ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πολυποίκιλη η «αξιοποίηση» του άγριου μακελειού στο Ορλάντο

Στους 50 οι νεκροί και 53 οι τραυματίες

Λίγο μετά το μακελειό, τα ξημερώματα της Κυριακής
Λίγο μετά το μακελειό, τα ξημερώματα της Κυριακής
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αμερικανοί αξιωματούχοι, στελέχη αστικών κομμάτων, ξένοι αξιωματούχοι και τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») προσπαθούν να «κεφαλαιοποιήσουν», ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα, το άγριο φονικό που διέπραξε τα ξημερώματα της Κυριακής σε νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου σύχναζαν κυρίως ομοφυλόφιλοι, ο 29χρονος Αμερικανός αφγανικής καταγωγής Ομάρ Σεντίκ Μάτιν. Η επίθεση του Μάτιν προκάλεσε το φριχτό θάνατο 49 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53, με το δράστη να πέφτει επίσης νεκρός από πυρά αστυνομικών. Η επίθεση φέρεται να έγινε στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους», που ανέλαβε δύο φορές μέσα στο τελευταίο 48ωρο την ευθύνη της επίθεσης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε το μακελειό μιλώντας για «τρομοκρατική ενέργεια μίσους», ενώ επανέφερε το θέμα της οπλοχρησίας, για το οποίο όμως δεν γίνεται τίποτε. Επίσης, σημείωσε ότι εξετάζεται η σύνδεση του δράστη με το «ΙΚ». Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, αξιοποίησε την επίθεση για να αποδείξει τάχα πως «δικαιώθηκε» όταν πρότεινε προ μηνών την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια που επιτάσσει το έθνος να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να εμποδίσει παρόμοιες επιθέσεις...», δίνοντάς μας μία «πρόγευση» από ενδεχομένως νέα (κερδοφόρα για τα μονοπώλια...) «προληπτικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας» σε περίπτωση που πάρει το χρίσμα και κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη...

Διεθνείς αντιδράσεις

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι διεθνείς αντιδράσεις για το πιο αιματηρό μακελειό στη νεότερη ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για παράδειγμα, επέστρεψε στον Ομπάμα τα συναισθήματα «συμπάθειας και αλληλεγγύης» για τα θύματα τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, όπως είχε κάνει και ο Αμερικανός ομόλογός του με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση τρομοκρατών στο Μπατακλάν στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη.

Για βάρβαρο έγκλημα μίλησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε μία ανοικτή, ανεκτή ζωή». Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία προσπάθεια να καλύψει τις αντιθέσεις εντός της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, είπε πως «οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ είναι ενωμένες στους αγώνες κατά της τρομοκρατίας»...

Αναπάντητα ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση, το άγριο φονικό στο κλαμπ του Ορλάντο αναδεικνύει μία σειρά από ζητήματα και ερωτήματα. Ο 29χρονος δράστης είχε απασχολήσει από το 2013 τους πράκτορες του FBI, που τον είχαν ανακρίνει τρεις φορές. Το 2013, με αφορμή δηλώσεις στο χώρο της εργασίας του, που ήταν η βρετανική εταιρία «σεκιούριτι» G4S. Το 2014 έγινε νέα ανάκριση για τις σχέσεις του με τον Μονέρ Μοχάμαντ Αμπουσάλα, Αμερικανό τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους», που σκοτώθηκε στη Συρία το Μάη του 2014. Τότε, το FBI είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι η επαφή μεταξύ των δύο ανδρών ήταν «αμελητέα» και «δεν συνιστά σημαντική σχέση ή απειλή». Ο δε πατέρας του δράστη φέρεται να επιχαίρει για την πράξη του γιου του και να είναι οπαδός των Ταλιμπάν, ενώ η πρώην σύζυγός του αναφερόμενη στον 29χρονο δράστη κάνει λόγο για «διαταραγμένη προσωπικότητα».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις ενόψει δημοψηφίσματος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις των «στρατοπέδων» υπέρ και κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά και οι πιέσεις ενός μέρους των μονοπωλίων και της αστικής τάξης που αντιτίθενται στην προοπτική εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη. Χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι εάν επικρατήσει το «ΟΧΙ» τότε αυτό θα αποτελέσει «όχι μόνον οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό εμπόδιο» για τη θέση της Βρετανίας. Προέβλεψε ότι θα χρειαστούν περίπου επτά χρόνια για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον η πλειονότητα των Βρετανών ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ («Brexit»).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξή του στο BBC κάλεσε τους Βρετανούς να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ισχυριζόμενος ότι σε περίπτωση «Brexit» θα ακολουθήσει «μια χαμένη δεκαετία αβεβαιότητας» κατά τη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, κάτι που «θα εξαντλήσει την ενέργεια της κυβέρνησης και της χώρας».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ του «Brexit», είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από «ένα σχέδιο που απέτυχε», λέγοντας: «Οι άνθρωποι βαρέθηκαν τις απειλές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών» για τις οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης. Η χώρα θα τα πάει μια χαρά από μόνη της».

Στα γραφεία στοιχημάτων όπως το «Betfair», η πιθανότητα μιας βρετανικής ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ μειώθηκε χτες στο 64% από 78% που ήταν την Πέμπτη, καταγράφοντας πτώση 14 μονάδων. Επιπλέον, σφυγμομέτρηση που έγινε για την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», το Σάββατο, έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ του «Brexit» προηγείται κατά 10 μονάδες έναντι αυτής υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με υψηλό ποσοστό αναποφάσιστους.

Τέλος, χτες άλλο ένα μονοπώλιο πήρε θέση στο δημοψήφισμα, ασκώντας πιέσεις στους υπαλλήλους του. Πρόκειται για τον βρετανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο ΒΤ που έστειλε επιστολή στους περίπου 80.000 υπαλλήλους του, ζητώντας τους να ψηφίσουν κατά του «Βrexit».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αλλο ένα περιστατικό με επίθεση σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Γερμανία σημειώθηκε χτες. Ενας 21χρονος Γερμανός με ένα αεροβόλο από το παράθυρο του σπιτιού του στο Λίνγκεν στη βορειοδυτική Γερμανία και τον τρίτο όροφο πυροβόλησε στοχεύοντας δύο πρόσφυγες. Ενα 5χρονο κοριτσάκι από την ΠΓΔΜ και ένας 18χρονος Σύρος τραυματίστηκαν στα πόδια και χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στο διαμέρισμα, αφού ειδοποιήθηκε από αυτόπτη μάρτυρα που παρατήρησε τους πυροβολισμούς από ένα γειτονικό κτίριο, κατάσχεσε το όπλο και τις σφαίρες αλλά δεν συνέλαβε τον δράστη, που εξετάζονται τα κίνητρά του.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Πενθήμερες κοινές ασκήσεις πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα δυνάμεις των Πολεμικών Ναυτικών και των Πεζοναυτών από ΗΠΑ και Φιλιππίνες, στον Κόλπο Σουμπίκ, στα βόρεια των Φιλιππίνων. «Μέσα από (τη) σταθερή παρουσία και τις σχέσεις (που αναπτύσσουμε), συνεχίζουμε να έχουμε σθεναρή πρόοδο στην περιπλοκότητα της εκπαίδευσης και της συνεργασίας ανάμεσα στα ΠΝ των δύο χωρών, δήλωσε ο Αμερικανός ναύαρχος Τσαρλς Γούλιαμς.

ΣΕΟΥΛ.-- Στα τέλη Ιούλη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέλκυσης του κουφαριού του «Σεουόλ» που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για το ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου που βυθίστηκε στις 16 Απρίλη 2014, ενώ μετέφερε 476 άτομα, παρασέρνοντας στο θάνατο τα 304 από αυτά (στη συντριπτική τους πλειοψηφία μαθητές λυκείου που πήγαιναν εκδρομή).

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Συμφωνία για την εξαγορά της επαγγελματικής διαδικτυακής πλατφόρμας Linkedin Corp έναντι 26,2 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της «Microsoft», προσθέτοντας ότι η εταιρεία του θα καταβάλει 196 δολάρια για κάθε μία μετοχή της Linkedin και θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με την έκδοση νέου ομολόγου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΙΡΑΝΑ.-- Στην Αλβανία μεταβαίνει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους του ΟΑΣΕ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Πέντε Κούρδοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν την Κυριακή στη βορειοδυτική περιοχή Σαρντάστ του Ιράν, μετά από συγκρούσεις με μέλη των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Μετά τις μάχες, οι ιρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατάσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τζιχαντιστές - βομβιστές του «Ισλαμικού Κράτους», χρησιμοποιώντας ένα ασθενοφόρο και δύο ΙΧ αυτοκίνητα εξαπέλυσαν προχτές επιθέσεις, με στόχο δυνάμεις του λιβυκού στρατού στην πόλη της Σύρτης, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη.

ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ερχονται ρωσοϊσραηλινά αεροναυτικά γυμνάσια...

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την είδηση πραγματοποίησης σημαντικών ρωσοϊσραηλινών αεροναυτικών ασκήσεων μέσα στο καλοκαίρι στο πλαίσιο του «πρώτου σταδίου» διεύρυνσης και ενίσχυσης των στρατιωτικών σχέσεων Ρωσίας - Ισραήλ, όπως αποφασίστηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη Μόσχα, ανήγγειλε η (συνήθως καλά πληροφορημένη) ισραηλινή ιστοσελίδα «DebkaFile», που σχετίζεται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτές οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Ισραήλ αποφασίστηκαν στη συνάντηση που είχαν 7/6 στη Μόσχα οι ηγέτες των δύο χωρών Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσία του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χάλεβιμ και του αρχηγού της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν. Η εξέλιξη σχολιάστηκε σαν «το τέλος της μοναδικής σχέσης που έχει ο ισραηλινός με τον αμερικάνικο στρατό».

Οι στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η ισραηλινή ιστοσελίδα σημειώνουν πως θα διευρυνθεί και θα ενισχυθεί ο «κοινός μηχανισμός συντονισμού», που έχει στηθεί στη Συρία για στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ ρωσικού και ισραηλινού στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ