ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προς αναβάθμιση για διεξαγωγή επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Ξεκινά σήμερα η άσκηση «Gordian Knot 2016», ως στάδιο για την αναβάθμιση του NRDC-GR σε «Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων»

Αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προς ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του, διεκδικεί η κυβέρνηση, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το λεγόμενο «Στρατηγείο Ταχείας Αναπτύξεως Δυνάμεων» του ΝΑΤΟ (NRDC-GR), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διεξάγει την άσκηση «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ 2016» (GORDIAN KNOT 2016) από σήμερα μέχρι τις 17/6, η οποία αποτελεί την κύρια ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητά του.

Οπως σημειώνεται, μάλιστα, σε σχετικό ενημερωτικό, η άσκηση «συνιστά στάδιο μίας σημαντικής προσπάθειας Διοίκησης και Προσωπικού για την αναβάθμιση της δομής του Στρατηγείου σε Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων με σκοπό την προετοιμασία και εκπαίδευση του προσωπικού για την δυνατότητα ανάληψης αποστολής στο πλαίσιο μελλοντικών αποφάσεων της ηγεσίας».

Το NRDC-GR συμμετέχει στην άσκηση με το σύνολο του προσωπικού του και μέρος των υφιστάμενων μονάδων του, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται από άλλα στρατηγεία της Δομής Διοίκησης και της Δομής Δυνάμεων της Συμμαχίας.

Ενίσχυση της ικανότητας διεξαγωγής ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Επισήμως, «αντικειμενικός σκοπός της ασκήσεως είναι η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας του Στρατηγείου να αναπτύσσεται, να διοικεί υφισταμένους Σχηματισμούς και να διεξάγει Διακλαδικές Επιχειρήσεις Διατήρησης της Ειρήνης», όπως βαφτίζονται οι κάθε είδους ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις. Προστίθεται ότι «η άσκηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την προετοιμασία του στην επερχόμενη εθνική αξιολόγησή του ως Διακλαδικό Στρατηγείο από το ΓΕΕΘΑ το 2017 και την αντίστοιχη ΝΑΤΟική Αξιολόγηση το 2018», όπου αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται στο σχετικό ενημερωτικό του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, ήδη «το NRDC-GR έχοντας επιτύχει υψηλούς στόχους, κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των Στρατηγείων Δομής Δυνάμεων της Συμμαχίας», ενώ τονίζεται η «δυνατότητα του Στρατηγείου να ανταπεξέρχεται στις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας την δέσμευση της χώρας μας απέναντι στη Συμμαχία».

«Αποτελεί δε ενισχυτικό παράγοντα της Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας μας και παράγοντα αποτροπής και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας», καταλήγει η ανακοίνωση, σκιαγραφώντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία...

Πρεμούρα του κεφαλαίου που αποτυπώνεται άλλωστε στη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χωθεί βαθύτερα στα σχέδια του ΝΑΤΟ, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αντίστοιχη αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, αλλά και «εξελίσσοντας» άλλες υπάρχουσες μονάδες. Μια τέτοια περίπτωση π,χ. είναι και η Πτέρυγα Αεροπορικής Εκπαίδευσης 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, για την οποία, όπως επανέλαβε αυτές τις μέρες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, βούληση της κυβέρνησης είναι να εξελιχθεί σε «Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης». Σχέδιο για το οποίο εντός υπουργείου έχουν ακουστεί και γνώμες να παραχωρηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας στις αρμόδιες υπηρεσίες άλλου κράτος ή και σε ιδιώτη, ώστε να στήσουν αυτοί το τέτοιο κέντρο, σε ανταγωνισμό και με αντίστοιχα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης στην άλλη πλευρά του Αιγαίου...

ΠΕΚΑΜ
Μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση στη Μακρόνησο

Από την εκδήλωση μπροστά από το άγαλμα του Δεσμώτη Μακρονησιώτη
Από την εκδήλωση μπροστά από το άγαλμα του Δεσμώτη Μακρονησιώτη
Με μαζική συμμετοχή κόσμου, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιωτών και φίλων πραγματοποιήθηκε στη Μακρόνησο την Κυριακή 5/6, από την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους δεκάδες χιλιάδες ήρωες αγωνιστές που πέρασαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στο στρατόπεδο - κολαστήριο.

Στο λιμάνι του Λαυρίου, απ' όπου έφυγε το πλοίο για τη Μακρόνησο, έφτασε κόσμος από πολλά μέρη της Αθήνας αλλά και άλλες κοντινές περιοχές.

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε μπροστά από το μνημείο του Δεσμώτη Μακρονησιώτη, μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Γρηγόρης Ριζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μακρονήσου, στις εξελίξεις που οδήγησαν στην ίδρυση του στρατοπέδου από τις αστικές κυβερνήσεις μετά την Κατοχή, με τις πλάτες των Αγγλοαμερικανών. Ο ομιλητής θύμισε και κατήγγειλε τα απίστευτα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και τις βαρβαρότητες που χρησιμοποιήθηκαν από τους δεσμοφύλακες του καθεστώτος εναντίον των κρατουμένων, με στόχο να εξοντώσουν φυσικά και ηθικά τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, για να κάμψουν το φρόνημα του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού. Αναφέρθηκε στην εν ψυχρώ δολοφονία των περίπου 350 ανυπεράσπιστων κρατουμένων αγωνιστών από τα βόλια των δημίων του στρατοπέδου Μπαϊρακτάρη, τους οποίους φόρτωσαν σε πολεμικά και αφού τους έβαλαν σε σιδερένιους κλωβούς τους βύθισαν στο Κάβο ντόρο. Επίσης, θύμισε τους εκατοντάδες που τρελάθηκαν απ' τα βασανιστήρια αλλά έμειναν αλύγιστοι, αρνούμενοι να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας...

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, εξήρε την ηρωική στάση των εξορίστων, που έδωσαν μαθήματα πίστης και αφοσίωσης στα ιδανικά του αγώνα, αρνούμενοι να υπογράψουν την εξευτελιστική δήλωση παρά τα βασανιστήρια. Αυτή η ηρωϊκή στάση που, σήμερα, φαίνεται εξωπραγματική, είπε, έγινε δυνατή γιατί οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες πίστευαν βαθιά στο δίκιο και σε ανώτερα ιδανικά, αυτά τους έδιναν τη δύναμη να αντισταθούν μέχρι το τέλος!

Και κατέληξε: «Συνεχίζουμε! Τα γεγονότα σε όλη τη διάρκεια της σχεδόν 100 χρόνων ζωής του ΚΚΕ, αποτελούν παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο. Στο έδαφος της όξυνσης των αντιθέσεων του συστήματος, των αντιφάσεών του, διαμορφώνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί η αντικαπιταλιστική συνείδηση, να συνειδητοποιηθεί πλατύτερα η αναγκαιότητα και η ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού».

Μετά την κατάθεση στεφάνων, ακολούθησε συναυλία με αγωνιστικά τραγούδια στο χώρο του ερειπωμένου θεάτρου του Α' ΕΤΟ, από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», ενώ ο βαρύτονος Λούης Μανίκας παρουσίασε για πρώτη φορά το μελοποιημένο από τον Θ. Μέλιο ποίημα του Γ. Ρίτσου «Το βήμα του Αγγέλου», ενώ τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση το ποίημα του Ν. Βρεττάκου «Σαν θα πάω στην πόλη». Ηθοποιοί απήγγειλαν ποιήματα γραμμένα από εξόριστους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στα Τίρανα

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στα Τίρανα στην προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο χωρών να καταλήξουν σε συμβιβασμούς, ώστε να ανοίξουν νέα πεδία για μπίζνες στο Ιόνιο, στην Αδριατική και αλλού.

Μετά τις επαφές του προχτές με τον Αλβανό ομόλογό του, χτες ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ε. Ράμα, ο οποίος φέρεται να του υποσχέθηκε πως θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από κοινού από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών προς επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε στο ΑΠΕ πως με τον Ε. Ράμα διεξήχθη μία συζήτηση σε «καλό κλίμα», που αφορούσε εκτός από τα διμερή θέματα και το μέλλον των δύο χωρών, και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όπως και την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου σημειώνονται αναταραχές στην πολιτική ζωή. Αλλο ένα δείγμα ότι τα διμερή ζητήματα Ελλάδας - Αλβανίας (καθορισμός ΑΟΖ, ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, ανακίνηση ζητήματος «τσάμηδων» κ.ά.) συνδέονται με ευρύτερες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις που «ακουμπάνε» στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του, ο Ν. Κοτζιάς έκανε στον Αλβανό πρωθυπουργό μία «στρατηγική επισκόπηση» του τρόπου που αναπτύσσεται και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΕΕ, «κλείνοντας το μάτι» στα Τίρανα για τη στάση της Αθήνας στην ενταξιακή τους πορεία. Αλλωστε, στα μεταξύ τους παζάρια, η ελληνική αστική τάξη χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό «ατού» την υποστήριξη που τάζει στην αντίστοιχη αλβανική, στην πρεμούρα της τελευταίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Ν. Κοτζιάς είχε, επίσης, συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λ. Μπασά, τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, και παράγοντες της ελληνικής μειονότητας. Τέλος, εκφώνησε ομιλία στο πανεπιστήμιο των Τιράνων, με θέμα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Βιβλιοπαρουσίαση της ΤΟ Κατασκευών

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), η Τ.Ο. Κατασκευών της ΚΟ Αττικής καλεί στην παρουσίαση της έκδοσης των ντοκουμέντων της διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Διήμερη επίσκεψη στο Γράμμο

Με ορμητήριο τη Γράμμουστα, οι Οργανώσεις Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ που συμπληρώνονται το 2018, διοργανώνουν διήμερη επίσκεψη στην περιοχή του Γράμμου, το Σάββατο 11/6 και την Κυριακή 12/6.

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

-- Το Σάββατο 11/6, στις 12 μ., ραντεβού στο Λιανοτόπι, όπου θα γίνει η αναχώρηση για το νοσοκομείο του ΔΣΕ. Στο χώρο του νοσοκομείου θα πραγματοποιηθεί ομιλία για το Υγειονομικό του ΔΣΕ από τον Μιχάλη Καραμπατζιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι στη Γράμμουστα, όπου θα γίνει διανυκτέρευση.

-- Την Κυριακή 12/6, στις 8 π.μ., θα γίνει αναχώρηση για την ανάβαση στο ύψωμα 2.520. Η ανάβαση θα πραγματοποιηθεί με αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πεζοπορία μέχρι την κορυφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ