Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Δεκαήμερη άσκηση με σενάριο επίθεσης από τη Ρωσία

Από την άσκηση που ξεκίνησε χτες στην Πολωνία

Copyright 2016 The Associated

Από την άσκηση που ξεκίνησε χτες στην Πολωνία
Μία ακόμη γενική επίδειξη δύναμης κάνει από χτες το ΝΑΤΟ με τη διακλαδική άσκηση «Ανακόντα 2016», που ξεκίνησε στην Πολωνία και θα διαρκέσει 10 μέρες, με βασικό της σενάριο την «αντιμετώπιση απειλής από τα ανατολικά», δηλαδή τη Ρωσία. Η άσκηση αυτή έρχεται λίγο πριν από τη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας στις 8 - 9 Ιούλη στη Βαρσοβία, που έχει στόχο να εντείνει την επιθετικότητά της στο όνομα της ασφάλειας, όπως και τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, για σφαίρες επιρροής και έλεγχο των αγορών, όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε πολλά πεδία σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη άσκηση στην Πολωνία, που μέχρι το 2006 γινόταν δύο φορές το χρόνο, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στην περιοχή από το 1989, δηλαδή τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Φέτος, συμμετέχουν 31.000 στρατιώτες από 19 χώρες του ΝΑΤΟ (της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία) με 3.000 οχήματα και άρματα μάχης, 105 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 12 πλοία. Επικεφαλής διοικητής της άσκησης είναι ο στρατηγός Μπεν Χόουντς, των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, που υπογράμμισε ότι στη διάρκειά της θα γίνεται εναλλαγή δυνάμεων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, θα μετακινείται με τον δικό της εξοπλισμό και θα αναπτυχθεί σε όλες τις Βαλτικές χώρες, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ισχυρίστηκε ότι στόχος της είναι η «ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της συμμαχίας κατά οποιασδήποτε επίθεσης». Στην ίδια ρότα, ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας, Αντονι Μακιέρεβιτς, μίλησε για «αντιμετώπιση των εξ ανατολών κινδύνων».

Αμεση ήταν η ρωσική αντίδραση από τον εκπρόσωπο της Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, που σημείωσε ότι η άσκηση «δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης». Πάντως, χτες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επίσης στρατιωτικά αεροναυτικά γυμνάσια στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε από την άνοιξη του 2014 σε αυτή (κάτι που αμφισβητούν η κυβέρνηση του Κιέβου, οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που βοήθησαν στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης στην Ουκρανία) και στην περιοχή του Ροστόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ