Σάββατο 11 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αφησαν ανάπηρο χωρίς σύνταξη, επίδομα και ασφάλιση

Ανθρωποι με βαριές αναπηρίες, όπως παραπληγικοί από σκλήρυνση κατά πλάκας, μένουν χωρίς σύνταξη αναπηρίας και επίδομα παραπληγίας με απόφαση του ΟΓΑ, σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η οποία ζητά κατεπείγουσα συνάντηση με τον διοικητή του ΟΓΑ.

Ενδεικτικά, ο Σ.Μ., ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, μόνιμος κάτοικος Ικαρίας, με βάση νόμο για τους εργαζόμενους στις ακριτικές περιοχές ασφαλίστηκε στον ΟΓΑ, ενώ πλήρωνε για την ασφάλισή του και το επικουρικό των ηλεκτρολόγων. Μετά από 15 χρόνια ασφάλισης, λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναγκάστηκε να καθίσει σε αμαξίδιο, έμεινε παραπληγικός και «βγήκε» με σύνταξη αναπηρίας. Επιπλέον, έπαιρνε από το Ταμείο του, όπως προέβλεπε ο νόμος, το σχετικό επίδομα παραπληγίας.

Πριν από ένα χρόνο ενημερώθηκε από τον ΟΓΑ ότι του κόβεται η σύνταξη αναπηρίας επειδή έπαιρνε 200 ευρώ από το επικουρικό των ηλεκτρολόγων, το οποίο είναι πλήρως ανταποδοτικό. Τον τελευταίο μήνα του κόπηκε και το επίδομα παραπληγίας με την ίδια αιτιολογία. Ταυτόχρονα έμεινε και ανασφάλιστος, αφού με τη διακοπή του επιδόματος παραπληγίας χάνει και την ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο μεταξύ, μέσα από τις μειώσεις ποσοστών αναπηρίας - με επανειλημμένες ενστάσεις που καταθέτουν οι διευθυντές του ΟΓΑ - σε αναπήρους μειώνονται σύνταξη και τα επιδόματα αναπηρίας ή μένουν και τελείως ακάλυπτοι, όπως στην παραπάνω περίπτωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ