Τρίτη 7 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αδυνατεί να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κεφαλαίου

Αποκαλυπτική της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής τόσο η κριτική της ΝΔ προς την κυβέρνηση όσο και οι «προτάσεις» της...

Αδυνατεί η ΝΔ να κρύψει τη στρατηγική της σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες βασικά τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, για τάχιστη προώθηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του κεφαλαίου, παρά τις κοκορομαχίες που στήνουν πάνω σε επιμέρους σημεία των μειγμάτων διαχείρισης που καθένας τους προκρίνει.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, χτες στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ»: Τόσο η συνήθης γενική κριτική του προς την κυβέρνηση, π.χ. περί «ιδεοληψιών» της που τάχα βάζουν εμπόδια στην περιλάλητη επιχειρηματικότητα - την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δίνουν ρέστα για τους στόχους του κεφαλαίου - όσο και τα πιο συγκεκριμένα σημεία κριτικής και «προτάσεων» που απαρίθμησε, είναι αποκαλυπτικά γι' αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση.

Ετσι, την ίδια ώρα που εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να περικοπεί κι άλλο το εισόδημα των εργαζομένων, στην ουσία άφησε παράθυρο για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατανομής των 14 μισθών σε 12 μήνες, όπως επίσης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το ετήσιο εισόδημα έχει σημασία για μένα και όχι ο τρόπος που κατανέμεται, οι 14 μισθοί είναι βέβαια εναρμονισμένοι με τον τρόπο που το κάθε νοικοκυριό κάνει το δικό του προγραμματισμό, είναι μια πραγματικότητα, αλλά επί της ουσίας αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι να μην κοπεί το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων, από κει και πέρα εγώ δεν βάζω καν στο τραπέζι ζήτημα 13ου και 14ου μισθού, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή ήδη οι μισθοί μας είναι αρκετά έως πολύ χαμηλοί και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει να κάνει πια με το μισθολογικό κόστος...».

Για το συνδικαλιστικό νόμο υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο του 1982, που πρέπει βεβαίως να αλλάξει, και λόγω εσωτερικών κυβερνητικών διαφορών δεν προχωρήσαμε».

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ των «οριζόντιων και στοχευμένων φοροαπαλλαγών» στους επιχειρηματικούς ομίλους για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις τους, «ανταγωνιζόμενος» τις αντίστοιχες νέες φοροαπαλλαγές που φέρνει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση με το νέο «αναπτυξιακό νόμο».

Στο φόντο της κυβερνητικής πρόβλεψης για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι το 2031, ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε, επίσης, υπέρ της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα πω αυτά που έλεγε ο Τσίπρας», ενώ μίλησε γενικώς για κάποια «μείωσή» του στο μέλλον...

Από κει και πέρα, εκτίμησε πως «από το Σεπτέμβριο θα βρεθούμε ενώπιον τραγικού αδιέξοδου. Το πολιτικό τοπίο από το Σεπτέμβριο και μετά θα είναι διαφορετικό», ενώ βάλθηκε να πείσει ότι η ΝΔ είναι αξιόπιστη για να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια για την αύξηση της κερδοφορίας τους και πως στόχος μιας κυβέρνησης της ΝΔ είναι μετά την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων να διαπραγματευτεί πρωτογενές πλεόνασμα 2%, προκειμένου να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα για επιδότηση των επενδύσεων.

Παραπέρα, τάχθηκε ξανά υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, με άξονες τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών και συνολικότερα την «εύρυθμη λειτουργία» του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να περνάνε απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο.

Διεύρυνση, «ανοίγματα» και κάλπικα δίπολα

Στη συνέντευξή του, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε στόχο διεύρυνσης της εκλογικής απήχησης της ΝΔ, ώστε «να εκφράσει τις πραγματικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις αυτού του τόπου». Αφού λάνσαρε ξανά ως «πραγματική διαχωριστική γραμμή στη χώρα» το κάλπικο δίπολο «μεταρρυθμιστές - λαϊκιστές», ανέφερε ότι σε αυτήν την προσπάθεια διεύρυνσης της ΝΔ «θέλουμε συστράτευση πολλών πολιτών, αλλά ξεκινάμε με τις πολιτικές και καταλήγουμε στα πρόσωπα. Δεν το κάνουμε ανάποδα».

Η τέτοια τοποθέτηση ήρθε στον απόηχο της συνέντευξης του πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, στη «Real News», ο οποίος φρόντισε να κάνει ειδική αναφορά σε στελέχη προερχόμενα από το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ», τους Ευ. Βενιζέλο, Αννα Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδο και Γ. Μανιάτη, λέγοντας ότι «υπάρχει μια πολιτική κλωστή που ενώνει τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές. Από τη Δεξιά έως την Κεντροαριστερά, πέρα και πάνω από κόμματα». Σε αυτή τη βάση, άφησε ανοιχτό να τους δει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, παρότι φρόντισε να προσθέσει ότι είναι πρόωρο κάτι τέτοιο και δεν είναι δικό του θέμα να μιλήσει «για πρόσωπα, συγκλίσεις ή άλλα κόμματα...».

Εκτίμησε, άλλωστε, ότι η ΝΔ «ναι, μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία», αλλά σε κάθε περίπτωση «πρέπει μετά τις εκλογές να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ