ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία σήμερα στην Υγεία με τη στήριξη σωματείων και φορέων

Συνταξιούχοι, ασθενείς, αγρότες, φοιτητές και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων βγαίνουν στο δρόμο με τους υγειονομικούς

Από παλιότερη πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Από παλιότερη πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες Μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας, με αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, που πάρθηκαν κάτω από την πίεση των εκρηκτικών προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς και υγειονομικοί. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. με τη συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων από όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις με το εξής πλαίσιο αιτημάτων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, αποκατάσταση των απωλειών, ένταξη στα ΒΑΕ, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, φορολογία του κεφαλαίου στο 45%, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Στο δρόμο βγαίνουν, μαζί με τους υγειονομικούς, συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, φοιτητές, αγρότες, άνεργοι, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Κάλεσμα στήριξης απευθύνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων των αγροτών. Επίσης, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. ως τη λήξη του ωραρίου), για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία. Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (EUROF) εξέδωσε ψήφισμα Αλληλεγγύης στην απεργία των υγειονομικών στην Ελλάδα, όπως και τα Συνδικάτα Βάσης (USB) της Ιταλίας.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις, όπως στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου) με συμμετοχή εκπαιδευτικών, εργαζομένων στους ΟΤΑ, συνταξιούχων, στο Ρέθυμνο (10.30 π.μ. στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου) με συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, γυναικών, στη Σάμο όπου θα γίνει κοινή συγκέντρωση υγειονομικών και εκπαιδευτικών (11 π.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα), στο Αργος (10 π.μ. στο νοσοκομείο), στα Γιάννενα (11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο), στην Πρέβεζα, (9 π.μ., στην είσοδο του Νοσοκομείου) και αλλού. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας θα κάνει το απόγευμα περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής.

Παρέμβαση αγροτών στα Χανιά

Με αφορμή τη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία των υγειονομικών, μέλη των ΔΣ των Αγροτικών και του Κτηνοτροφικού συλλόγων νομού Χανίων συναντήθηκαν με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Βάμου. Αναδείχθηκε πως το ΚΥ, λόγω ελλείψεων, δεν μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, πόσο μάλλον να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του πληθυσμού της περιοχής σε 24ωρη βάση. Ενδεικτικά, εδώ και χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει οδοντίατρος, μικροβιολόγος κ.ά. Προβλέπονται μόλις 5 νοσηλευτές και υπάρχουν 3. Τα απογεύματα μένουν 2 γιατροί, χωρίς νοσηλευτή. Το ακτινολογικό λειτουργεί 3 μέρες τη βδομάδα κι αυτές με έναν επικουρικό γιατρό και έναν «δανεικό» τεχνολόγο από το Ρέθυμνο.

Σύσκεψη στα Γιάννενα

Σύσκεψη οργάνωσε προχτές το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην Υγεία και την Παιδεία, μπροστά και στη σημερινή απεργία. Ο πρόεδρος του ΕΚΙ, Νίκος Εξαρχος, παρουσίασε ορισμένα μόνο προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του νομού Ιωαννίνων στις δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, όπως: Η έλλειψη αγγειοχειρουργού σε όλη την Ηπειρο, η έλλειψη ΜΕΘ για παιδιά αλλά και παιδοψυχιατρικής κλινικής, οι αναμονές για ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τους 2-3 μήνες, τα ραντεβού για μαστογραφίες ξεπερνούν τους 7 μήνες...

Ειδική αναφορά έγινε για την έλλειψη γιατρών που να πιστοποιούν επαγγελματικές ασθένειες: «Ενώ είναι γνωστό ότι οι εργάτριες στα σφαγεία και τα τυποποιητήρια κοτόπουλου έχουν γυναικολογικά προβλήματα εξαιτίας της δουλειάς, δεν υπάρχει γιατρός να το πιστοποιήσει. Ομοίως για μια σειρά κλάδους της οικοδομής, ή οι χειριστές μηχανημάτων, οι οποίοι αναπτύσσουν συγκεκριμένα μυοσκελετικά προβλήματα εξαιτίας της δουλειάς τους, πράγμα που δεν πιστοποιείται ποτέ».

Παρεμβάσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, από σωματεία εργαζομένων στην Πρόνοια, στα νοσοκομεία «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.

Απεργούν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 μ. στην Ομόνοια καλεί το ΠΑΜΕ

Απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στα μέτρα που χτυπούν το μορφωτικό δικαίωμα, που οδηγούν χιλιάδες αναπληρωτές εκτός σχολείου. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε άλλες πόλεις.

«Αν δεν τους σταματήσουμε, το σχολείο που θα βρούμε το Σεπτέμβρη δεν θα το γνωρίζουμε», δηλώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και αναφέρεται στο σχέδιο μαζικών περικοπών στην εκπαίδευση, που μέσα από τα μέτρα για τα ολοήμερα σχολεία, τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, την υποβάθμιση των δομών Ειδικής Αγωγής, χτυπά το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας και αφήνει άνεργους αναπληρωτές που χρόνια εργάζονται στα σχολεία «οργώνοντας» την Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμία απόλυση αναπληρωτών. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα για την κάλυψη όλων των κενών στην Εκπαίδευση. Κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που καταργεί τα Τμήματα Ενταξης και του άρθρου που κλείνει Νηπιαγωγεία. Να παρθεί πίσω τώρα η Υπουργική Απόφαση, αλλά και η νέα εγκύκλιος για τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Κανένας μαθητής - κανένα νήπιο εκτός Ολοήμερου. Κανένα προνήπιο εκτός Νηπιαγωγείου. Εγγραφή όλων των παιδιών χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις. Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σήμερα επίσης σε: Θεσσαλονίκη, 11.30 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί στις 9 π.μ., στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους και σε προσυγκέντρωση στον ίδιο χώρο, στις 11 π.μ., καλεί η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Σε συμμετοχή καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δράμα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ξάνθη, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία, καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ηράκλειο, στις 12.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Λήμνο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία ΟΤΕ, καλεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Αργύριος Μοσχίδης». Χίο, στις 10.30 π.μ., κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων, με τους υγειονομικούς.

Οι συνταξιούχοι στο πλευρό των υγειονομικών

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων για την Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων για την Υγεία
Τη φωνή τους με τους απεργούς υγειονομικούς ενώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, διαδηλώνοντας για τις τεράστιες ελλείψεις και τα άλλα προβλήματα στην Υγεία. Είχαν προηγηθεί μαζικές περιφερειακές συσκέψεις, όπου οι συνταξιούχοι αποτίμησαν τις έως τώρα αγωνιστικές κινητοποιήσεις και κατάρτισαν σχέδιο δράσης. Στην Αττική, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ) καλούν σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας), απ' όπου θα πορευτούν προς το υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι θα πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, στις 9 π.μ. μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνουν σήμερα συνταξιούχοι σε Βόλο (10.30 π.μ., νοσοκομείο), (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Λαμία (9.30 π.μ., πλατεία Πάρκου), Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου), Αλεξανδρούπολη (10 π.μ., ΙΚΑ) και αλλού.

Χτες, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και ταξικών σωματείων της περιοχής, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου Αγρινίου. Ακολούθησε περιοδεία στο νοσοκομείο και μοίρασμα υλικού σε εργαζόμενους και ασθενείς. Τέλος, κάλεσμα στους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει σήμερα στη διοίκηση του Νοσοκομείου Αργοστολίου, στις 9 π.μ., απευθύνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.

Καθαριστές και καθαρίστριες λένε «φτάνει πια στην κοροϊδία»

Απεργούν σήμερα, Τετάρτη, οι καθαρίστριες σε σχολεία, εργολαβικά συνεργεία, δήμους και αλλού, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για πλήρη και σταθερή εργασία, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, τη «μαύρη» εργασία και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που κυριαρχούν στον κλάδο. Την απεργία έχουν κηρύξει τα κλαδικά σωματεία της Αττικής και του Πειραιά, τα οποία καλούν σε συγκέντρωση, σήμερα, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Ανάλογη απεργιακή κινητοποίηση οργανώνουν σήμερα τα κλαδικά σωματεία των καθαριστριών σε Λάρισα και Μαγνησία. Στο Βόλο, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και στη Λάρισα, στις 11.30 στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Τα σωματεία σκιαγραφούν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον κλάδο της καθαριότητας: Μεροκάματα πείνας και ωρομίσθιο που κατρακυλά ακόμα και στο 1,2 ευρώ, καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή των δεδουλευμένων από τους εργολάβους, απολύσεις. Σχολικές καθαρίστριες που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας και κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Στα παραπάνω προστίθεται και η κοροϊδία από τη μεριά της κυβέρνησης, που καλεί καθαρίστριες και καθαριστές σε δημόσια κτίρια να γίνουν εργολάβοι του εαυτού τους, να εργαστούν δηλαδή με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, χωρίς να έχουν ούτε το δικαίωμα να απουσιάσουν από τη δουλειά όταν αρρωστήσουν.

Στα αιτήματα της απεργίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής: Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εδώ και τώρα καταβολή των δεδουλευμένων. Να μη χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος. Βαρύ και ανθυγιεινό ένσημο. Κανένας εργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο σε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.). Να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ATHENS LEDRA»
Διεκδικούν δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας

Συνέντευξη Τύπου στο χώρο του ξενοδοχείου έδωσε χτες το επιχειρησιακό σωματείο

Συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», προκειμένου να διατηρήσουν τη δουλειά τους και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, παραχώρησε χτες το επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Η συνέντευξη δόθηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου «που έμεινε με απόφαση των ιδιοκτητών χωρίς πελάτες, αλλά με απόφαση των εργαζομένων παραμένει ανοιχτό για να στεγάσει τον αγώνα 200 εργατικών οικογενειών για δουλειά με δικαιώματα», όπως ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου Μπάμπης Ντότσικας.

Στη συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, αλλά και εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων από ξενοδοχεία της Αττικής.

Επίσης, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος λίγο νωρίτερα, μιλώντας στους εργαζόμενους έξω από το ξενοδοχείο, χαιρέτισε την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους, που βάζει εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας, καλώντας τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Αλληλεγγύη και πρόγραμμα δράσης

«Είμαστε εδώ για να αποφασίσαμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για αυτό που μας στέρησαν αυτοί που δεν στερήθηκαν ποτέ τίποτε: Τον κόπο από τη δουλειά μας, την προσδοκία μας να πάρουμε κάποτε σύνταξη, τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας», σημείωσε ο Μπ. Ντότσικας και παρουσίασε ακόμα το πρόγραμμα δράσης που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στην τελευταία Γενική τους Συνέλευση.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Αναλυτικά, αύριο Πέμπτη το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Ενωση Ξενοδόχων, διαμηνύοντας πως δε θα επιτρέψουν να αξιοποιηθεί η κατάσταση στο «Athens Ledra» για να συμπιέσουν κι άλλο τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Την Παρασκευή, στις 3 μ.μ., καλούν σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους του κλάδου στο ξενοδοχείο. Τη Δευτέρα το βράδυ απευθύνουν κάλεσμα σε εργαζόμενους και άνεργους που στηρίζουν τον αγώνα τους να διασκεδάσουν μαζί, με τραγούδι και χορό, στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Μετά την τοποθέτηση του επιχειρησιακού σωματείου, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου. Μετέφερε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τόνισε πως ο αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο «Athens Ledra» πρέπει να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ο δρόμος που συμφέρει τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος να απαιτήσουν λύση τώρα, ανέφερε, και όχι ο δρόμος που τους προτείνουν ορισμένες φωνές να πάνε σπίτια τους, χωρίς καμιά διαβεβαίωση για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. «Σε αυτόν τον δρόμο θα είμαστε καθημερινά εδώ, με όλες μας τις προσπάθειες, με όλες μας τις δυνάμεις», κατέληξε.

«Ατσαλάκωτη» η εργοδοσία

Στην εισηγητική του ομιλία, ο Μπάμπης Ντότσικας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία της επιχείρησης, μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της. Οπως ανέφερε, το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά τον Μάρτη του 1983.

Πριν από το 2004, η εταιρεία πήρε δάνεια προκειμένου να επεκτείνει το ξενοδοχείο με 110 νέες κλίνες. Από τότε άρχισε να συσσωρεύει χρέη, ενώ από το 2010 έπαψε να πληρώνει και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα, προσπαθεί να απαλλαγεί από τα χρέη και μαζί μ' αυτά από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, τις Συλλογικές Συμβάσεις και το σωματείο τους.

Στόχος της εργοδοσίας είναι να προχωρήσει γρήγορα στον πλειστηριασμό, ο οποίος προσδιορίζεται για τις 13 Ιούλη, με τιμή εκκίνησης τα 48 εκ. ευρώ. Προτρέπει μάλιστα τους εργαζόμενους να ζητήσουν την τυπική απόλυσή τους, για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους από τη νέα ιδιοκτησία.

Οπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, ο σημερινός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου (Παρασκευαΐδης) είναι παράλληλα και μεγαλομέτοχος σε κατασκευαστική εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με εκτίμηση οικονομικών αναλυτών, έχει ανοιχτά συμβόλαια ύψους 1,4 δισ. δολαρίων και πρόσφατα έχει αναλάβει την κατασκευή τμήματος του αγωγού ΤΑΡ.

Κλείνοντας την εισηγητική του τοποθέτηση, ο Μπ. Ντότσικας στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΙΚΑ, το οποίο για πέντε χρόνια δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες ο εργοδότης παρακρατούσε από το προσωπικό. «Τους πετάμε το γάντι. Ας βγάλουν μια τροπολογία στον αμέσως επόμενο νόμο (...) που να ονομαστικοποιεί τις μετοχές των ΑΕ, ώστε να αξιώσουμε και τελικά να πληρωθούμε από τις άλλες εταιρείες του ιδιοκτήτη», είπε χαρακτηριστικά.

Κινητοποιήσεις σε άλλους χώρους

-- Συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ - Μετρό - Τραμ), αντιδρώντας στην ένταξη της ΣΤΑΣΥ στο αποκαλούμενο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το πρόγραμμα είναι το εξής: Σήμερα, Τετάρτη, στάση εργασίας από 12 μ. έως 4 μ.μ. Παρασκευή 10 Ιούνη, στάση εργασίας από 10 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Δευτέρα 13 Ιούνη, στάση εργασίας από έναρξη βάρδιας έως 10 π.μ. Τετάρτη 15 Ιούνη, στάση εργασίας από 9 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Παρασκευή 17 Ιούνη, στάση εργασίας από 12 μ. έως 5 μ.μ. Ακόμα, σε απεργία προχωρά αύριο Πέμπτη 9 Ιούνη η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης ΟΣΕ ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

-- Σε στάση εργασίας αύριο Πέμπτη (12 μ. - λήξη βάρδιας) και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και οχτώ μήνες, ενώ καμία διασφάλιση δεν υπάρχει για τη συνέχιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Ιδρύματος. Το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς έχει ζητήσει να οριστεί αύριο Πέμπτη συνάντηση του υπουργού με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

Διαμαρτυρία για εκδικητικές απολύσεις στη «Veltio»

Συγκέντρωση έξω από την εταιρεία πληροφορικής «Veltio» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε, χτες το πρωί, το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, καταγγέλλοντας την εκδικητική απόλυση 2 εργαζομένων, που διεκδικούσαν τη μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με καταγγελίες, περίπου 20 από τους εργαζόμενους στην εταιρεία (οι μηχανικοί υπολογιστών) απασχολούνται εδώ και χρόνια με μπλοκάκι, έχοντας υπογράψει «συνεργασία» με μια εταιρεία που έχει έδρα στην Κύπρο και εμφανίζεται ως ο μοναδικός εταίρος της ελληνικής «Veltio».

Σε Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποίησαν συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία δέχθηκε να τους προσλάβει, αλλά το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών να βαραίνει τους ίδιους. Προανήγγειλε επίσης μείωση του προσωπικού.

Εχοντας αρχίσει την προετοιμασία από την Παρασκευή, η εργοδοσία ανακοίνωσε τηλεφωνικά τη Δευτέρα την απόλυση μιας νεαρής εργαζόμενης, μητέρας ενός παιδιού 7 μηνών, και ενός ακόμα συναδέλφου της, πρωτοπόρου μέλους του Σωματείου, τον οποίο μάλιστα επιχείρησε να απομακρύνει από το χώρο με τη συνδρομή της αστυνομίας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, «θέλουν να εκφοβίσουν τους υπόλοιπους εργαζομένους στο χώρο, ώστε κανείς να μη σκεφτεί να αντιδράσει στο μέλλον. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσει έτσι!».

Ο Δ. Κουτσούμπας στην πανυγειονομική συγκέντρωση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις δημόσιες Μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και στο ΕΚΑΒ, έξω από το υπουργείο Υγείας, σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ