Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προς αναβάθμιση για διεξαγωγή επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Ξεκινά σήμερα η άσκηση «Gordian Knot 2016», ως στάδιο για την αναβάθμιση του NRDC-GR σε «Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων»

Αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προς ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του, διεκδικεί η κυβέρνηση, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το λεγόμενο «Στρατηγείο Ταχείας Αναπτύξεως Δυνάμεων» του ΝΑΤΟ (NRDC-GR), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διεξάγει την άσκηση «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ 2016» (GORDIAN KNOT 2016) από σήμερα μέχρι τις 17/6, η οποία αποτελεί την κύρια ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητά του.

Οπως σημειώνεται, μάλιστα, σε σχετικό ενημερωτικό, η άσκηση «συνιστά στάδιο μίας σημαντικής προσπάθειας Διοίκησης και Προσωπικού για την αναβάθμιση της δομής του Στρατηγείου σε Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων με σκοπό την προετοιμασία και εκπαίδευση του προσωπικού για την δυνατότητα ανάληψης αποστολής στο πλαίσιο μελλοντικών αποφάσεων της ηγεσίας».

Το NRDC-GR συμμετέχει στην άσκηση με το σύνολο του προσωπικού του και μέρος των υφιστάμενων μονάδων του, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται από άλλα στρατηγεία της Δομής Διοίκησης και της Δομής Δυνάμεων της Συμμαχίας.

Ενίσχυση της ικανότητας διεξαγωγής ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Επισήμως, «αντικειμενικός σκοπός της ασκήσεως είναι η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας του Στρατηγείου να αναπτύσσεται, να διοικεί υφισταμένους Σχηματισμούς και να διεξάγει Διακλαδικές Επιχειρήσεις Διατήρησης της Ειρήνης», όπως βαφτίζονται οι κάθε είδους ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις. Προστίθεται ότι «η άσκηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την προετοιμασία του στην επερχόμενη εθνική αξιολόγησή του ως Διακλαδικό Στρατηγείο από το ΓΕΕΘΑ το 2017 και την αντίστοιχη ΝΑΤΟική Αξιολόγηση το 2018», όπου αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται στο σχετικό ενημερωτικό του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, ήδη «το NRDC-GR έχοντας επιτύχει υψηλούς στόχους, κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των Στρατηγείων Δομής Δυνάμεων της Συμμαχίας», ενώ τονίζεται η «δυνατότητα του Στρατηγείου να ανταπεξέρχεται στις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας την δέσμευση της χώρας μας απέναντι στη Συμμαχία».

«Αποτελεί δε ενισχυτικό παράγοντα της Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας μας και παράγοντα αποτροπής και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας», καταλήγει η ανακοίνωση, σκιαγραφώντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία...

Πρεμούρα του κεφαλαίου που αποτυπώνεται άλλωστε στη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χωθεί βαθύτερα στα σχέδια του ΝΑΤΟ, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αντίστοιχη αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, αλλά και «εξελίσσοντας» άλλες υπάρχουσες μονάδες. Μια τέτοια περίπτωση π,χ. είναι και η Πτέρυγα Αεροπορικής Εκπαίδευσης 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, για την οποία, όπως επανέλαβε αυτές τις μέρες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, βούληση της κυβέρνησης είναι να εξελιχθεί σε «Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης». Σχέδιο για το οποίο εντός υπουργείου έχουν ακουστεί και γνώμες να παραχωρηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας στις αρμόδιες υπηρεσίες άλλου κράτος ή και σε ιδιώτη, ώστε να στήσουν αυτοί το τέτοιο κέντρο, σε ανταγωνισμό και με αντίστοιχα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης στην άλλη πλευρά του Αιγαίου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απανωτές συσκέψεις σε πλαίσιο ΝΑΤΟ (2018-11-30 00:00:00.0)
Προς αναβάθμιση εντός λυκοσυμμαχίας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2016-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ