ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αδυνατεί να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κεφαλαίου

Αποκαλυπτική της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής τόσο η κριτική της ΝΔ προς την κυβέρνηση όσο και οι «προτάσεις» της...

Αδυνατεί η ΝΔ να κρύψει τη στρατηγική της σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες βασικά τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, για τάχιστη προώθηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του κεφαλαίου, παρά τις κοκορομαχίες που στήνουν πάνω σε επιμέρους σημεία των μειγμάτων διαχείρισης που καθένας τους προκρίνει.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, χτες στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ»: Τόσο η συνήθης γενική κριτική του προς την κυβέρνηση, π.χ. περί «ιδεοληψιών» της που τάχα βάζουν εμπόδια στην περιλάλητη επιχειρηματικότητα - την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δίνουν ρέστα για τους στόχους του κεφαλαίου - όσο και τα πιο συγκεκριμένα σημεία κριτικής και «προτάσεων» που απαρίθμησε, είναι αποκαλυπτικά γι' αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση.

Ετσι, την ίδια ώρα που εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να περικοπεί κι άλλο το εισόδημα των εργαζομένων, στην ουσία άφησε παράθυρο για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατανομής των 14 μισθών σε 12 μήνες, όπως επίσης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το ετήσιο εισόδημα έχει σημασία για μένα και όχι ο τρόπος που κατανέμεται, οι 14 μισθοί είναι βέβαια εναρμονισμένοι με τον τρόπο που το κάθε νοικοκυριό κάνει το δικό του προγραμματισμό, είναι μια πραγματικότητα, αλλά επί της ουσίας αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι να μην κοπεί το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων, από κει και πέρα εγώ δεν βάζω καν στο τραπέζι ζήτημα 13ου και 14ου μισθού, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή ήδη οι μισθοί μας είναι αρκετά έως πολύ χαμηλοί και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει να κάνει πια με το μισθολογικό κόστος...».

Για το συνδικαλιστικό νόμο υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο του 1982, που πρέπει βεβαίως να αλλάξει, και λόγω εσωτερικών κυβερνητικών διαφορών δεν προχωρήσαμε».

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ των «οριζόντιων και στοχευμένων φοροαπαλλαγών» στους επιχειρηματικούς ομίλους για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις τους, «ανταγωνιζόμενος» τις αντίστοιχες νέες φοροαπαλλαγές που φέρνει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση με το νέο «αναπτυξιακό νόμο».

Στο φόντο της κυβερνητικής πρόβλεψης για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι το 2031, ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε, επίσης, υπέρ της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα πω αυτά που έλεγε ο Τσίπρας», ενώ μίλησε γενικώς για κάποια «μείωσή» του στο μέλλον...

Από κει και πέρα, εκτίμησε πως «από το Σεπτέμβριο θα βρεθούμε ενώπιον τραγικού αδιέξοδου. Το πολιτικό τοπίο από το Σεπτέμβριο και μετά θα είναι διαφορετικό», ενώ βάλθηκε να πείσει ότι η ΝΔ είναι αξιόπιστη για να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια για την αύξηση της κερδοφορίας τους και πως στόχος μιας κυβέρνησης της ΝΔ είναι μετά την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων να διαπραγματευτεί πρωτογενές πλεόνασμα 2%, προκειμένου να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα για επιδότηση των επενδύσεων.

Παραπέρα, τάχθηκε ξανά υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, με άξονες τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών και συνολικότερα την «εύρυθμη λειτουργία» του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να περνάνε απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο.

Διεύρυνση, «ανοίγματα» και κάλπικα δίπολα

Στη συνέντευξή του, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε στόχο διεύρυνσης της εκλογικής απήχησης της ΝΔ, ώστε «να εκφράσει τις πραγματικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις αυτού του τόπου». Αφού λάνσαρε ξανά ως «πραγματική διαχωριστική γραμμή στη χώρα» το κάλπικο δίπολο «μεταρρυθμιστές - λαϊκιστές», ανέφερε ότι σε αυτήν την προσπάθεια διεύρυνσης της ΝΔ «θέλουμε συστράτευση πολλών πολιτών, αλλά ξεκινάμε με τις πολιτικές και καταλήγουμε στα πρόσωπα. Δεν το κάνουμε ανάποδα».

Η τέτοια τοποθέτηση ήρθε στον απόηχο της συνέντευξης του πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, στη «Real News», ο οποίος φρόντισε να κάνει ειδική αναφορά σε στελέχη προερχόμενα από το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ», τους Ευ. Βενιζέλο, Αννα Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδο και Γ. Μανιάτη, λέγοντας ότι «υπάρχει μια πολιτική κλωστή που ενώνει τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές. Από τη Δεξιά έως την Κεντροαριστερά, πέρα και πάνω από κόμματα». Σε αυτή τη βάση, άφησε ανοιχτό να τους δει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, παρότι φρόντισε να προσθέσει ότι είναι πρόωρο κάτι τέτοιο και δεν είναι δικό του θέμα να μιλήσει «για πρόσωπα, συγκλίσεις ή άλλα κόμματα...».

Εκτίμησε, άλλωστε, ότι η ΝΔ «ναι, μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία», αλλά σε κάθε περίπτωση «πρέπει μετά τις εκλογές να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις...».

«ΚΕΝΤΡΟ» - «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Συνεχίζονται τα παζάρια ανασύνθεσης

Από τη χτεσινή εκδήλωση της κοινής Επιτροπής Διαλόγου που έχουν στήσει ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και άλλες κινήσεις της εγχώριας «κεντροαριστεράς»
Από τη χτεσινή εκδήλωση της κοινής Επιτροπής Διαλόγου που έχουν στήσει ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και άλλες κινήσεις της εγχώριας «κεντροαριστεράς»
Την ίδια ώρα που από τη ΝΔ καλοβλέπουν στελέχη τους, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της εκλογικής απήχησης της λεγόμενης «κεντροδεξιάς», χτες βράδυ έγινε στο Γκάζι η πρώτη εκδήλωση της λεγόμενης Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, την οποία έστησαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κ.ά., με θέμα «Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για μια νέα αρχή στη χώρα». Μια προσπάθεια, παρά τις αντιθέσεις και τα σκληρά παζάρια, να συνεχιστεί ο διάλογος στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία, για την ανασύνθεση του χώρου και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ο επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών, Σπ. Λυκούδης, ο πρόεδρος της Δράσης, Θ. Σκυλακάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, βουλευτές του Ποταμιού, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, κ.ά.

Διεργασίες πίσω από το μανδύα του «παλιού» και του «καινούργιου»

Σε δήλωσή του προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Καθώς η κυβέρνηση πηγαίνει από λάθος σε λάθος είναι απαραίτητο να δώσουμε λύσεις και προτάσεις στον ελληνικό λαό. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα που γεννηθήκαμε: Η χώρα θέλει ένα δυνατό, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό κίνημα με διάθεση για συγκρούσεις και χωρίς λαϊκισμούς - ούτε παλιούς λαϊκισμούς, ούτε νεολαϊκισμούς. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Με αφορμή, ωστόσο, το... χωροταξικό της χτεσινής εκδήλωσης, έδωσε ένα γενικό περίγραμμα στις μεταξύ τους διαφορές και τα εμπόδια που ανακύπτουν: «Η δική μας διάθεση ήταν και είναι οι αρχηγοί να κάθονται στα ορεινά για να αφήνουν κάποιες θέσεις άδειες στην πρώτη σειρά. Γιατί το καινούργιο δεν θα γίνει από αναπαλαίωση. Δε θα γίνει από ανακύκλωση, χρειάζονται νέα πρόσωπα. Το καινούργιο δεν μπορεί να είναι κυρίως οι υπουργοί του χθες, χρειάζεται να προστεθεί μια νέα ηγετική ομάδα. Και αυτό αν δεν συμβεί στην εκδήλωση, θα συμβεί στην πραγματικότητα».

Η δε Φώφη Γεννηματά, προσερχόμενη στην ίδια εκδήλωση, προσπάθησε να λειάνει τις τέτοιες αιχμές: «Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, σε ένα ακόμα κοινό βήμα για τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Σε πείσμα πολλών συνεχίζουμε», πρόσθεσε, ενώ ερωτώμενη για ενστάσεις περί τακτικισμών και λαϊκισμών που ακούγονται, προσπάθησε να το μαζέψει, ισχυριζόμενη ότι το εγχείρημά τους «το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα και γι' αυτό προχωράει. Είναι κρίμα από τη στιγμή που το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες, να στέκεται κανείς σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και προσεγγίσεις»...

Προηγουμένως, η ίδια σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, έδινε το δικό της περιεχόμενο στο εγχείρημα, που όπως φαίνεται αποκλείει «παρθενογενέσεις» και περικλείει μπόλικους... παλιούς, σε αντίθεση με όσα λέει ο Στ. Θεοδωράκης: «Κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να επιτύχει το εγχείρημα (...) Απηύθυνα γενικό προσκλητήριο χωρίς προαπαιτούμενα». Ερωτώμενη αν το προσκλητήριο αφορά και το ΚΙΔΗΣΟ υπό τον Γ. Παπανδρέου, απάντησε: «Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό, ισχύει και αυτό το ξέρει ο Γιώργος».

Επέμεινε, εξάλλου, στην πρότασή της για εκλογή ηγεσίας από τη «βάση» αυτού του υπό διαμόρφωση σχήματος, κάτι που φαίνεται να μην αρέσει σε Ποτάμι και άλλες κινήσεις, με το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ, ως μεγαλύτερο και συγκροτημένο κόμμα, θα τους επιβάλει τελικά ηγεσία: «Η πρότασή μου ήταν από την αρχή σαφής, καθαρή και δεν αλλάζει. Για την ηγεσία της παράταξης θα αποφασίσει ο κόσμος της - η βάση, με καθολική ψηφοφορία».

Εξάλλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί του σχήματος - εν είδει μεταβατικής ηγεσίας - ο Κ. Σημίτης, όπως απέκλεισε τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και τη διάχυσή τους σε ένα νέο φορέα: «Ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία. Δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο, δεν θα αφήσουμε την παράταξη να παίζει εκτός έδρας, αναζητώντας στέγη εδώ και κει. Προχωράμε με σταθερά βήματα, με δοκιμασμένα σχήματα και όχι με μετέωρα άλματα στο κενό. Γι' αυτό η πρότασή μας από την αρχή είναι η συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων στη βάση μιας προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας. Η δύναμη της σύνθεσης, στο πλαίσιο ενός είδους συνομοσπονδίας, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική δυναμική και να πολλαπλασιάσει την επιρροή μας».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και τιμής

Διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και τιμής διοργανώνουν η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χαλκιδικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 11/6 και την Κυριακή 12/6.

-- Το Σάββατο 11/6, στις 11 π.μ., οργανώνουν οδοιπορικό στα αρχηγεία και τα λημέρια του ΔΣΕ Χαλκιδικής στη Μεγάλη Παναγιά.

-- Την Κυριακή 12/6, στις 11 π.μ., οργανώνουν εκδήλωση στο μνημείο πεσόντων Μαραθούσας για τη μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στο φασίστα κατακτητή, στις 20/6/1944.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ