Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στη σκιά της βίας και του εθνικισμού

Μπορεί όλο το διάστημα πριν από την έναρξη του Euro της Γαλλίας να είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για μια σειρά από λόγους, που άγχωναν διοργανωτές και κυβερνώντες (φόβος επιθέσεων, απεργιακές κινητοποιήσεις), ωστόσο αυτά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις συγκρούσεις οπαδών, κυρίως στη Μασσαλία αλλά και σε άλλες πόλεις. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η φετινή διοργάνωση κατέχει τα πρωτεία σε σχέση με το παρελθόν όσον αφορά τα πλάνα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ενώ η χώρα βρίσκεται σε... κόκκινο συναγερμό, την ίδια στιγμή είναι και η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που στιγματίζεται με το «καλημέρα» από τόσο σοβαρά επεισόδια. Τα γεγονότα στη Μασσαλία αλλά και σε άλλες πόλεις έδειξαν ότι οι αρχές ήταν απροετοίμαστες, χωρίς σχέδιο και αρχικά χωρίς επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Μετά απ' όλα αυτά το νέο μέτρο που πάρθηκε ήταν η απαγόρευση του αλκοόλ στις Fan Zones και έξω από τα γήπεδα.

Εμφανίζεται ως οπαδικός ο πόλεμος με απώτερους σκοπούς

Οι συγκρούσεις μεταξύ Αγγλων και Ρώσων, στις οποίες υπήρξε εμπλοκή και Γάλλων οπαδών, που έγιναν στη Μασσαλία για δύο μέρες συνεχόμενα, αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του σκηνικού βίας που εξελίχθηκε. Αποτέλεσμα είχαν το σοβαρό τραυματισμό ενός Αγγλου οπαδού καθώς και ενός ακόμη που υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Για δυο μέρες η κατάσταση στην πόλη ήταν ανεξέλεγκτη, με τα επεισόδια να μην σταματάνε ούτε και εντός σταδίου αφού μετά τη λήξη του αγώνα Αγγλίας - Ρωσίας υπήρξαν εκ νέου έκτροπα. Η UEFA αρχικά απείλησε τις δυο χώρες με αποβολή ενώ ειδικά στη Ρωσία, οι οπαδοί της οποίας έκαναν τα επεισόδια εντός σταδίου, ασκήθηκε δίωξη και αναμένονται τιμωρίες. Την ίδια στιγμή, επεισόδια υπήρξαν και στην πόλη της Νίκαιας ανάμεσα σε Ιρλανδούς οπαδούς και την αστυνομία και επίσης και εδώ την εμπλοκή Γάλλων χούλιγκανς. Μικρής έκτασης έκτροπα έγιναν και ανάμεσα σε Γερμανούς και Ουκρανούς οπαδούς στη Λιλ. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία, ανάμεσα στους Ρώσους οπαδούς υπήρξαν πολυπληθείς ομάδες φασιστών και νεοναζί οπλισμένων ιδιαίτερα βαριά (με μαχαίρια, λοστούς, σιδηρογροθιές κ.τ.λ.) ενώ αρκετοί εξ αυτών έδειχναν να έχουν μέχρι και... στρατιωτική εκπαίδευση (σύμφωνα με την Εισαγγελία της Μασσαλίας). Ομάδες νεοναζί και εθνικιστών υπήρξαν και στα επεισόδια Γερμανών - Ουκρανών.

  • Τραγικό θάνατο βρήκε Βορειοϊρλανδός στη Νίκαια όταν έπεσε από γέφυρα και χτύπησε σοβαρά το κεφάλι του στο έδαφος. Σύμφωνα με την αστυνομία ο νεαρός (24χρονος) οπαδός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και έχασε την ισορροπία του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ