ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαφορές στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και έγνοια στην οικονομία

Συζητούν τα επίμαχα της συνταγματικής αναθεώρησης αναζητώντας κοινό τόπο με την κυβέρνηση

Eurokinissi

Διαφορετικές προσεγγίσεις δείχνει να υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ γύρω από τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης περί συνταγματικής αναθεώρησης, αντανακλώντας και διεργασίες που γίνονται ευρύτερα στο αστικό πολιτικό σκηνικό σχετικά με το πώς θα ενισχυθεί παραπέρα η εξουσία του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ», είχε υποστηρίξει ότι η εν λόγω διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνεται άμεσα από το λαό: «Είμαστε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αποκτήσει κάποιες περισσότερες αρμοδιότητες ρυθμιστικού χαρακτήρα σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα, αλλά προσωπικά είμαι αντίθετος στην απευθείας εκλογή από τον λαό», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Αμεση εκλογή

Στην τοποθέτησή του αντιτίθενται κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της στο διαδίκτυο σημείωσε: «Χρειαζόμαστε τη συνταγματική αναθεώρηση. Εχω ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό».

Ταυτόχρονα, ο κοινοτικός επίτροπος και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με άρθρο του στην «Καθημερινή» υπενθύμιζε την πρόταση που είχε διατυπώσει προ πενταετίας: «Παραμένω συνεπής περισσότερο από ποτέ. Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ' ελάχιστον από αυτές του Συντάγματος του 1975».

Υπάρχει, δε, καταγεγραμμένη και η πρόταση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ότι εφόσον δεν προκύπτει από τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή εκλογή Προέδρου, τότε να γίνεται απευθείας από το λαό.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως από τη ΝΔ διαμηνύεται ότι οι όποιες απόψεις και θέσεις - ακόμα και του προέδρου της - δεν είναι τελεσίδικες, καθώς θα τεθούν σε «δημόσιο διάλογο» και στη συνέχεια θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν από τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπερ σημαίνει ότι θα σταθμίσουν όλες τις παραμέτρους και κατόπιν θα δουν πώς θα υπερασπιστούν καλύτερα τη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος.

Διαχέουν, πάντως, σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα, ο οποίος σιωπούσε επί μήνες γι' αυτό το θέμα». Εξ ου και εκφράζουν «ικανοποίηση» που και ο πρωθυπουργός, «ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος».

Αλλο το πρωταρχικό

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Ν. Δένδια, χτες, στον ραδιοσταθμό «Real», όπου σημείωσε: «Το πρωταρχικό πρόβλημα δεν είναι η συνταγματική αναθεώρηση ή η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι η παραγωγική βάση της χώρας. Αυτό θα επιθυμούσα να συζητιέται πρώτο».

Πρόσθεσε, ωστόσο: «Στη συνταγματική αναθεώρηση θα ήθελα οι απόψεις να είναι πολύ πιο τολμηρές. Αν πρέπει να φτιάξουμε νέο καταστατικό χάρτη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, πρέπει να είναι μικρό, αφαιρετικό και λειτουργικό. Με αποκέντρωση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, εξουσίες στην Αυτοδιοίκηση και λιγότερα επίπεδα διοίκησης». Ολα, βασικά, για προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες συνθήκες και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, σημείωσε: «Αφού καταλήξουμε στη βάση, από εκεί και πέρα να πάμε στην κορυφή και να δούμε τι θέλουμε: Προεδρική ή Προεδρευομένη Δημοκρατία; Αν πάμε σε προεδρική, κατά την άποψή μου, ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από τον λαό. Τα προβλήματα του Συντάγματος είναι πολύ πιο απτά και καθημερινά από τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει να στραφούμε σε αυτά τα πιο σοβαρά που έχουν τεράστιες συνέπειες στην οικονομία, τη διοίκηση και τη γραφειοκρατία που έχει η χώρα».

«Η έμμεση εκλογή του ΠτΔ έχει βοηθήσει να μην χαρακτηρίζεται ο Πρόεδρος και να έχει μια ευχέρεια κινήσεων, την οποία φοβάμαι ότι η άμεση εκλογή δε θα του επέτρεπε», συνέχισε, ταυτιζόμενος με την επίσημη θέση της ηγεσίας, και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που ζορίζεται με τα οικονομικά θυμάται ότι κάτι πρέπει να γίνει με τον εκλογικό νόμο. Εχω την αίσθηση ότι η συζήτηση γίνεται προσχηματικά και για να φύγουμε από το μέγα και καταθλιπτικό θέμα της οικονομίας»...

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Πασχίζει να κατοχυρώσει διακριτό ρόλο...

...με την πρεμούρα προώθησης της κεντροαριστεράς

Την πρεμούρα της να προχωρήσει η υπόθεση ανασύνθεσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας ανέπτυξε, για άλλη μια φορά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αυτή τη φορά σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά».

Είπε: «Η Κεντροαριστερά θα προχωρήσει γιατί την υπόθεση αυτή την έχουν αγκαλιάσει και θα την πάρουν επάνω τους οι πολίτες της δημοκρατικής παράταξης. Το τονίζω αυτό γιατί κάποιοι προσπαθούν και σε αυτή την υπόθεση να προωθήσουν λύσεις κορυφής ερήμην των πολιτών. Με τον Σταύρο (σ.σ: τον Στ. Θεοδωράκη) δεν έχουμε προσωπικές διαφορές, ανεξάρτητα αν κάποιους εξυπηρετεί να προσωποποιούν τα προβλήματα. Μερικοί νομίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να καθοριστούν από μια χούφτα "σοφών", "αρίστων" - ποιοι είναι αυτοί άραγε; - που θα αποφασίσουν για μας, τα κόμματά μας, τον κόσμο μας, σε συνεργασία με κάποια ΜΜΕ που θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη να διαμορφώνουν τις εξελίξεις. Κάνουν μεγάλο λάθος», πρόσθεσε βάζοντας ανοικτά θέμα παρέμβασης διαφόρων κύκλων στην υπόθεσή τους.

Παραπέρα, ως βασικό στόχο της ίδιας και όσων ταυτίζονται με τις απόψεις της, είπε ότι είναι «να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που είναι αυτή τη στιγμή διάσπαρτες στο χώρο της Κεντροαριστεράς και οι οποίες έχουν φυσικά και διαφορές. Να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη και αναγέννηση της παράταξης και αυτό επείγει, αρκετές ευκαιρίες και χρόνος έχουν χαθεί. Οι πολίτες δεν θα περιμένουν για πολύ ακόμη». Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι το προσκλητήριο ισχύει και για τον Γ. Παπανδρέου.

Στην ίδια βάση, επεχείρησε να εμφανιστεί με διακριτό ρόλο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προφανώς διεκδικώντας να κατοχυρώσει το ζωτικό της χώρο: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις) δεν είναι τσόντα κανενός και αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί πολλούς. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου μια καχεκτική κεντροαριστερά που θα είναι δορυφόρος ή του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ. Θέλουμε και εργαζόμαστε, η Δημοκρατική Παράταξη να αναδειχθεί σε εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική λύση».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Προέταξε σταθεροποίηση της οικονομίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που σκότωσε την ελπίδα. Εκανε τους νέους να μισήσουν την πολιτική. Κρατισμός - λαϊκισμός είναι η ιδεολογία τους. Πώς θα συνεργασθούμε μαζί τους;». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Στ. Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας Ποταμιού - ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι υπόλοιπες απαντήσεις του ήταν μάλλον σε ένα πλαίσιο γενικοτήτων και ασάφειας.

Αλλωστε, στο ερώτημα γιατί το Ποτάμι δεν ζητάει εκλογές όταν έχουμε να κάνουμε με μια τόσο κακή κυβέρνηση, όπως διατείνεται το Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης προέταξε τη «σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας».

Παράλληλα, πυρά εξαπέλυσε και κατά της ΝΔ, και τάχθηκε κατά της δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτές είναι λύσεις του «μέσου όρου», υποστηρίζοντας ότι η χώρα θέλει μεγάλες αλλαγές, τολμηρούς πολιτικούς και «ένα new deal έτσι ώστε οι μεγάλες αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα με την πλειοψηφία της κοινωνίας να τις υπερασπίζεται».

Επιπλέον, επέμεινε να εστιάζει στις διεργασίες του «κεντρώου χώρου» λέγοντας: «Εμείς, αλλά νομίζω και οι περισσότεροι κεντρώοι προοδευτικοί πολίτες, αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη παράταξη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης».

Χάρηκαν...

Τη γνωστή τακτική του αντικομμουνισμού... μέσω ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να ακολουθήσει και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε χτεσινή εκδήλωση του κόμματός του.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, που λένε ότι «η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη» - από τα τόσα παραδείγματα λεγόμενων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επαληθεύτηκαν, στα οποία θα μπορούσε να ανατρέξει - ο Στ. Θεοδωράκης επέλεξε να αναφέρει πως «ο Στάλιν στα χρόνια της παντοκρατορίας του έλεγε ότι αυτό που ξεχωρίζει τη Σοβιετική Ενωση από τις άλλες χώρες είναι η χαρά».

Μάλιστα, μάλλον χάρηκαν τόσο πολύ εκεί στο Ποτάμι με το... «ευφυολόγημα» του επικεφαλής τους, που έσπευσαν από ολόκληρη την ομιλία του (η οποία θεωρητικά αφορούσε την «υπερφορολόγηση»!) να επιλέξουν ακριβώς αυτήν τη φράση του για να τιτλοφορήσουν το σχετικό δελτίο Τύπου που απέστειλαν!

Εμείς, από την πλευρά μας, να τους πούμε ότι... τζάμπα χαίρονται! Την «εξυπνάδα» του επικεφαλής τους, να κάνουν αντικομμουνισμό ασκώντας κριτική τάχα μου στον ΣΥΡΙΖΑ, την έχουν «προλάβει» μια σειρά άλλοι εκπρόσωποι αστικών κομμάτων και επιτελείων, εκπρόσωποι του περιβόητου... «παλιού» από το οποίο το Ποτάμι δήθεν διαχωρίζεται, ενώ ταυτίζεται μαζί του στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική.

ΥΠΕΞ
Συζητήσεις για ΜΟΕ με Σκόπια

Πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα ο τελευταίος γύρος συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών στα Σκόπια, στις 24/6/2015. Οπως λέγεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ, «οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα και εστίασαν κυρίως σε θέματα συνδεσιμότητας/ενέργειας, αστυνομικής συνεργασίας, ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πολιτισμού, εκπαίδευσης, πολιτικής προστασίας, δημόσιας διοίκησης, υγείας, συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών και προώθησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών». Ολα όσα έχουν σχέση με συνθήκες για δράση του κεφαλαίου. Τέλος, αποφασίστηκε ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών για ΜΟΕ θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια, αρχές Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ