ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούνη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στρατηγικές συμπλεύσεις και ταυτίσεις με μπούσουλα την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Πολιτικές συναινέσεις και ταξική συνεργασία η κοινή απαίτησή τους για την πορεία της οικονομίας, με τους εργαζόμενους βαθιά εκμεταλλευόμενους και υποταγμένους

Από την πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ
Από την πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ
Η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, σε συνδυασμό βέβαια με την αταλάντευτη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, πέρα και από κυβερνήσεις και μνημόνια, αποτελεί το κοινό γνώρισμα των παρεμβάσεων της Κομισιόν και του ΣΕΒ, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου των εγχώριων βιομηχάνων που διενεργήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώθηκε από τον «Economist» με την παρουσία των υψηλόβαθμων στελεχών του κουαρτέτου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, έστελνε το ισχυρό μήνυμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ολόπλευρη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, χωρίς παλινωδίες και «αστερίσκους» και μάλιστα με βηματισμό που θα τον «ζήλευαν» οι προκάτοχες κυβερνήσεις της μνημονιακής περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός παράγοντας, χαρακτηριστικά, τόνισε: «Οι δημοσιονομικές προσαρμογές του 2012 - 2013 ήταν τεράστιες. Φτάνοντας το 2014, η δημοσιονομική προσπάθεια ήταν επαρκής, αλλά καθώς έφτανε η περίοδος των εκλογών - μετά τα μέσα του έτους - χαλάρωσαν». Στο «διά ταύτα», τόνισε: «Πρέπει αυτή την κληρονομιά να την εξαλείψουμε, πρέπει να επαναφέρουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές σε ένα σταθερό πλαίσιο με αξιοπιστία, η οποία να αναγνωρίζεται από τους θεσμούς»...

Και βέβαια, μόνο τυχαία δεν είναι η αντίστοιχη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων, με επίσημο προσκεκλημένο τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ως γραμμή του ΣΕΒ για την επόμενη διετία, ο Θ. Φέσσας προσδιόρισε τη «στενή παρακολούθηση και άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση και τους εταίρους μας, για να γίνουν επιτέλους όλα τα σωστά πράγματα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και εκκρεμούν εδώ και χρόνια και ταυτόχρονα να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος, που θα βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη και θα στρέψουν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις στην παραοικονομία»...

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, εστίασε στην ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, αλλά και στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής πέρα και πάνω από κυβερνήσεις και μνημόνια.

Με «αριστερά» ή «δεξιά», δουλειά για το κεφάλαιο να γίνεται...

Ο παραδοσιακός διαχωρισμός αριστεράς - δεξιάς είναι ξεπερασμένος, τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Φέσσας, επιβεβαιώνοντας ότι μοναδικό ζητούμενο του κεφαλαίου είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του, πέρα και πάνω από την κυβερνητική διαχείριση.

«Το πραγματικό δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε την ανοιχτή κοινωνία του ανταγωνισμού, της συμμετοχής, των ευκαιριών, της κινητικότητας, ή θέλουμε τα κλειστά συστήματα των διακρίσεων, της αναξιοκρατίας, της στασιμότητας, της εσωστρέφειας;» υπογράμμισε ο Θ. Φέσσας, βάζοντας παράλληλα πλάτες και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης - που βέβαια, με τη σειρά του, συνδέεται με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - αλλά και στον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο.

Προσδιορίζοντας τις «άμεσες προτεραιότητες», ο πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε στα εξής:

-- Βάζοντας πλάτες στην κυβερνητική πολιτική, πρότεινε την καθιέρωση «σύγχρονων εργασιακών σχέσεων», με αιχμή την αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου:«Βλέπουμε τις παρενέργειές του σε κρίσιμες δραστηριότητες, όπως στα λιμάνια που παραλύουν το τελευταίο διάστημα και απειλούν την κρουαζιέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Εστίασε, επίσης, στο «να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του θεσμού της διαιτησίας, για να αποφύγουμε μισθολογικές υπερβολές και πισωγυρίσματα». Σύμφωνα με τον Θ. Φέσσα, οι ομαδικές απολύσεις και το «lock out» «δεν είναι ατζέντα του ΣΕΒ».

-- Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Υπάρχει, ανέφερε, όλη η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η απαιτούμενη βοήθεια, ενώ χαρακτήρισε ως «μητέρα των μαχών» την καταπολέμηση της φοροκλοπής.

-- «Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος». Ζήτησε άμεση εφαρμογή χαμηλών φορολογικών συντελεστών, με αυστηρότατη διαδικασία είσπραξης, και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ρουμανίας που μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 9% και τα αντίστοιχα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 12%. «Καμουφλάροντας» τις αξιώσεις του κεφαλαίου, έθεσε το ερώτημα... ποιος θα συντηρεί τους περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 700.000 υπαλλήλους του Δημοσίου αν αυτοί που πληρώνουν αποστασιοποιηθούν ή φύγουν από τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε την εισαγωγή ενός «κόφτη φορολογικών συντελεστών», με άμεση μείωση μόλις επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα κρατικά έσοδα.

-- Ολοκληρωμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων. Ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι, όπως είπε, δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας. Πρότεινε επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, επενδύσεις στον τουρισμό και την ψηφιακή οικονομία.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «όλα όσα λέμε μπορούν να γίνουν. Περιμένουμε από όσους έχουν την ευθύνη και τη νομιμοποίηση να τα κάνουν και να τα κάνουν άμεσα».

Οι κυβερνήσεις φεύγουν, τα μνημόνια μένουν

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒ, απευθυνόμενος τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους μελλοντικούς διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής, υπογράμμισε: «Αλέξη, η κυβέρνησή σου δεν θα είναι η τελευταία, θα υπάρξουν κι άλλες μετά τη δική σου, αλλά πρέπει να πω ότι έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Αρχίσαμε στο σκοτάδι και πλέον κινούμαστε στο φως».

Την ίδια ώρα, σε στρατηγική σύμπλευση και ταύτιση με τον ΣΕΒ, που βλέπει την «επιτυχία» του μνημονίου ως «τελευταία ευκαιρία» και εφαλτήριο για την καπιταλιστική ανάκαμψη, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε, αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να κάνετε αυτό που είναι καλό και αναγκαίο για τη χώρα».

Εστιάζοντας στην ανάγκη του κεφαλαίου για επίτευξη ευρύτερων «συναινέσεων» ανάμεσα στα αστικά κόμματα, αλλά και δίνοντας απλόχερη στήριξη στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενόψει και της επόμενης δέσμης αντιλαϊκών μέτρων, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε χαρακτηριστικά: «Απαιτείται πολιτική στήριξη και συναίνεση από όλες τις πλευρές και πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος. Πρέπει να είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε το μείγμα πολιτικής και να ξεκαθαριστεί ότι αυτοί που λένε το αντίθετο είναι εχθροί της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας»...

Και συνέχισε: «Σήμερα είναι ζωτικό ότι η άποψή μας επικράτησε, καθώς η έξοδος θα ήταν καταστροφική και κυρίως για τους ευγενείς ανθρώπους αυτής της χώρας. Είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει ρίξει άγκυρες στην ΕΕ και έχει την ευκαιρία να φτιάξει το μέλλον της».

Απευθυνόμενος και προς τους εγχώριους επιχειρηματίες, τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης, όπως μέσω του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Κρατάνε το «μομέντουμ» της αντιλαϊκής πολιτικής

Πολλές και πολύμορφες παρεμβάσεις για ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους, ενόψει της επόμενης «αξιολόγησης»

Από το συνέδριο του «Εκόνομιστ». Δεύτερος από αριστερά ο Γ. Χουλιαράκης, στο μέσον η Ντ. Βελκουλέσκου

Eurokinissi

Από το συνέδριο του «Εκόνομιστ». Δεύτερος από αριστερά ο Γ. Χουλιαράκης, στο μέσον η Ντ. Βελκουλέσκου
Στον άξονα της πλήρους εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, αλλά και στα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους επικεντρώθηκαν οι παρεμβάσεις των στελεχών του κουαρτέτου και της συγκυβέρνησης, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του «Economist» στην Αθήνα.

Σε αυτό το έδαφος, με προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και την προσθήκη νέων, η συγκυβέρνηση θέτει στο τραπέζι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 2019), προκειμένου τα διαθέσιμα κεφάλαια να ανακατευθυνθούν σε κάθε είδους ενισχύσεις και στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», είπε ο Γ. Χουλιαράκης, αναφερόμενος στο στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ομως, πρόσθεσε ότι «η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5% - 2% μακροπρόθεσμα».

Επεσήμανε, παράλληλα, πως «στόχος είναι να κρατήσουμε το μομέντουμ και να κλείσουμε τον δεύτερο έλεγχο έως το τέλος Οκτωβρίου»...

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αφορούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τις μεταρρυθμίσεις - με μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά προϊόντων και το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το ΔΝΤ

Από την πλευρά της, η επικεφαλής στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι «ακόμη και με την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέφερε στο αντιλαϊκό τραπέζι το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ:

-- Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται στην υψηλή φορολογία, που όμως επιβάλλεται σε «στενή βάση». «Δείχνει», δηλαδή, στην κατεύθυνση διεύρυνσης της φορολογικής βάσης σε ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού. Αν και δεν έδωσε διευκρινίσεις, το ΔΝΤ πάγια βάζει στο τραπέζι μέτρα όπως η μεγαλύτερη συμπίεση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων.

-- Η αναβολή των μεταρρυθμίσεων και οι αποφάσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια«δεν συνάδουν με τις φιλόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα».

-- Σχετικά με το ύψος των πλεονασμάτων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι αισιόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι, «γιατί αυτό θα αυξήσει το κόστος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, σε περίπτωση αποτυχίας». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρξουν περισσότερο ρεαλιστικοί στόχοι», ενώ ταυτόχρονα «χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Ολα τα παραπάνω, μαζί και με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, θα πρέπει να εφαρμόζονται συνδυασμένα, προκειμένου «να μην υπάρξει στο μέλλον κανένα σχέδιο για Grexit».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η Ντ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι το Ταμείο έχει δεσμευτεί για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν υπάρξει δέσμευση της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ανακούφισης του χρέους, είπε, πρέπει να συμβαδίζουν με τη μελέτη βιωσιμότητας που ετοιμάζει το ΔΝΤ (σ.σ. προσδιορίζεται χρονικά προς το τέλος του έτους) και τότε θα ανοίξει η συζήτηση για να εμπλακεί και χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει το φθινόπωρο και αυτές οι συζητήσεις δεν θα πρέπει να πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο επικεφαλής του ESΜ, Κλ. Ρέγκλινγκ.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον. Μία επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά και για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Σε αντίστοιχο μήκος με τις άλλες παρεμβάσεις, ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πάρει στα χέρια της αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο και να δημιουργήσει ένα πιο θετικό περιβάλλον για επενδύσεις».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ESM για την Ελλάδα, Ν. Τζαμαρόλι, σημείωσε πως «η δέσμευση - για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 - είναι να διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα και μεσοπρόθεσμα (...). Η δέσμευση πάντως έχει καταγραφεί τόσο για την περίοδο του προγράμματος όσο και για μετά τη λήξη του».

Ανάπτυξη για το κεφάλαιο, με καρατόμηση μισθών και «ελαστική» απασχόληση

Θέλουν και «φορολογικό κόφτη» υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

«Σήμερα, καθώς υποχωρεί η αβεβαιότητα και ομαλοποιείται η λειτουργία της οικονομίας, αναμένεται πλέον μια σταδιακή ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης, αλλά με πολύ χαμηλές αποδοχές και με εντατική χρήση της μερικής απασχόλησης».

Αυτό επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, φέρνοντας στο προσκήνιο τα δεδομένα της περιβόητης «δίκαιης ανάπτυξης» με την οποία επιχειρεί να παραμυθιάσει το λαό η κυβέρνηση...

Τα παραπάνω, μάλιστα, σημειώνονται ενώ ήδη ανοίγει και ζήτημα παραπέρα συμπίεσης του κατώτατου μισθού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που βέβαια αποτελεί τμήμα της αντιλαϊκής διαβούλευσης που ακολουθεί με Ευρωζώνη και ΔΝΤ, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου, σε συνδυασμό και με την παραπέρα συνολική μείωση των μισθών που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική είναι η «ανάλυση» του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία:

-- Για τους εργαζόμενους στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η μείωση των αποδοχών και η αύξηση της μερικής απασχόλησης «θα προέλθει κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξημένης επιβάρυνσης με φόρους και εισφορές, η οποία μάλιστα θα συντηρήσει την αργή, αλλά εμφανή τάση αντικατάστασης όσων υψηλόμισθων αποχωρούν (π.χ. λόγω συνταξιοδότησης ή μετανάστευσης) με προσλήψεις σε χαμηλότερους μισθούς». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η... «τάση» αυτή εντάσσεται στη συνολικότερη επίθεση του κεφαλαίου για παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

-- Ειδικά στις μικρότερες επιχειρήσεις, για τις οποίες, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «ακόμα και ο ήδη χαμηλός κατώτατος μισθός αποτελεί πλέον πρόβλημα», η μείωση των εισοδημάτων για τους εργαζόμενους αναφέρεται ότι «θα προέλθει από τις πιέσεις της αγοράς εργασίας».

-- Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «η πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας θα ευνοήσει την απασχόληση, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό τα εισοδήματα ή τα έσοδα του κράτους».

Ουσιαστικά, σχεδιάζουν και απαιτούν τη δραστική μείωση του κεφαλαίου που δαπανούν για πληρωμή των εργαζομένων, ακόμη και αν αξιοποιούν περισσότερους εργαζόμενους στην παραγωγή. Είναι βασικός παράγοντας αύξησης του ποσοστού κέρδους. Ετσι θα «χτυπήσουν» παραπέρα τους μισθούς απειλώντας με το μεγάλο αριθμό ανέργων, να π.χ. ένας παράγοντας πίεσης στην αγορά εργασίας.

«Φορολογικός κόφτης» για τα επιχειρηματικά κέρδη

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, «στο πλαίσιο της δίκαιης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση», προτείνει τη διαμόρφωση μηχανισμού που θα λειτουργεί ως «κόφτης φόρων» και θα αφορά τη «μείωση των φορολογικών συντελεστών στο βαθμό που μειώνεται η φοροδιαφυγή από την υλοποίηση ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού σχεδίου επέκτασης της φορολογικής βάσης με μετρήσιμους στόχους». Επιπλέον, αξιώνει την ένταξη του εν λόγω σχεδίου στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου.

Ειδικότερα, ζητά:

-- Σε περίπτωση επίτευξης των εκάστοτε στόχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι φορολογικοί συντελεστές θα μειώνονται σε αντιστοιχία με την επίτευξη των στόχων.

-- Σε περίπτωση μερικής ή μηδενικής επίτευξης των στόχων, οι φορολογικοί συντελεστές επίσης θα μειώνονται, όπως ακριβώς και σε περίπτωση αστοχίας, με την αναπλήρωση, όμως, των εσόδων να χρηματοδοτείται από περικοπές δαπανών.

«Μονά - ζυγά δικά τους», δηλαδή: Είτε επιτυγχάνονται οι στόχοι για την επίσημη φοροδιαφυγή είτε όχι, το κεφάλαιο θα βγαίνει ωφελημένο, διασφαλίζοντας σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη.

Στην ουσία, η πρόταση του ΣΕΒ έρχεται να συμπληρώσει το μηχανισμό του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη» και για την περίπτωση αποτυχίας των στόχων για την «πάταξη» της επίσημης φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο, στρώνεται το χαλί για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, μέσω του «δημοσιονομικού κόφτη», σε συντάξεις, μισθούς και γενικότερα σε ό,τι αφορά την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Βέβαια, και ο «αναβαθμισμένος» «δημοσιονομικός κόφτης» που προτείνεται από τους εγχώριους βιομηχάνους αφήνει στο απυρόβλητο τις κρατικές ενισχύσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που προορίζονται για την ενίσχυση των τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ΣΕΒ, «το σύστημα αυτό θα δώσει το απαραίτητο κίνητρο/φόβητρο στη δημοσιονομική διοίκηση και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, με επάρκεια και συνέπεια, ένα πραγματικά αποτελεσματικό σύστημα πάταξης της φοροδιαφυγής».

Κείμενα: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ