ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στη σκιά της βίας και του εθνικισμού

Μπορεί όλο το διάστημα πριν από την έναρξη του Euro της Γαλλίας να είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για μια σειρά από λόγους, που άγχωναν διοργανωτές και κυβερνώντες (φόβος επιθέσεων, απεργιακές κινητοποιήσεις), ωστόσο αυτά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις συγκρούσεις οπαδών, κυρίως στη Μασσαλία αλλά και σε άλλες πόλεις. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η φετινή διοργάνωση κατέχει τα πρωτεία σε σχέση με το παρελθόν όσον αφορά τα πλάνα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ενώ η χώρα βρίσκεται σε... κόκκινο συναγερμό, την ίδια στιγμή είναι και η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που στιγματίζεται με το «καλημέρα» από τόσο σοβαρά επεισόδια. Τα γεγονότα στη Μασσαλία αλλά και σε άλλες πόλεις έδειξαν ότι οι αρχές ήταν απροετοίμαστες, χωρίς σχέδιο και αρχικά χωρίς επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Μετά απ' όλα αυτά το νέο μέτρο που πάρθηκε ήταν η απαγόρευση του αλκοόλ στις Fan Zones και έξω από τα γήπεδα.

Εμφανίζεται ως οπαδικός ο πόλεμος με απώτερους σκοπούς

Οι συγκρούσεις μεταξύ Αγγλων και Ρώσων, στις οποίες υπήρξε εμπλοκή και Γάλλων οπαδών, που έγιναν στη Μασσαλία για δύο μέρες συνεχόμενα, αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του σκηνικού βίας που εξελίχθηκε. Αποτέλεσμα είχαν το σοβαρό τραυματισμό ενός Αγγλου οπαδού καθώς και ενός ακόμη που υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Για δυο μέρες η κατάσταση στην πόλη ήταν ανεξέλεγκτη, με τα επεισόδια να μην σταματάνε ούτε και εντός σταδίου αφού μετά τη λήξη του αγώνα Αγγλίας - Ρωσίας υπήρξαν εκ νέου έκτροπα. Η UEFA αρχικά απείλησε τις δυο χώρες με αποβολή ενώ ειδικά στη Ρωσία, οι οπαδοί της οποίας έκαναν τα επεισόδια εντός σταδίου, ασκήθηκε δίωξη και αναμένονται τιμωρίες. Την ίδια στιγμή, επεισόδια υπήρξαν και στην πόλη της Νίκαιας ανάμεσα σε Ιρλανδούς οπαδούς και την αστυνομία και επίσης και εδώ την εμπλοκή Γάλλων χούλιγκανς. Μικρής έκτασης έκτροπα έγιναν και ανάμεσα σε Γερμανούς και Ουκρανούς οπαδούς στη Λιλ. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία, ανάμεσα στους Ρώσους οπαδούς υπήρξαν πολυπληθείς ομάδες φασιστών και νεοναζί οπλισμένων ιδιαίτερα βαριά (με μαχαίρια, λοστούς, σιδηρογροθιές κ.τ.λ.) ενώ αρκετοί εξ αυτών έδειχναν να έχουν μέχρι και... στρατιωτική εκπαίδευση (σύμφωνα με την Εισαγγελία της Μασσαλίας). Ομάδες νεοναζί και εθνικιστών υπήρξαν και στα επεισόδια Γερμανών - Ουκρανών.

  • Τραγικό θάνατο βρήκε Βορειοϊρλανδός στη Νίκαια όταν έπεσε από γέφυρα και χτύπησε σοβαρά το κεφάλι του στο έδαφος. Σύμφωνα με την αστυνομία ο νεαρός (24χρονος) οπαδός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και έχασε την ισορροπία του.
4ος ΟΜΙΛΟΣ
Την... ξεκλείδωσε ο Πικέ

Με τον Πικέ να δίνει τη λύση στο 88', η δις κάτοχος του τίτλου Ισπανία κατάφερε να ανοίξει νικηφόρα τους αγώνες της στον 4ο όμιλο επικρατώντας για την 1η αγωνιστική της Τσεχίας με 1-0. Οι νικητές ήταν καλύτεροι και κυριάρχησαν στο παιχνίδι, δημιουργώντας αρκετές φάσεις, τις οποίες δεν μπορούσαν να τελειώσουν θετικά. Το αμυντικό παιχνίδι των Τσέχων και η παρουσία του Τσεχ κάτω από τα δοκάρια αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τις προσπάθειες των Ισπανών, μέχρι ο Ζεράρ Πικέ με κεφαλιά να ξεκλειδώσει την ισπανική νίκη.

Με νίκη άρχισε τους αγώνες της και η Κροατία, η οποία στην πρεμιέρα επικράτησε της Τουρκίας με 1-0 χάρη σε γκολ του Μόντριτς (41'), επιβεβαιώνοντας την ποιοτική ανωτερότητα σε παίκτες και σύνολο έναντι της αντιπάλου της που έδειξε να έχει αρκετά προβλήματα.

5ος ΟΜΙΛΟΣ
Η Ιταλία πήρε το ντέρμπι

Η Ιταλία ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι των φαβορί του 5ου ομίλου, καθώς για την 1η αγωνιστική επικράτησε του Βελγίου με 2-0, χάρη στα γκολ των Τζακερίνι (32'), Πελέ (90+). Οι Ατζούρι ήταν καλύτεροι επιθετικά στο πρώτο μέρος, όπου εκτός του γκολ ήταν σαφώς πιο δραστήριοι των αντιπάλων τους και άριστοι αμυντικά στην επανάληψη, όταν και έδωσαν χώρο στους αντιπάλους τους. Αντίθετα, το Βέλγιο μετά το μέτριο πρώτο μέρος ανέβασε ρυθμούς στην επανάληψη, κράτησε την κυκλοφορία της μπάλας, απείλησε περισσότερο χάνοντας ευκαιρίες (κορυφαία του Φελαΐνι στο 89'), ωστόσο δεν μπόρεσε να διασπάσει την ιταλική άμυνα.

Βαθμούς και γκολ μοιράστηκαν Ιρλανδία και Σουηδία στο άλλο παιχνίδι, μένοντας στο 1-1. Οι Ιρλανδοί ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού (τουλάχιστον μέχρι το 75'), πιο δραστήριοι επιθετικά, ενώ αμυντικά δεν κινδύνεψαν. Πέτυχαν το γκολ (Χούλαχαν 48'), είχαν ένα δοκάρι (Κάουντι 32'), αλλά και τουλάχιστον τέσσερις κλασικές ευκαιρίες. Η Σουηδία στάθηκε τυχερή στο 72', όταν ισοφάρισε με αυτογκόλ του Κλαρκ και προσπάθησε να απειλήσει στο τελευταίο δεκάλεπτο.

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Σοκ για Αγγλία, ξεχώρισε η Ουαλία

Η ισοπαλία (1-1) μεταξύ Αγγλίας και Ρωσίας ήταν το αποτέλεσμα που ξεχώρισε στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου, με την πρώτη να μην μπορεί για μια ακόμη φορά να σπάσει τη δυσμενή παράδοση, που την θέλει χωρίς νίκη σε πρεμιέρα Εuro. Από την άλλη, αν και τα... λιοντάρια ήταν καλύτερα των αντιπάλων τους, η αδυναμία στο τελείωμα των φάσεων αλλά και οι επιλογές του τεχνικού τους, Ρόι Χόντσον, βρέθηκαν στο... στόχαστρο των αγγλικών ταμπλόιντ προκαλώντας προβληματισμό για τη συνέχεια. Το σκορ άνοιξε για την Αγγλία ο Ντάιερ με απευθείας φάουλ στο 77', ωστόσο οι Ρώσοι απάντησαν στις καθυστερήσεις με τον Μπερεζούσκι (90'+) .

Αντίθετα, καλύτερα εξελίχθηκαν τα πράγματα για την άλλη ομάδα του βρετανικού νησιού, Ουαλία, η οποία στην πρώτη της εμφάνιση σε Euro ευτύχησε να γευτεί και τη χαρά της νίκης επικρατώντας με 2-1 της Σλοβακίας χάρη στα γκολ των Μπέιλ (10') Ρόμπσον - Κανού (88'). Για τους Σλοβάκους είχε ισοφαρίσει ο Ντούντα (61').

Το πραγματικά «χοντρό παιχνίδι»...

Τι γίνεται όταν τα «μεγάλα μαχαίρια» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και οι κόντρες στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, μαζί με τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φασισμό και λοιπά μπουμπούκια που φυτρώνουν πάνω σε αυτό το έδαφος, συναντάνε το «εύφορο» γήπεδο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, των επιχειρηματικών συμφερόντων, των στρατών των οπαδών και των κάθε είδους μηχανισμών; Μια πραγματική «μάχη», σαν αυτή που γίνεται τέσσερις μέρες τώρα στα γήπεδα και στις πόλεις όπου διεξάγεται το φετινό Euro, με τις συμπλοκές των οπαδών και τα άλλα «όμορφα» να 'ναι πιο συχνές και από τα γκολ. Με Ρώσους... καταδρομείς «με στρατιωτική εκπαίδευση» (κατά τη γαλλική Εισαγγελία) να συγκρούονται με Αγγλους χούλιγκανς, εκείνους που κατά τ' άλλα «δεν υπάρχουν» στις «εκκλησίες» των αγγλικών γηπέδων, Αγγλους εναντίον Ιρλανδών και Γάλλων, Γερμανούς νεοναζί να φωνάζουν «εισβάλαμε ξανά» πριν συγκρουστούν με τα ουκρανικά «αδερφάκια» τους, που δεν τους αρέσουν τα «ανοίγματα» των Γερμανών προς Ρωσία μεριά, Πολωνούς εθνικιστές να δίνουν το «παρών» σε μια απομίμηση του «αναβαθμισμένου ρόλου» που διεκδικεί η αστική τάξη της χώρας τους στην ΕΕ, Τούρκους εναντίον Σέρβων, Αλβανούς να θυμούνται τη «γενοκτονία» των Τσάμηδων. Τι είδαν «οι αρχές» και τα αστικά ΜΜΕ; «Εξαρση της οπαδικής βίας» (απρόσμενο!), «κατανάλωση αλκοόλ» (πλέον θα μεθάνε εκτός των «fan zones» πριν τις παίξουν εντός) και «αιφνιδιασμό των αρχών» αφού ο στρατιωτικός νόμος και τα εκατομμύρια της ασφάλειας είναι για να μη χαλάσουν τη «γιορτή» οι Γάλλοι απεργοί ενάντια στον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης Ολάντ. Και το «τόπι» των αντιθέσεων; Στην «εξέδρα» για να το κλοτσάνε πότε από δω και πότε από κει οι διάφοροι «στρατοί», ζυγισμένοι - στοιχισμένοι πίσω από τα «ιδανικά» και τις επιδιώξεις της «δικής τους» αστικής τάξης. «Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση» των σκληρών ανταγωνισμών, των (πρόσκαιρων) συμμαχιών και της μάχης όλων εναντίον όλων, που διεξάγεται στην πολιτική και την οικονομία.


Τ. Γ.

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Στο ρελαντί η Γερμανία

Σε χαλαρούς ρυθμούς και παρά το γεγονός ότι σε κάποιες στιγμές κινδύνεψε αρκετά, η Γερμανία κατάφερε να ξεκινήσει με νίκη τις υποχρεώσεις της για τον 3ο όμιλο επικρατώντας της Ουκρανίας με 2-0. Στον καλύτερο από πλευράς, τουλάχιστον, ταχύτητας και φάσεων αγώνα του πρώτου τριημέρου της διοργάνωσης, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές έφθασαν στην επικράτηση χάρη στα δύο γκολ του Μουτάφι (απευθείας φάουλ στο 19') και του Σβαϊστάινγκερ στις καθυστερήσεις (90'+). Από τον αγώνα ξεχωρίζουν και οι καθοριστικές επεμβάσεις σε αρκετές περιπτώσεις των δύο τερματοφυλάκων Νόιερ (Γερμανία) και Πιατόφ (Ουκρανία) που ...έκλεψαν την παράσταση.

Στον άλλο αγώνα οι πολύ καλύτεροι και πιο ουσιαστικοί Πολωνοί νίκησαν τη Β. Ιρλανδία χάρη σε ένα γκολ του Μίλικ (51').

1ος ΟΜΙΛΟΣ
Νίκες με άγχος για τα φαβορί

Νίκες μεν αλλά και αρκετό άγχος για τα φαβορί του ομίλου, την οικοδέσποινα Γαλλία και την Ελβετία, που πήραν κεφάλι έναντι των Ρουμανίας και Αλβανίας, αντίστοιχα, στη βαθμολογία. Στο παιχνίδι που αποτέλεσε και την πρεμιέρα της δράσης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρουμανία, η πρώτη επικράτησε δυσκολότερα του αναμενομένου με 2-1. Οι «τρικολόρ» προηγήθηκαν με τον Ζιρού (58'), που φάνηκε να κάνει φάουλ στον αντίπαλο τερματοφύλακα, ενώ οι Ρουμάνοι ισοφάρισαν με εύστοχο πέναλτι του Στάνκου (65'). Ο καλύτερος παίκτης του αγώνα, Παγέτ, στο 89' έδωσε τη νίκη στη Γαλλία. Στον άλλο αγώνα, ένα γρήγορο γκολ του Σερ μόλις στο 5', μετά από λάθος του αντίπαλου τερματοφύλακα (Μπερίσα), ήταν ικανό να δώσει τη νίκη στην Ελβετία έναντι της Αλβανίας, η οποία αν και έμεινε με 10 παίκτες από το 37' (αποβλήθηκε ο Τσάκα) πίεσε για την ισοφάριση χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες.

Πανό κατά της Ελλάδας

Για μια ακόμη φορά, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας αποτέλεσε το έδαφος για να παιχθούν επικίνδυνα για τους λαούς πολιτικά παιχνίδια. Αλβανοί οπαδοί ανάρτησαν πανό κατά της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «γενοκτονία στην Τσαμουριά». Το πανό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΠΟ, η οποία προχώρησε σε έγγραφη διαμαρτυρία και καταγγελία στην UEFA.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΝΗ
6ος ΟΜΙΛΟΣ

19.00 Αυστρία - Ουγγαρία (ΕΡΤ1)

22.00 Πορτογαλία - Ισλανδία (ΕΡΤ1)

ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ (1η αγωνιστική)

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Γαλλία 3, Ελβετία 3, Ρουμανία 0, Αλβανία 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Ουαλία 3, Αγγλία 1, Ρωσία 1, Σλοβακία 0

3ος ΟΜΙΛΟΣ: Γερμανία 3, Πολωνία 3, Β. Ιρλανδία 0, Ουκρανία 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ: Κροατία 3, Ισπανία 3, Τσεχία 0, Τουρκία 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ: Ιταλία 3, Ιρλανδία 1, Σουηδία 1, Βέλγιο 0



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ