Τρίτη 7 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟ» - «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Συνεχίζονται τα παζάρια ανασύνθεσης

Από τη χτεσινή εκδήλωση της κοινής Επιτροπής Διαλόγου που έχουν στήσει ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και άλλες κινήσεις της εγχώριας «κεντροαριστεράς»
Από τη χτεσινή εκδήλωση της κοινής Επιτροπής Διαλόγου που έχουν στήσει ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και άλλες κινήσεις της εγχώριας «κεντροαριστεράς»
Την ίδια ώρα που από τη ΝΔ καλοβλέπουν στελέχη τους, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της εκλογικής απήχησης της λεγόμενης «κεντροδεξιάς», χτες βράδυ έγινε στο Γκάζι η πρώτη εκδήλωση της λεγόμενης Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, την οποία έστησαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κ.ά., με θέμα «Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για μια νέα αρχή στη χώρα». Μια προσπάθεια, παρά τις αντιθέσεις και τα σκληρά παζάρια, να συνεχιστεί ο διάλογος στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία, για την ανασύνθεση του χώρου και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ο επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών, Σπ. Λυκούδης, ο πρόεδρος της Δράσης, Θ. Σκυλακάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, βουλευτές του Ποταμιού, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, κ.ά.

Διεργασίες πίσω από το μανδύα του «παλιού» και του «καινούργιου»

Σε δήλωσή του προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Καθώς η κυβέρνηση πηγαίνει από λάθος σε λάθος είναι απαραίτητο να δώσουμε λύσεις και προτάσεις στον ελληνικό λαό. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα που γεννηθήκαμε: Η χώρα θέλει ένα δυνατό, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό κίνημα με διάθεση για συγκρούσεις και χωρίς λαϊκισμούς - ούτε παλιούς λαϊκισμούς, ούτε νεολαϊκισμούς. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Με αφορμή, ωστόσο, το... χωροταξικό της χτεσινής εκδήλωσης, έδωσε ένα γενικό περίγραμμα στις μεταξύ τους διαφορές και τα εμπόδια που ανακύπτουν: «Η δική μας διάθεση ήταν και είναι οι αρχηγοί να κάθονται στα ορεινά για να αφήνουν κάποιες θέσεις άδειες στην πρώτη σειρά. Γιατί το καινούργιο δεν θα γίνει από αναπαλαίωση. Δε θα γίνει από ανακύκλωση, χρειάζονται νέα πρόσωπα. Το καινούργιο δεν μπορεί να είναι κυρίως οι υπουργοί του χθες, χρειάζεται να προστεθεί μια νέα ηγετική ομάδα. Και αυτό αν δεν συμβεί στην εκδήλωση, θα συμβεί στην πραγματικότητα».

Η δε Φώφη Γεννηματά, προσερχόμενη στην ίδια εκδήλωση, προσπάθησε να λειάνει τις τέτοιες αιχμές: «Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, σε ένα ακόμα κοινό βήμα για τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Σε πείσμα πολλών συνεχίζουμε», πρόσθεσε, ενώ ερωτώμενη για ενστάσεις περί τακτικισμών και λαϊκισμών που ακούγονται, προσπάθησε να το μαζέψει, ισχυριζόμενη ότι το εγχείρημά τους «το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα και γι' αυτό προχωράει. Είναι κρίμα από τη στιγμή που το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες, να στέκεται κανείς σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και προσεγγίσεις»...

Προηγουμένως, η ίδια σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, έδινε το δικό της περιεχόμενο στο εγχείρημα, που όπως φαίνεται αποκλείει «παρθενογενέσεις» και περικλείει μπόλικους... παλιούς, σε αντίθεση με όσα λέει ο Στ. Θεοδωράκης: «Κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να επιτύχει το εγχείρημα (...) Απηύθυνα γενικό προσκλητήριο χωρίς προαπαιτούμενα». Ερωτώμενη αν το προσκλητήριο αφορά και το ΚΙΔΗΣΟ υπό τον Γ. Παπανδρέου, απάντησε: «Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό, ισχύει και αυτό το ξέρει ο Γιώργος».

Επέμεινε, εξάλλου, στην πρότασή της για εκλογή ηγεσίας από τη «βάση» αυτού του υπό διαμόρφωση σχήματος, κάτι που φαίνεται να μην αρέσει σε Ποτάμι και άλλες κινήσεις, με το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ, ως μεγαλύτερο και συγκροτημένο κόμμα, θα τους επιβάλει τελικά ηγεσία: «Η πρότασή μου ήταν από την αρχή σαφής, καθαρή και δεν αλλάζει. Για την ηγεσία της παράταξης θα αποφασίσει ο κόσμος της - η βάση, με καθολική ψηφοφορία».

Εξάλλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί του σχήματος - εν είδει μεταβατικής ηγεσίας - ο Κ. Σημίτης, όπως απέκλεισε τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και τη διάχυσή τους σε ένα νέο φορέα: «Ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία. Δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο, δεν θα αφήσουμε την παράταξη να παίζει εκτός έδρας, αναζητώντας στέγη εδώ και κει. Προχωράμε με σταθερά βήματα, με δοκιμασμένα σχήματα και όχι με μετέωρα άλματα στο κενό. Γι' αυτό η πρότασή μας από την αρχή είναι η συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων στη βάση μιας προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας. Η δύναμη της σύνθεσης, στο πλαίσιο ενός είδους συνομοσπονδίας, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική δυναμική και να πολλαπλασιάσει την επιρροή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ