ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 2-0
Στην οκτάδα οι «Ατζούρι»

Μια άτυπη ρεβάνς για τη βαριά ήττα της στον τελικό της προηγούμενης διοργάνωσης πήρε χτες η Ιταλία, που επικράτησε της Ισπανίας με 2-0, συνεχίζει στα προημιτελικά (με αντίπαλο τη Γερμανία) και άφησε... πρόωρα εκτός τους δις κατόχους του τίτλου.

Δύο τέρματα σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού, του Κιελίνι στο 33' και του Πελέ στις καθυστερήσεις, ήταν αυτά που έδωσαν τη νίκη στους «Ατζούρι», οι οποίοι έχασαν και σημαντικές ευκαιρίες (Τζακερίνι 45', Εντερ 55' οι κυριότερες). Σε γενικές γραμμές οι νικητές ήταν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους, με άψογη ανασταλτική λειτουργία τους κρατούσαν μακριά από τα καρέ τους τουλάχιστον μέχρι το 70'. Στο τελευταίο 20λεπτο η Ισπανία προσπάθησε να αντιδράσει εκμεταλλευόμενη τους χώρους που τους έδωσαν οι Ιταλοί (είχαν κατοχή 75%) και εμφανίστηκαν πιο απειλητικοί χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να νικήσουν τον Μπουφόν, που τους είπε «όχι» σε τρεις τουλάχιστον σημαντικές περιπτώσεις (Ινιέστα 76', Πικέ 77', 89').

ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Ντε Ρόσι (53' Τιάγκο Μότα), Παρόλο, Τζακερίνι, Φλορέντσι (84' Νταρμιάν), Ντε Σίλιο, Εντερ (82' Ινσίνιε), Γκρατσιάνο Πελέ.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ντε Χέα, Χουανφράν, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Τζόρντι Αλμπα, Μπουσκέτς, Φάμπρεγας, Ινιέστα, Νταβίντ Σίλβα, Νολίτο (46' Αντούριθ) (81' Πέδρο), Μοράτα (70' Λούκας Βάθκεθ).

Οι Ιταλοί πανηγυρίζουν τη χτεσινή επιτυχία τους επί της Ισπανίας

Associated Press

Οι Ιταλοί πανηγυρίζουν τη χτεσινή επιτυχία τους επί της Ισπανίας
ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ξέσπασε το Βέλγιο, με ανατροπή η Γαλλία

Τα φαβορί επικράτησαν στα παιχνίδια των «16» που έγιναν το προηγούμενο τριήμερο, στα οποία δεν υπήρξε κάποια έκπληξη με βάση τα προγνωστικά που υπήρχαν πριν από τις αναμετρήσεις.

Η Γερμανία, χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσει ρυθμούς, δεν δυσκολεύτηκε να επικρατήσει της Σλοβακίας με 3-0 και να πάρει μια άνετη πρόκριση στα προημιτελικά. Τα γκολ πέτυχαν οι Τζερόμ Μπόατενγκ (8'), Μάριο Γκόμεζ (43'), Ντάξλερ (63') ενώ ο Εζίλ έχασε πέναλτι στο 13'.

Συνεχίζοντας τις μέτριες εμφανίσεις και τα παιχνίδια με τη ...φωτιά, η Γαλλία χρειάστηκε την ανατροπή για να επικρατήσει της Ιρλανδίας με 2-1 και να αποφύγει μια μεγάλη έκπληξη. Η Ιρλανδία προηγήθηκε στο 2' με πέναλτι του Μπρέιντι, ωστόσο τα δύο γκολ του Γκριεζμάν (58', 61') άλλαξαν την κατάσταση.

Συναρπαστική ήταν και η αναμέτρηση της Πολωνίας με την Ελβετία, με την πρώτη να παίρνει την πρόκριση επικρατώντας στα πέναλτι με 5-4 (κ.α. 1-1, παράταση 0-0). Οι Πολωνοί ήταν καλύτεροι μέχρι το 70', προηγήθηκαν με 1-0 (Μπλαστσικόβσκι 39') ενώ οι Ελβετοί ανέκαμψαν στο τελευταίο 20λεπτο και εκμεταλλευόμενοι την κούραση των αντιπάλων ισοφάρισαν με τον Σακίρι (στο 82'). Στα πέναλτι μοιραίος στάθηκε για την Ελβετία ο Τζάκα (άουτ) ενώ για τους Πολωνούς υπήρξε απόλυτη ευστοχία.

Στο ίσως χειρότερο από πλευράς ρυθμού και θεάματος ματς της διοργάνωσης, με τους δύο αντιπάλους να προσέχουν την άμυνα και να μη δημιουργούν φάσεις, η Πορτογαλία κατάφερε να νικήσει λίγο πριν από το τέλος της παράτασης την Κροατία με 1-0 με σκόρερ τον Κουαρέσμα (117').

Η Ουαλία δεν έκανε καλή εμφάνιση με τη Βόρεια Ιρλανδία, ήταν όμως τυχερή και με αυτογκόλ του Μακ Ολεϊ στο 75' νίκησε 1-0 και προκρίθηκε στα προημιτελικά.

Στην Ουγγαρία ξέσπασε το Βέλγιο για τις μέτριες εμφανίσεις στην Α' φάση και όντας ανώτερο επικράτησε με 4-0 (10' Αλντερβάιρελντ, 78' Μπατσουαγί, 80' Αζάρ, 91' Καράσκο).

COPA AMERICA
Το τρόπαιο η Χιλή, «αντίο» από Μέσι

Η κάτοχος του τροπαίου από την προηγούμενη διοργάνωση (πέρσι) Χιλή ήταν νικήτρια και του φετινού επετειακού Copa America (λόγω των 100 χρόνων της διοργάνωσης), που έγινε στις ΗΠΑ, επικρατώντας της Αργεντινής με 4-2 στα πέναλτι και ενώ στην κανονική διάρκεια και την παράταση έμειναν στο 0-0.

Στη διαδικασία των πέναλτι μοιραίοι για την «Αλμπισελέστε» ήταν οι Μέσι και Μπίγλια, που αστόχησαν, με τον πρώτο να στέλνει την μπάλα άουτ και τον δεύτερο να τον σταματάει ο Μπράβο.

Μετά τον αγώνα αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μέσι ότι σταματάει τις εμφανίσεις του με την Εθνική, ενώ φαίνεται να τον ακολουθεί και ο Ματσεράνο.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Βήμα ... παραπάνω

Θετικό ήταν και το δεύτερο δυνατό τεστ της Εθνικής ανδρών αφού σε φιλικό αγώνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο επικράτησε και στην Κωνσταντινούπολη, προχτές, Κυριακή, της Τουρκίας με 70-75. Σημειώνεται πως η Εθνική είχε επικρατήσει και την περασμένη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ με 78-52. Στο δεύτερο αγώνα μπορεί τα πράγματα να εξελίχθηκαν πιο αμφίρροπο τέμπο σε σχέση με τον αγώνα στην Αθήνα (όπου η Ελλάδα κυριάρχησε) εντούτοις και πάλι η ελληνική ομάδα είχε αξιόλογη απόδοση δείχνοντας χαρακτήρα στα κρίσιμα σημεία όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ στο τελευταίο τρίλεπτο. Στα θετικά επίσης και η εμφάνιση του 20χρονου Ελληνοαμερικανού Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 34-38, 52-56, 70-75

Τουρκία: Αρσλάν 9, Ασίκ 2, Γκιουλέρ, 2, Οσμάν 15, Ερντέν 4, Μαχμούτογλου 12, Σαβάς, Γκεγίκ 5, Μουχάμεντ 3, Μπατούκ 6, Κορκμάζ 2, Σιπαχί 3, Ερσέκ 2

Ελλάδα: Αθηναίου 3, Μπουρούσης 4, Καλάθης 5 (7 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Μάντζαρης, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 9, Χαραλαμπόπουλος 5, Μπόγρης, Αντετοκούνμπο Γ. 17 (3 ρ., 6 α.), Κουφός 11 (5 ρ.), Αντετοκούνμπο Θ. 2, Ντόρσεϊ 12.

ΠΟΛΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ
«Χάλκινη» ανατροπή για την Εθνική

Μια ακόμα σπουδαία διεθνή επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Εθνική ανδρών του πόλο, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Λιγκ. Στο μικρό τελικό της τελικής φάσης του θεσμού, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, η Εθνική επικράτησε με 11-7 της Ιταλίας, σημειώνοντας τη δεύτερη νίκη της στο τουρνουά επί των «Ατζούρι» καθώς τους είχε νικήσει και στη φάση των ομίλων. Ωστόσο, εκτός της επιτυχίας το ακόμα θετικότερο για την ελληνική ομάδα είναι ότι με όλες τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε έδειξε να είναι σε άριστη κατάσταση λίγο πριν από τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αλλωστε, για αρκετές απ' τις ομάδες που συμμετείχαν οι αγώνες είχαν το χαρακτήρα και ενός δυνατού τεστ δυνάμεων. Σημειώνεται πως η μόνη ήττα της ελληνικής ομάδας στην τελική φάση ήταν από τις ΗΠΑ στον ένα ημιτελικό και μάλιστα στα πέναλτι με 6-5 αφού ο κανονικός αγώνες είχε λήξει ισόπαλος 11-11.

Στο μικρό τελικό η Ελλάδα έφθασε στην επιτυχία κάνοντας σπουδαία ανατροπή αφού αν και βρέθηκε να χάνει με 6-1 στα μισά του δεύτερου οκταλέπτου, από εκεί και πέρα ήταν καταιγιστική.

Οκτάλεπτα: 4-1, 2-4, 1-4, 0-2.

Ιταλία: Ντι Φούλβιο 2, Φιλιόλι 2, Φιγκάρι 2, Νόρα 1.

Ελλάδα: Κολόμβος 3, Γούνας 2, Γενηδουνιάς 2, Δερβίσης 1, Φουντούλης 1, Μουρίκης 1, Βλαχόπουλος.

  • Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Σερβία που στον τελικό νίκησε τις ΗΠΑ με 10-6.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ «16»

Ελβετία - Πολωνία 4-5 πέν. (κ.α. 1-1)

Κροατία - Πορτογαλία 0-1

Ουαλία - Β. Ιρλανδία 1-0

Ουγγαρία - Βέλγιο 0-4

Γερμανία - Σλοβακία 3-0

Γαλλία - Ιρλανδία 2-1

Ιταλία - Ισπανία 2-0

Αγγλία - Ισλανδία

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Πολωνία - Πορτογαλία (Πέμπτη, 30 Ιούνη)

Ουαλία - Βέλγιο (Παρασκευή, 1 Ιούλη)

Γερμανία - Ιταλία (Σάββατο, 2 Ιούλη)

Γαλλία (Κυριακή, 3 Ιούλη)

Σημ: Ολα τα παιχνίδια αρχίζουν στις 22.00 (ΕΡΤ).

ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 2-1
Πρόκρι-σον

Η πρωτάρα στη διοργάνωση Ισλανδία, οι ...ψαράδες κατά μια άλλη εκδοχή ή, σε μια άλλη, η ομάδα όπου όλων των παικτών της αποστολής τα επίθετα καταλήγουν σε ...σον, έγραψε χτες τη σπουδαιότερη έκπληξη της διοργάνωσης και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του θεσμού.

Επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας και μάλιστα με ανατροπή φιγουράροντας πλέον στα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία, την ώρα που για μια ακόμη φορά τα όνειρα διάκρισης των Αγγλων τελειώνουν πρόωρα. Η Ισλανδία, αν και νωρίς βρέθηκε πίσω στο σκορ από το εύστοχο πέναλτι του Ρόυνεϊ (5'), ανέκαμψε άμεσα, και μέσα σε ένα 12λεπτο άλλαξε τα δεδομένα με τα τέρματα των Ρ. Σίγκουρντσον (6`), Σίγκτορσον (18'). Απέναντι στους αντιπάλους τους, που ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν, οι Ισλανδοί, με πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία, κατάφεραν να κρατήσουν τη νίκη μέχρι τέλους (χάνοντας μάλιστα και κάποιες ευκαιρίες).

ΑΓΓΛΙΑ: Χαρτ, Γουόκερ, Κέιχιλ, Σμόλινγκ, Ρόουζ, Ντάιερ (46' Γούλσιρ), Αλι, Ρούνεϊ (87' Ράσφορντ), Στάριτζ, Στέρλινγκ (60' Βάρντι), Κέιν.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Χάλντορσον, Σάιβαρσον, Αρνασον, Ράγκναρ Σίγκουρντσον (76' Μπιάναρσον), Σκούλασον, Γκούναρσον, Γκίλφι Σίγκουρντσον, Γκούντμουντσον, Μπιάρνασον, Μπέντβαρσον (88' Τραούσταρσον), Σίγκτορσον.

ΒΟΛΕΪ
Μετά το άγχος... πρόκριση για άνδρες

Την πρόκρισή της στο φάιναλ φορ του 3ου ομίλου του φετινού Wordl League ανδρών πανηγύρισε η εθνική ανδρών. Αν και η πρώτη της ήττα στην διοργάνωση αυτή απ το Κατάρ (3-0 σετ) για την 2η αγωνιστική του τουρνουά της Θεσσαλονίκης μπορούσε να αποβεί μοιραία για την πρόκριση, ωστόσο ο βολικός συνδυασμός αποτελεσμάτων στα άλλα γκρουπ του 3ου ομίλου έστειλε την Ελλάδα στην τετράδα της Γερμανίας (έδρα της τελικής φάσης 1 και 2 Ιούλη). Αντίπαλος της Ελλάδας στον ένα ημιτελικό θα είναι η Σλοβενία, ομάδα με την οποία έκλεισε τις υποχρώσεις της για τελική φάση (νίκη της εθνικής με 3-1).

Εκεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα βρει και πάλι μπροστά της τη Σλοβενία (21.10 ώρα Ελλάδας ο αγώνας) στον ένα ημιτελικό.

  • ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Με δυο ήττες (3-1, 3-1) απ το Αζερμπαϊτζάν σε ισάριθμα παιχνίδια που έγιναν στο Μπακού για τον ένα ημιτελικό η εθνική γυναικών είπε... αντίο στις ελπίδες για πρόκριση στον τελικό του θεσμού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ