ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί να θολώσει τα νερά για τις ομαδικές απολύσεις

Δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για την πρόταση του γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο της ΕΕ

Η εισαγγελική πρόταση για τις απολύσεις στα Τσιμέντα Χαλκίδας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για παραπέρα ανατροπές
Η εισαγγελική πρόταση για τις απολύσεις στα Τσιμέντα Χαλκίδας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για παραπέρα ανατροπές
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον θόρυβο που δημιούργησε η προχτεσινή εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) αναφορικά με το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα, προσπάθησε χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα και το οποίο ελάχιστα εμποδίζει τους εργοδότες να απολύουν κατά το δοκούν.

Θυμίζουμε ότι η πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge», προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άσκησε αίτηση ακύρωσης της απόφασης με την οποία ο τότε υπουργός Εργασίας δεν έδωσε διοικητική έγκριση στις ομαδικές απολύσεις που ζητούσε να κάνει η εργοδοσία στα «Τσιμέντα Χαλκίδας». Το επιχείρημα της πολυεθνικής ήταν ότι η δικαιοδοσία του υπουργού να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία.

Η προσφυγή της πολυεθνικής συζητήθηκε στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς τη «συμβατότητα του ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (Ν.1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/ΕΚ)» και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ) «που κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις και απαραβίαστες ελευθερίες της ΕΕ».

Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 25/4/2016 και προχτές ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία.

Στη χτεσινή του δήλωση, ο Γ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει ότι «ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση», αλλά «οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο».

Ερμηνεύοντας την εισαγγελική πρόταση, είπε ότι «οι προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο κυρίως ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ' εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό Δίκαιο κοινοτική οδηγία».

Δηλαδή ο υπουργός προσπαθεί από τη μια να υποβιβάσει τη σημασία της πρότασης του εισαγγελέα, και από την άλλη εκθειάζει το σημερινό σύστημα έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, στο οποίο θυμίζουμε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, διατηρεί αναβαθμισμένο ρόλο και έχει υποβαθμιστεί η διοικητική έγκριση του εκάστοτε υπουργού.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Γ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι το ζήτημα της παραπέρα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται για τα Εργασιακά, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει εφησυχασμό και να αποπροσανατολίσει με τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» της.

Μάλιστα, είναι τέτοιο το θράσος του υπουργού Εργασίας, που βάζει για ...εγγυητή των εργασιακών δικαιωμάτων των ΣΕΒ και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, λέγοντας ότι «επί του ζητήματος (σ.σ. των ομαδικών απολύσεων) υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Είναι αδίστακτοι - να πάρουν απάντηση!

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις

«Είναι Αδίστακτοι! - Επιδιώκουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Λύνουν τα χέρια - και με τη βούλα του νόμου - στις πολυεθνικές, για να εξαφανίσουν μισθούς και δικαιώματα! Επιχειρηματικοί όμιλοι, αστική Δικαιοσύνη, κυβερνήσεις και ΕΕ, ενιαία επιτίθενται ενάντια στο λαό, στους εργαζόμενους! Θέλουν να καταργήσουν και το ελάχιστο δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, που έχει απομείνει μετά το σφαγιασμό των τελευταίων χρόνων.

Είναι απαίτηση των πολυεθνικών, για να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα από εργαζόμενους με δικαιώματα, να μπορούν να στέλνουν στην ανεργία και την εξαθλίωση αυτούς που για χρόνια παρήγαγαν αμύθητο πλούτο. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ΕΕ, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, και το νομικό πλαίσιο που οικοδομούν, οι λεγόμενες "βέλτιστες πρακτικές τους" στόχο έχουν να τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα, την όποια προστασία είχε ο εργάτης, ώστε οι πολυεθνικές να αυγατίζουν τα κέρδη τους!

Ο παράδεισος των πολυεθνικών θα είναι η κόλαση των εργαζομένων με μεγαλύτερα θύματα τους νέους, τις γυναίκες και τους πρόσφυγες και μετανάστες! Στόχος τους είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, να βάλουν μεγαλύτερα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, να καταργήσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων.

Η επίθεση δεν έχει τέλος! Μόνη διέξοδος η αντίσταση! Ο αγώνας για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής τους! Να ανοίξει γερή συζήτηση στους χώρους δουλειάς. Μαζικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να ενημερώσουν γι' αυτήν την εξέλιξη και να πάρουν πρωτοβουλίες κινητοποίησης και δράσης των εργαζομένων. Για να βρεθούν έτοιμοι οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στους σχεδιασμούς των νέων μέτρων κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΕΕ».

Αφησαν ανάπηρο χωρίς σύνταξη, επίδομα και ασφάλιση

Ανθρωποι με βαριές αναπηρίες, όπως παραπληγικοί από σκλήρυνση κατά πλάκας, μένουν χωρίς σύνταξη αναπηρίας και επίδομα παραπληγίας με απόφαση του ΟΓΑ, σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η οποία ζητά κατεπείγουσα συνάντηση με τον διοικητή του ΟΓΑ.

Ενδεικτικά, ο Σ.Μ., ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, μόνιμος κάτοικος Ικαρίας, με βάση νόμο για τους εργαζόμενους στις ακριτικές περιοχές ασφαλίστηκε στον ΟΓΑ, ενώ πλήρωνε για την ασφάλισή του και το επικουρικό των ηλεκτρολόγων. Μετά από 15 χρόνια ασφάλισης, λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναγκάστηκε να καθίσει σε αμαξίδιο, έμεινε παραπληγικός και «βγήκε» με σύνταξη αναπηρίας. Επιπλέον, έπαιρνε από το Ταμείο του, όπως προέβλεπε ο νόμος, το σχετικό επίδομα παραπληγίας.

Πριν από ένα χρόνο ενημερώθηκε από τον ΟΓΑ ότι του κόβεται η σύνταξη αναπηρίας επειδή έπαιρνε 200 ευρώ από το επικουρικό των ηλεκτρολόγων, το οποίο είναι πλήρως ανταποδοτικό. Τον τελευταίο μήνα του κόπηκε και το επίδομα παραπληγίας με την ίδια αιτιολογία. Ταυτόχρονα έμεινε και ανασφάλιστος, αφού με τη διακοπή του επιδόματος παραπληγίας χάνει και την ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο μεταξύ, μέσα από τις μειώσεις ποσοστών αναπηρίας - με επανειλημμένες ενστάσεις που καταθέτουν οι διευθυντές του ΟΓΑ - σε αναπήρους μειώνονται σύνταξη και τα επιδόματα αναπηρίας ή μένουν και τελείως ακάλυπτοι, όπως στην παραπάνω περίπτωση.

Συναυλία τη Δευτέρα στο «Athens Ledra»

Με εκδήλωση - συναυλία έξω από το ξενοδοχείο, τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., το σωματείο των εργαζομένων στο «Athens Ledra» δίνει συνέχεια στον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία σταμάτησε τη λειτουργία του ξενοδοχείου, το οποίο θα βγει σε πλειστηριασμό στις 13 Ιούλη, έναντι των τεράστιων χρεών της σε εργαζόμενους, τράπεζες και ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Το επιχειρησιακό σωματείο καλεί συνδικάτα και μαζικούς φορείς, εργαζόμενους και ανέργους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση της Δευτέρας, την οποία στηρίζει έμπρακτα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με στάση εργασίας από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. Κάλεσμα απευθύνει και το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αγκαλιαστεί ο αγώνας των εργαζόμενων στο «Athens Ledra» από τα σωματεία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αντεργατικός κατήφορος δεν έχει τελειωμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ, σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους, σχετικά με τις επικείμενες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στο πλαίσιο της επόμενης "αξιολόγησης", η ΕΕ και οι θεσμοί της επιβεβαιώνουν ότι ο αντεργατικός κατήφορος δεν έχει τελειωμό.

Συγκεκριμένα, με εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ), προτείνεται να γίνει δεκτή η προσφυγή, με την οποία ο όμιλος της τσιμεντοβιομηχανίας "LAFARGE - ΑΓΕΤ" ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Το σκεπτικό ήταν ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία και μάλιστα στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ και τον Αναθεωρημένο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τον οποίο κύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ "μετά βαΐων και κλάδων".

Αυτή η εισήγηση ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αίροντας και τα τελευταία εμπόδια που είχαν απομείνει. Επίσης, αποδεικνύει την τεράστια κοροϊδία της κυβέρνησης, που δηλώνει ότι στα Εργασιακά θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, που δήθεν εγγυώνται την προστασία των εργαζομένων. Η ΕΕ, οι θεσμοί και οι νόμοι της υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όσοι ισχυρίζονται ότι αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί, κοροϊδεύουν κυνικά και ξεδιάντροπα το λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ