Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πολυποίκιλη η «αξιοποίηση» του άγριου μακελειού στο Ορλάντο

Στους 50 οι νεκροί και 53 οι τραυματίες

Λίγο μετά το μακελειό, τα ξημερώματα της Κυριακής
Λίγο μετά το μακελειό, τα ξημερώματα της Κυριακής
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αμερικανοί αξιωματούχοι, στελέχη αστικών κομμάτων, ξένοι αξιωματούχοι και τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») προσπαθούν να «κεφαλαιοποιήσουν», ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα, το άγριο φονικό που διέπραξε τα ξημερώματα της Κυριακής σε νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου σύχναζαν κυρίως ομοφυλόφιλοι, ο 29χρονος Αμερικανός αφγανικής καταγωγής Ομάρ Σεντίκ Μάτιν. Η επίθεση του Μάτιν προκάλεσε το φριχτό θάνατο 49 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53, με το δράστη να πέφτει επίσης νεκρός από πυρά αστυνομικών. Η επίθεση φέρεται να έγινε στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους», που ανέλαβε δύο φορές μέσα στο τελευταίο 48ωρο την ευθύνη της επίθεσης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε το μακελειό μιλώντας για «τρομοκρατική ενέργεια μίσους», ενώ επανέφερε το θέμα της οπλοχρησίας, για το οποίο όμως δεν γίνεται τίποτε. Επίσης, σημείωσε ότι εξετάζεται η σύνδεση του δράστη με το «ΙΚ». Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, αξιοποίησε την επίθεση για να αποδείξει τάχα πως «δικαιώθηκε» όταν πρότεινε προ μηνών την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια που επιτάσσει το έθνος να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να εμποδίσει παρόμοιες επιθέσεις...», δίνοντάς μας μία «πρόγευση» από ενδεχομένως νέα (κερδοφόρα για τα μονοπώλια...) «προληπτικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας» σε περίπτωση που πάρει το χρίσμα και κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη...

Διεθνείς αντιδράσεις

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι διεθνείς αντιδράσεις για το πιο αιματηρό μακελειό στη νεότερη ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για παράδειγμα, επέστρεψε στον Ομπάμα τα συναισθήματα «συμπάθειας και αλληλεγγύης» για τα θύματα τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, όπως είχε κάνει και ο Αμερικανός ομόλογός του με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση τρομοκρατών στο Μπατακλάν στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη.

Για βάρβαρο έγκλημα μίλησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε μία ανοικτή, ανεκτή ζωή». Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία προσπάθεια να καλύψει τις αντιθέσεις εντός της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, είπε πως «οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ είναι ενωμένες στους αγώνες κατά της τρομοκρατίας»...

Αναπάντητα ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση, το άγριο φονικό στο κλαμπ του Ορλάντο αναδεικνύει μία σειρά από ζητήματα και ερωτήματα. Ο 29χρονος δράστης είχε απασχολήσει από το 2013 τους πράκτορες του FBI, που τον είχαν ανακρίνει τρεις φορές. Το 2013, με αφορμή δηλώσεις στο χώρο της εργασίας του, που ήταν η βρετανική εταιρία «σεκιούριτι» G4S. Το 2014 έγινε νέα ανάκριση για τις σχέσεις του με τον Μονέρ Μοχάμαντ Αμπουσάλα, Αμερικανό τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους», που σκοτώθηκε στη Συρία το Μάη του 2014. Τότε, το FBI είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι η επαφή μεταξύ των δύο ανδρών ήταν «αμελητέα» και «δεν συνιστά σημαντική σχέση ή απειλή». Ο δε πατέρας του δράστη φέρεται να επιχαίρει για την πράξη του γιου του και να είναι οπαδός των Ταλιμπάν, ενώ η πρώην σύζυγός του αναφερόμενη στον 29χρονο δράστη κάνει λόγο για «διαταραγμένη προσωπικότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα φονική ενέδρα σε βάρος του στρατού (2021-01-05 00:00:00.0)
Χρησιμοποίηση μικρών παιδιών για βομβιστικές επιθέσεις (2018-05-15 00:00:00.0)
Νέα επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» (2018-03-22 00:00:00.0)
Η CIA διευρύνει το κλίμα τρομο-φοβίας (2016-06-17 00:00:00.0)
Βομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Τρίπολη (2015-01-28 00:00:00.0)
Νέα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή (2014-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ