Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σχέδιο δράσης με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

Τον απολογισμό των κινητοποιήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα και το σχέδιο δράσης από εδώ και πέρα συζήτησε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στη Γενική Συνέλευση που έγινε πριν από λίγες μέρες. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Χαρβαλιάς, τόνισε την ανάγκη να εξειδικεύεται το σχέδιο δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς, με στόχο να ανεβαίνει ο βαθμός οργάνωσης και να δημιουργούνται εστίες αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα, σε φαινόμενα απληρωσιάς και απολύσεων.

Την ανάγκη αυτή επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, μεταφέροντας την πείρα από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας. Αναφορά έγινε στις ατομικές συμβάσεις και τους χαμηλούς μισθούς που επικρατούν στις εταιρείες security. «Στην εταιρεία που δουλεύω, ο χαμηλότερος μισθός είναι 245 ευρώ, δηλαδή περίπου 2,2 ευρώ την ώρα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Μετά το «λουκέτο» στην επιχείρηση «Πυρσός», η οποία άφησε εκατοντάδες εργαζόμενους απλήρωτους από 4 έως και 14 μήνες, η εντατικοποίηση στις άλλες εταιρείες του κλάδου χτυπά «κόκκινο», με τις υπερωρίες να αυξάνονται κατακόρυφα.

Το παράδειγμα της θετικής ανταπόκρισης των εργαζομένων στο αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης έφερε εργαζόμενη σε εταιρεία δημοσκοπήσεων. Οπως εξήγησε, η εργοδοσία στις επιχειρήσεις αυτές «βαφτίζει» τους υπαλλήλους «συνεργάτες - ερευνητές», προκειμένου να αρνείται την υπογραφή Σύμβασης. Στις άσχημες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες διανομής φυλλαδίων, με ατελείωτες ώρες δουλειάς, ωρομίσθιο της τάξης των 3 ευρώ (μεικτά), αλλά και συστηματικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, αναφέρθηκε άλλος εργαζόμενος.

Με αφορμή την τοποθέτησή του, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία Επιτροπής, για να οργανωθεί καλύτερα η παρέμβαση του σωματείου στους χώρους αυτούς. Τέλος, η Γενική Συνέλευση έκανε δεκτή την πρόταση του ΔΣ για τη δημιουργία Επιτροπών Ανέργων, Γυναικών και Μεταναστών, καθώς και την πρόταση να οργανωθεί καμπάνια εγγραφών στο Σωματείο από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ