Τρίτη 5 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα φονική ενέδρα σε βάρος του στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δύο πολύνεκρες επιθέσεις κατά του στρατού εξαπέλυσαν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλή της οργάνωσης που δημιουργήθηκε και ενισχύθηκε επί του Δημοκρατικού πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ άλλων και ως μέσο για την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Η τελευταία επίθεση έγινε την Κυριακή και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 15 ατόμων, οι περισσότεροι στρατιωτικοί. Και αυτοί, όπως είχε γίνει τη Δευτέρα 28 Δεκέμβρη, έπεσαν σε ενέδρα. Οι δράστες επιτέθηκαν εναντίον ενός λεωφορείου και αυτοκινήτων στην Ουάντι αλ Αζίμπ, στη βόρεια επαρχία Χάμα, σε έναν δρόμο που συνδέει την πόλη Ράκα με την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Είχαν ξανακάνει παρόμοια επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικούς ενώ κινούνταν σε οδικό άξονα στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας τη Δευτέρα 28 Δεκέμβρη, οπότε σκοτώθηκαν 39 Σύροι στρατιώτες που επέστρεφαν στα σπίτια τους για τις γιορτές.

Το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο το (συνήθως καλά πληροφορημένο) αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» εκτιμά ότι εξαπολύθηκαν από αυτό.

Παρότι υπέστη πανωλεθρία τον Μάρτη του 2019, το «ΙΚ» συνεχίζει να εξαπολύει φονικές επιθέσεις, ιδίως στην Μπαντίγια, την έρημο που εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς έως την Ντέιρ Εζόρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου επίσης δρουν οι τζιχαντιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ