Τρίτη 7 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης»

«Κλείνουν» τα τελευταία αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την πρώτη υποδόση, ενώ άλλα πάνε για το Σεπτέμβρη, πριν ακολουθήσει η δεύτερη «αξιολόγηση»...

Οι «θετικές εισηγήσεις» της Κομισιόν για την εκταμίευση της υποδόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης πατάνε πάνω στο αντιλαϊκό μπαράζ που προώθησε η κυβέρνηση

Eurokinissi

Οι «θετικές εισηγήσεις» της Κομισιόν για την εκταμίευση της υποδόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης πατάνε πάνω στο αντιλαϊκό μπαράζ που προώθησε η κυβέρνηση
Θέμα ωρών είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του «φιλέτου» του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και η μεταβίβαση του τελευταίου κρατικού μετοχικού πακέτου (5%) του ΟΤΕ στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθεί η πώλησή του σε ενδιαφερόμενο ιδιώτη - επενδυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, στα σκαριά βρίσκεται η υπογραφή συμφωνίας, με τη μορφή «μνημονίου κατανόησης», ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και την κοινοπραξία των «επενδυτών» υπό τη «Lamda Development» (όμιλος Λάτση), σχετικά με την επιχειρηματική αξιοποίηση του Ελληνικού.

Με βάση και με προϋπόθεση τα παραπάνω συμπληρωματικά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, «κλειδώνει» η εκταμίευση της υποδόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για τη χρηματοπιστωτική στήριξη του ελληνικού κράτους από τα δάνεια της Ευρωζώνης, όπως οριστικοποιήθηκε στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group).

Επιπλέον, η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου προϋποθέτει και σειρά νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, που μεταφέρονται για το Σεπτέμβρη, με άξονα τα ενεργειακά ζητήματα, τις αναδιαρθρώσεις και την ανάληψη άλλων «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων. Μετά από αυτά, το φθινόπωρο φέτος θα ακολουθήσει η δεύτερη «αξιολόγηση», στο πλαίσιο της οποίας μπαίνει και επίσημα στο αντιλαϊκό τραπέζι το ζήτημα της παραπέρα κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων.

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τις «τελευταίες λεπτομέρειες» που αφορούν στην τρέχουσα φάση και ειδικότερα τις τελικές αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τη συμφωνία με το γερμανικό μονοπώλιο της Deutsche Telekom.

Την ίδια ώρα, η «έκθεση συμμόρφωσης» (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συζητήθηκε στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη, είναι «θετική επί της αρχής». Αυτή θα αποτελέσει συνοδευτικό κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, που θα περάσει προς έγκριση από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, όπου αυτό προβλέπεται. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της υποδόσης, που αναμένεται πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

«Εως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, επισημαίνοντας πως «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική».

Παράλληλα, για μεθαύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση της Ομαδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου ενδέχεται να συζητηθεί εκ νέου και το αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, την Πέμπτη διοργανώνεται από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες συνέδριο με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, μιλώντας χτες σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει το 95% των αλλαγών που χρειάζονται», προσθέτοντας ότι η απόφαση για εκταμίευση της δόσης μπορεί να ληφθεί την επόμενη βδομάδα και τα χρήματα να δοθούν μέσα στον Ιούνη.

Διαδοχικά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Την ίδια ώρα, οι άλλες αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» και για την εκταμίευσης της επόμενης υποδόσης μεταφέρονται για το Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

-- Η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και η πλευρά του ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων.

-- Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που παραμένει στο τραπέζι και μετά την ψήφιση των συμπληρωματικών τροπολογιών που προώθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

-- Οι διαδικασίες αξιολόγησης των διοικήσεων στους τραπεζικούς ομίλους. Σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στην «Αυγή» τόνισε: «Δυστυχώς η πρωτοβουλία γι' αυτήν την αξιολόγηση δεν προήλθε από το ελληνικό πολιτικό και θεσμικό σύστημα, αλλά επιβλήθηκε από τα έξω». Και πρόσθεσε: «Τόσο τα κριτήρια λοιπόν όσο και οι διαδικασίες της αξιολόγησης, αναγκαίας σε κάθε περίπτωση, των διοικήσεων των τραπεζών πρέπει να επανεξεταστούν και να αλλάξουν και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται ήδη η κυβέρνηση».

-- Αναφέρονται και «εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και τα «ισοδύναμα μέτρα» που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.

-- Παράλληλα, δρομολογούνται μεταρρυθμίσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που κρίνονται απαραίτητες για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Να σημειωθεί ακόμη ότι υπό συζήτηση με το κουαρτέτο βρίσκεται και νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, οι «θεσμοί» ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, τον περασμένο Απρίλη τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφτασαν σε 6,7 δισ. ευρώ, με περαιτέρω αύξηση ύψους 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάρτη. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώθηκαν σε περίπου 2,9 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων σε 1,1 δισ. ευρώ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ