Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Σχεδιάζονται αλλαγές στα μέτρα των σύγχρονων αναγκών του συστήματος

...ενώ η όλη συζήτηση αξιοποιείται για τον αποπροσανατολισμό του λαού από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Με μανδύα «ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής» επιχειρεί να ντύσει η κυβέρνηση τη συνταγματική αναθεώρηση

Eurokinissi

Με μανδύα «ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής» επιχειρεί να ντύσει η κυβέρνηση τη συνταγματική αναθεώρηση
Την έναρξη διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση και για αλλαγή του εκλογικού νόμου επιβεβαίωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα». Οπως είπε, ο διάλογος αυτός αναμένεται να διαρκέσει έναν περίπου χρόνο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει και σε έκταση και σε βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής», υποστήριξε, δείχνοντας αφενός την προσπάθεια της κυβέρνησης να «αλλάξει την ατζέντα» από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και αφετέρου να ντύσει με μανδύα «λαϊκής συμμετοχής» την προώθηση αλλαγών για την παραπέρα προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, αφού μίλησε για επιδίωξη «ειλικρινούς διαλόγου» και «ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης», ισχυρίστηκε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «θα είναι στην κατεύθυνση απλής αναλογικής. Ενα σύστημα απλής αναλογικής», για να προσθέσει στη συνέχεια - καθώς αυτό που κυριαρχεί τελικά είναι η ανάγκη του συστήματος για απρόσκοπτη εναλλαγή στην αστική διαχείριση - ότι «υπάρχουν οι απόψεις και της απλής αναλογικής με κατάργηση του bonus, υπάρχει η άποψη να διατηρηθεί ένα μικρότερο bonus».

Πρόσθεσε πάντως πως η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στην πρότασή της, ενώ αυτή όταν διαμορφωθεί θα περάσει από τα αρμόδια κυβερνητικά και κομματικά όργανα.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», ανέφερε ότι «για τον εκλογικό νόμο, πάγια θέση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «σε αυτή τη βάση θα υπάρξει συζήτηση με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, τέλος, σε ερώτηση για το αν αντικείμενο της συζήτησης θα αποτελέσει και ο τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε: «Αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα διάλογο θα μπουν πολλά πράγματα που τελικά θα ισχύσουν και πολλά που δεν θα ισχύσουν. Αλλά, νομίζω, είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για το ποιες πραγματικά θα είναι αυτές οι αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση».

Μετά τις χτεσινές δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της υιοθετεί καταρχήν σαν αναγκαία τη «ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος» και μέμφεται την κυβέρνηση για «πεντάμηνη καθυστέρηση» στο άνοιγμα της συζήτησης. «Ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε μια άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού», αναφέρει η ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ