Τρίτη 5 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προχωράνε οι μετά το Brexit συμφωνίες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ξεκίνησε η πραγματική δοκιμασία για τις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τη Θάλασσα της Μάγχης μετά την εκπνοή της μεταβατικής φάσης του Brexit με τη διέλευση χιλιάδων φορτηγών που είχαν προγραμματιστεί να αποχωρήσουν από λιμάνια της Νότιας Αγγλίας.

Οι οδηγοί των φορτηγών με προορισμό την Ευρώπη, για να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο Κεντ, πρέπει να διαθέτουν άδεια, η οποία χορηγείται ηλεκτρονικά και αποδεικνύει πως έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει τις διατυπώσεις που επιβάλλονται. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 στερλινών (334 ευρώ). Η κυβέρνηση εκφράζει φόβους πως οι οδηγοί των φορτηγών μπορεί να φθάσουν στο Ντόβερ χωρίς την άδεια αυτή, κάτι που θα επιφέρει καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα μέσα στο λιμάνι και γύρω από αυτό.

Στις πύλες εξόδου - εισόδου έχουν στηθεί πάνω από 10 χώροι για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού Covid-19 για τους οδηγούς, ενώ οι περίπου 1.000 νέοι Βρετανοί συνοριοφύλακες θα ξεκινήσουν τους πλήρεις τελωνειακούς ελέγχους από τον ερχόμενο Ιούλη.

Η επιτυχία των διευθετήσεων για την εποχή μετά το Brexit θεωρείται σημαντική για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, που διαχειρίζεται παράλληλα τις δυσκολίες στη διαδικασία των εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει ήδη πάνω από 75.000 νεκρούς.

Η νέα εποχή των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ πάντως δεν δείχνει να αποκλιμακώνει τις εντάσεις στις σχέσεις της κυβέρνησης Τζόνσον με εκείνη της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, που ασκεί πίεση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία της χώρας της. Σε περίπτωση νίκης, υπόσχεται πως η Σκοτία, η οποία το 2016 είχε ψηφίσει σε ποσοστό 62% εναντίον του Brexit, θα επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παραμονές Πρωτοχρονιάς πάντως ανακοινώθηκε συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Βρετανίας και Ισπανίας για το θύλακα του Γιβραλτάρ που είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος. Η περιοχή θα υπόκειται μεταξύ άλλων σε διατάξεις που αφορούν τη ζώνη Σένγκεν ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση πολιτών μεταξύ Γιβραλτάρ και Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ