ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Καταργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Κέντρων Υγείας

Μεταφορά των δειγμάτων αίματος προς τα νοσοκομεία των νομών προωθεί το υπουργείο Υγείας

Αντί τα Κέντρα Υγείας να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό και τα εργαστήρια, η κυβέρνηση επιλέγει να γίνονται οι αναλύσεις αίματος στα νοσοκομεία
Αντί τα Κέντρα Υγείας να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό και τα εργαστήρια, η κυβέρνηση επιλέγει να γίνονται οι αναλύσεις αίματος στα νοσοκομεία
Τη μεταφορά δειγμάτων αίματος από τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες ΠΕΔΥ στα κεντρικά νοσοκομεία των νομών της Κρήτης, ώστε οι εργαστηριακοί έλεγχοι των ασθενών να γίνονται στα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, δρομολογεί η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Για το θέμα κατέθεσαν Αναφορά βουλευτές του ΚΚΕ.

Τα εργαστήρια των ΚΥ και των ΠΕΔΥ διαχρονικά έχουν απαξιωθεί, τα περισσότερα έχουν διαλυθεί και όσα απομένουν υπολειτουργούν. «Πατώντας» πάνω σε αυτήν την κατάσταση, η σημερινή κυβέρνηση ξεκινά και την τυπική κατάργησή τους. Από τα ΚΥ και τα ΠΕΔΥ της Κρήτης θα γίνονται 1 - 2 δρομολόγια τη βδομάδα, μεταφέροντας μερικές εκατοντάδες φιαλίδια από αιμοληψίες.

Ενδεικτικά: Από τα ΠΕΔΥ - ΚΥ Μοιρών, Χάρακα και Αγίας Βαρβάρας προς το ΠΑΓΝΗ θα μεταφέρονται αιμοληψίες 2 φορές τη βδομάδα. Από τα ΚΥ - ΠΕΔΥ Ανωγείων, Περάματος, Σπηλίου, Αγίας Φωτεινής προς το Νοσοκομείο Ρεθύμνου 1 φορά τη βδομάδα. Επομένως, οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να κάνουν εξετάσεις αίματος όλες τις μέρες της βδομάδας και να έχουν έγκαιρα τα αποτελέσματα. Θα συνεχίσουν να εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα - όσοι μπορούν - για τις εξετάσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΥ Αγίας Βαρβάρας απευθύνεται «σε πάνω από 40.000 μόνιμους κατοίκους», όπως σημειώνεται στην Αναφορά. Πέρα από τη μεταφορά των δειγμάτων αίματος, η 7η ΥΠΕ έχει επιβάλει και «την καθημερινή μετακίνηση προσωπικού για να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία». Κάτοικοι και φορείς διεκδικούν πλήρη στελέχωση του ΚΥ και ανάκληση της απόφασης για κατάργηση των μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Αλλά και τα εργαστήρια των νοσοκομείων λειτουργούν οριακά και με μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό, αντιδραστήρια κ.ά. Οι αναμονές θα μεγαλώσουν, ενώ παραμένει ερώτημα αν τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να καλύψουν όλο αυτόν τον όγκο των αιμοληψιών, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν θα ενισχυθούν με κρατική χρηματοδότηση, μόνιμο προσωπικό, υποδομές.

Τέλος, ερωτήματα προκύπτουν και σε σχέση με την ασφάλεια των δειγμάτων αίματος, αφού αυτά θα μεταφέρονται δεκάδες χιλιόμετρα, συχνά σε κακό οδικό δίκτυο, ωσότου φτάσουν στο νοσοκομείο.

Πάλι οι ασθενείς θα «πληρώσουν»

Πρόκειται για μια ακόμη απόφαση στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών του κράτους για την Υγεία. Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη της 7ης ΥΠΕ, η περικοπή δαπανών «αναμένεται να ξεπεράσει τις 55.000 ευρώ ανά έτος». Περικοπή που έρχεται να προστεθεί στις ήδη πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες.

Ετσι, το υπουργείο Υγείας δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για τα αποδεκατισμένα ΚΥ και ΠΕΔΥ, δεν τα προμηθεύει με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τα υλικά ώστε να γίνονται οι αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις, αλλά προωθεί τη μεταφορά των αιμοληψιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Το «κόστος» πάλι θα βαρύνει τους ασθενείς, καθώς η 7η ΥΠΕ ομολογεί πως προσβλέπει «στην αύξηση των εσόδων από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω αύξησης των διενεργούμενων στις δημόσιες δομές Υγείας εξετάσεων». Δηλαδή, στην επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων μέσω των έμμεσων πληρωμών τους για την Υγεία. Αλλωστε, η μελέτη της ΥΠΕ στηρίχθηκε σε «πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», όπου τα συστήματα Υγείας λειτουργούν ανταποδοτικά, με άμεσες και έμμεσες πληρωμές ασθενών, στη λογική «κόστος - όφελος».

«Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκέφτεται να αναπτύξει ένα πλήρες, οργανωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας σε πόλεις και χωριά, αλλά να μετατρέψει τα ΚΥ - τα οποία είχαν αφεθεί στη μοίρα τους εδώ και χρόνια - σε σταθμούς που θα παρέχουν πρώτες βοήθειες», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Συγκέντρωση στα Γιάννενα για απληρωσιά και ανεργία

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Τη φωνή των ανέργων, των απολυμένων, αλλά και των απλήρωτων συναδέλφων τους μετέφεραν χτες στους δρόμους των Ιωαννίνων σωματεία και εργαζόμενοι της περιοχής, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε. Η πρωτοβουλία αυτή του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πάρθηκε για να καταγγελθεί η άθλια κατάσταση στους χώρους δουλειάς και οι πραγματικές αιτίες, η επιθετικότητα της εργοδοσίας που μεγαλώνει, με την ανοχή της κυβέρνησης. Αλλά και για να αναδειχτεί η μόνη πραγματική διέξοδος για εργαζόμενους και ανέργους, που είναι η συσπείρωση στο ταξικό κίνημα, ο οργανωμένος αγώνας για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο μίλησε ο πρόεδρός του, Νίκος Εξαρχος, και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με σταθμό στην Περιφέρεια. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν εργαζόμενοι από την «Ανακύκλωση» και τα εργοτάξια της Ιονίας Οδού.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σχέδιο δράσης με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

Τον απολογισμό των κινητοποιήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα και το σχέδιο δράσης από εδώ και πέρα συζήτησε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στη Γενική Συνέλευση που έγινε πριν από λίγες μέρες. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Χαρβαλιάς, τόνισε την ανάγκη να εξειδικεύεται το σχέδιο δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς, με στόχο να ανεβαίνει ο βαθμός οργάνωσης και να δημιουργούνται εστίες αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα, σε φαινόμενα απληρωσιάς και απολύσεων.

Την ανάγκη αυτή επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, μεταφέροντας την πείρα από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας. Αναφορά έγινε στις ατομικές συμβάσεις και τους χαμηλούς μισθούς που επικρατούν στις εταιρείες security. «Στην εταιρεία που δουλεύω, ο χαμηλότερος μισθός είναι 245 ευρώ, δηλαδή περίπου 2,2 ευρώ την ώρα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Μετά το «λουκέτο» στην επιχείρηση «Πυρσός», η οποία άφησε εκατοντάδες εργαζόμενους απλήρωτους από 4 έως και 14 μήνες, η εντατικοποίηση στις άλλες εταιρείες του κλάδου χτυπά «κόκκινο», με τις υπερωρίες να αυξάνονται κατακόρυφα.

Το παράδειγμα της θετικής ανταπόκρισης των εργαζομένων στο αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης έφερε εργαζόμενη σε εταιρεία δημοσκοπήσεων. Οπως εξήγησε, η εργοδοσία στις επιχειρήσεις αυτές «βαφτίζει» τους υπαλλήλους «συνεργάτες - ερευνητές», προκειμένου να αρνείται την υπογραφή Σύμβασης. Στις άσχημες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες διανομής φυλλαδίων, με ατελείωτες ώρες δουλειάς, ωρομίσθιο της τάξης των 3 ευρώ (μεικτά), αλλά και συστηματικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, αναφέρθηκε άλλος εργαζόμενος.

Με αφορμή την τοποθέτησή του, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία Επιτροπής, για να οργανωθεί καλύτερα η παρέμβαση του σωματείου στους χώρους αυτούς. Τέλος, η Γενική Συνέλευση έκανε δεκτή την πρόταση του ΔΣ για τη δημιουργία Επιτροπών Ανέργων, Γυναικών και Μεταναστών, καθώς και την πρόταση να οργανωθεί καμπάνια εγγραφών στο Σωματείο από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας στις Εφορίες Δ - Θ - Ι, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε χτες η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, με αιχμή τη φοροληστεία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), καταγγέλλοντας τη στάση του απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ενάντια στην απεργία των λιμενεργατών. Σημειώνουμε ότι με πρωτοβουλία του ΕΒΕΘ, τα επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης καλούν τα μέλη τους να καταγράψουν και να δηλώσουν σε ειδικό πίνακα τις ζημιές που έχουν υποστεί από την απεργία στα λιμάνια! Στο ΕΒΕΘ οι διαδηλωτές βρήκαν την πόρτα κλειδωμένη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, όπου κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. «Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας», σημείωσε η Ράνια Καπετανγιώργη, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ