Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν

Συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης συμφώνησαν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε χτεσινή συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πηγές από την τουρκική προεδρία, οι δυο ηγέτες έδειξαν και αμοιβαία κατανόηση για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για το θέμα της βίζας (για την Τουρκία), λαμβάνοντας υπόψιν τις «ευαισθησίες και τις προτεραιότητες» που η Αγκυρα θέτει στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Από τη μεριά της, η Μέρκελ δήλωσε πως δεν περιμένει η βίζα να καταργηθεί πριν τις αρχές Ιούλη, τόνισε ωστόσο τη δέσμευσή της στην εφαρμογή της συμφωνίας Αγκυρας - Βρυξελλών για το Μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία της είναι θέμα «αμοιβαίου συμφέροντος». Η ίδια αναφέρθηκε και στις «δυσκολίες (που η Τουρκία αντιμετωπίζει) στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» (και της ανέλυσε ο Ερντογάν, όπως ανέφερε), ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες (ΕΕ - Τουρκίας)».

Σε κυριακάτικη συνέντευξή της, η Μέρκελ είχε τονίσει τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών Αγκυρας - ΡΚΚ, εξηγώντας ότι «θέλουμε ο κουρδικός πληθυσμός να έχει ισότιμη θέση στην τουρκική κοινωνία και ένα καλό μέλλον στην Τουρκία».

Στο μεταξύ, το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ εξέλεξε και τυπικά ως νέο πρόεδρο του κόμματος τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, που θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος του ΑΚΡ επισκέφτηκε χτες τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ