Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις ενόψει δημοψηφίσματος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις των «στρατοπέδων» υπέρ και κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά και οι πιέσεις ενός μέρους των μονοπωλίων και της αστικής τάξης που αντιτίθενται στην προοπτική εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη. Χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι εάν επικρατήσει το «ΟΧΙ» τότε αυτό θα αποτελέσει «όχι μόνον οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό εμπόδιο» για τη θέση της Βρετανίας. Προέβλεψε ότι θα χρειαστούν περίπου επτά χρόνια για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον η πλειονότητα των Βρετανών ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ («Brexit»).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξή του στο BBC κάλεσε τους Βρετανούς να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ισχυριζόμενος ότι σε περίπτωση «Brexit» θα ακολουθήσει «μια χαμένη δεκαετία αβεβαιότητας» κατά τη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, κάτι που «θα εξαντλήσει την ενέργεια της κυβέρνησης και της χώρας».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ του «Brexit», είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από «ένα σχέδιο που απέτυχε», λέγοντας: «Οι άνθρωποι βαρέθηκαν τις απειλές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών» για τις οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης. Η χώρα θα τα πάει μια χαρά από μόνη της».

Στα γραφεία στοιχημάτων όπως το «Betfair», η πιθανότητα μιας βρετανικής ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ μειώθηκε χτες στο 64% από 78% που ήταν την Πέμπτη, καταγράφοντας πτώση 14 μονάδων. Επιπλέον, σφυγμομέτρηση που έγινε για την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», το Σάββατο, έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ του «Brexit» προηγείται κατά 10 μονάδες έναντι αυτής υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με υψηλό ποσοστό αναποφάσιστους.

Τέλος, χτες άλλο ένα μονοπώλιο πήρε θέση στο δημοψήφισμα, ασκώντας πιέσεις στους υπαλλήλους του. Πρόκειται για τον βρετανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο ΒΤ που έστειλε επιστολή στους περίπου 80.000 υπαλλήλους του, ζητώντας τους να ψηφίσουν κατά του «Βrexit».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ