Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος

Δημοσιεύτηκε χτες στο ΦΕΚ η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο εφαρμογής δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος (NOME) από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο του περαιτέρω «ανοίγματος» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, στόχος του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ είναι η μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% έως το 2020.

Η απόφαση ορίζει ότι δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι «εναλλακτικοί προμηθευτές» ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξαιρεί τους βιομηχανικούς καταναλωτές, εκτός αν «αναπτύσσουν διακριτή επιχειρηματική δραστηριότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας». Η συγκεκριμένη διάταξη προφανώς μπορεί να εξυπηρετήσει εκείνους τους μονοπωλιακούς ομίλους που ενώ ασκούν βιομηχανική δραστηριότητα, ταυτόχρονα έχουν επιχειρηματικά επεκταθεί και στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως διοργανωτής των δημοπρασιών ορίζεται ο ΛΑΓΗΕ, ενώ μέχρι τέλος Ιούνη η ΡΑΕ θα πρέπει να έχει εγκρίνει τους όρους και τις προυποθέσεις λειτουργίας της αγοράς και της συμμετοχής των υποψηφίων στη διαδικασία των δημοπρασιών. Σε ό,τι αφορά την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, ορίζεται το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, αλλά και τα τέλη λιγνίτη και το κόστος αγοράς ρύπων.

Στην ίδια απόφαση, βέβαια, μένει ανοιχτό «παράθυρο» για την επιβολή άλλων «εναλλακτικών» μέτρων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως «σε περίπτωση που οι αναπροσαρμοσμένες ποσότητες δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από την αγορά, εναλλακτικά δομικά μέτρα θα ληφθούν ώστε να είναι διαθέσιμη στους εναλλακτικούς προμηθευτές ισοδύναμη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το τέταρτο εξάμηνο από την παρέλευση του εξαμήνου αναφοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ