- Διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στην προσωρινή κυβέρνηση του Μισέλ Τεμέρ δέχτηκε την Κυριακή την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, όταν επιχείρησε να πλησιάσει την κατοικία του νέου Προέδρου, πρώην συμμάχου της Ντίλμα Ρουσέφ, που την ανέτρεψε αποχωρώντας από τον κυβερνητικό συνασπισμό και παραπέμποντάς την σε δίκη. Εγινε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού, με αποτέλεσμα δεκάδες διαδηλωτές να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και να τραυματιστούν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η αφγανική και η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξαν ότι μετά από επιχείρηση αμερικανικών «drones» που έγινε σε έδαφος του Πακιστάν, σκοτώθηκε ο σημερινός ηγέτης των «Ταλιμπάν», Μουλά Αχτάρ Μανσούρ. Πάντως, το Ισλαμαμπάντ, από τη μεριά του, αντέδρασε έντονα, μιλώντας για «παραβίαση» της κυριαρχίας του, χωρίς να επιβεβαιώσει το θάνατο και επιλέγοντας να επισημάνει ότι μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- «Πράσινο φως» για την έναρξη εκπαίδευσης της λιβυκής ακτοφυλακής από εκπαιδευτές της ΕΕ έδωσε χτες η λιβυκή κυβέρνηση, κάνοντας την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, να επιχαίρει, με το «επιχείρημα» ότι η εξέλιξη τάχα «είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο των λιβυκών εγχώριων υδάτων».

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 45 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χτες σε διπλή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αντεν της Νότιας Υεμένης. Είναι η δεύτερη επίθεση της οργάνωσης σε λιγότερο από 15 μέρες σε βάρος του στρατού της Υεμένης.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-- Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε χτες με τον Σουνίτη ηγέτη της Ισλαμικής Αρχής της Αιγύπτου από το τέμενος και το πανεπιστήμιο του Αλ Αζχάρ, σεΐχη Αχμεντ αλ Ταγιέμπ, επιδιώκοντας την αποκατάσταση των σχέσεων του Βατικανού με το σημαντικότερο κέντρο του σουνιτικού Ισλάμ, μετά το «πάγωμα» του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, πριν από μια πενταετία, με αφορμή τις επικρίσεις του προηγούμενου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' για τη «στρατηγική βίας σε βάρος των Κοπτών Χριστιανών» της Αιγύπτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ