Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία σήμερα στην Υγεία με τη στήριξη σωματείων και φορέων

Συνταξιούχοι, ασθενείς, αγρότες, φοιτητές και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων βγαίνουν στο δρόμο με τους υγειονομικούς

Από παλιότερη πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Από παλιότερη πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες Μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας, με αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, που πάρθηκαν κάτω από την πίεση των εκρηκτικών προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς και υγειονομικοί. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. με τη συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων από όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις με το εξής πλαίσιο αιτημάτων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, αποκατάσταση των απωλειών, ένταξη στα ΒΑΕ, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, φορολογία του κεφαλαίου στο 45%, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Στο δρόμο βγαίνουν, μαζί με τους υγειονομικούς, συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, φοιτητές, αγρότες, άνεργοι, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Κάλεσμα στήριξης απευθύνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων των αγροτών. Επίσης, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. ως τη λήξη του ωραρίου), για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία. Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (EUROF) εξέδωσε ψήφισμα Αλληλεγγύης στην απεργία των υγειονομικών στην Ελλάδα, όπως και τα Συνδικάτα Βάσης (USB) της Ιταλίας.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις, όπως στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου) με συμμετοχή εκπαιδευτικών, εργαζομένων στους ΟΤΑ, συνταξιούχων, στο Ρέθυμνο (10.30 π.μ. στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου) με συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, γυναικών, στη Σάμο όπου θα γίνει κοινή συγκέντρωση υγειονομικών και εκπαιδευτικών (11 π.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα), στο Αργος (10 π.μ. στο νοσοκομείο), στα Γιάννενα (11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο), στην Πρέβεζα, (9 π.μ., στην είσοδο του Νοσοκομείου) και αλλού. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας θα κάνει το απόγευμα περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής.

Παρέμβαση αγροτών στα Χανιά

Με αφορμή τη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία των υγειονομικών, μέλη των ΔΣ των Αγροτικών και του Κτηνοτροφικού συλλόγων νομού Χανίων συναντήθηκαν με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Βάμου. Αναδείχθηκε πως το ΚΥ, λόγω ελλείψεων, δεν μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, πόσο μάλλον να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του πληθυσμού της περιοχής σε 24ωρη βάση. Ενδεικτικά, εδώ και χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει οδοντίατρος, μικροβιολόγος κ.ά. Προβλέπονται μόλις 5 νοσηλευτές και υπάρχουν 3. Τα απογεύματα μένουν 2 γιατροί, χωρίς νοσηλευτή. Το ακτινολογικό λειτουργεί 3 μέρες τη βδομάδα κι αυτές με έναν επικουρικό γιατρό και έναν «δανεικό» τεχνολόγο από το Ρέθυμνο.

Σύσκεψη στα Γιάννενα

Σύσκεψη οργάνωσε προχτές το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην Υγεία και την Παιδεία, μπροστά και στη σημερινή απεργία. Ο πρόεδρος του ΕΚΙ, Νίκος Εξαρχος, παρουσίασε ορισμένα μόνο προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του νομού Ιωαννίνων στις δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, όπως: Η έλλειψη αγγειοχειρουργού σε όλη την Ηπειρο, η έλλειψη ΜΕΘ για παιδιά αλλά και παιδοψυχιατρικής κλινικής, οι αναμονές για ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τους 2-3 μήνες, τα ραντεβού για μαστογραφίες ξεπερνούν τους 7 μήνες...

Ειδική αναφορά έγινε για την έλλειψη γιατρών που να πιστοποιούν επαγγελματικές ασθένειες: «Ενώ είναι γνωστό ότι οι εργάτριες στα σφαγεία και τα τυποποιητήρια κοτόπουλου έχουν γυναικολογικά προβλήματα εξαιτίας της δουλειάς, δεν υπάρχει γιατρός να το πιστοποιήσει. Ομοίως για μια σειρά κλάδους της οικοδομής, ή οι χειριστές μηχανημάτων, οι οποίοι αναπτύσσουν συγκεκριμένα μυοσκελετικά προβλήματα εξαιτίας της δουλειάς τους, πράγμα που δεν πιστοποιείται ποτέ».

Παρεμβάσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, από σωματεία εργαζομένων στην Πρόνοια, στα νοσοκομεία «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ