ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πασχίζει διαρκώς να δίνει τις εξετάσεις της στο κεφάλαιο

Με «καυγάδες» άνευ αντικρίσματος η δήθεν αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, στο φόντο της προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου

Κ. Χατζηδάκης και Κυρ. Μητσοτάκης

Eurokinissi

Κ. Χατζηδάκης και Κυρ. Μητσοτάκης
Η ΝΔ εντείνει την κριτική της προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, πασχίζοντας να πείσει ότι δεν έχουν τα ...φόντα να διαχειριστούν τις υποθέσεις του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με το ότι η ίδια διεκδικεί το ρόλο του διαχειριστή. Βεβαίως, η κυβέρνηση δέχεται την ίδια ώρα συγχαρητήρια από αστικά επιτελεία και παράγοντες για τις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων επιδόσεις της.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας στη ΝΔ την ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν: «Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των αξιών της ενωμένης Ευρώπης. Θα τον καλωσορίζαμε σε αυτές τις αξίες, αν δεν γνωρίζαμε, μαζί με όλους τους Ελληνες, ότι είναι ο πολιτικός του ψέματος και της αναξιοπιστίας. Είναι εκείνος που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και σε ένα αχρείαστο και διχαστικό δημοψήφισμα. Εκείνος που συγκυβερνά με τον υμνητή του Φάρατζ (σ.σ. παραπέμπουν στον Π. Καμμένο). Ο πολιτικός που και τώρα συμπεριφέρεται με ανευθυνότητα και ιδιοτέλεια».

Επίσης, στη ΝΔ σημειώνουν: «Οι ανακοινώσεις του για τον εκλογικό νόμο αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν άλλαξε. Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία, προσθέτοντας προβλήματα σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Κατά τα άλλα, υιοθετεί στα λόγια και με μεγάλη καθυστέρηση τους στόχους του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρωτογενές πλεόνασμα και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μόνο που δεν μπορεί να τους υλοποιήσει, γιατί εκείνος πιστεύει δογματικά στην υπερφορολόγηση και όχι στις μεταρρυθμίσεις».

Στην ίδια λογική, της καλλιέργειας ενός αστικού δίπολου ανάμεσα στους πραγματικούς «μεταρρυθμιστές» και τους «λαϊκιστές», σχολιάζοντας στη ΝΔ τα αποτελέσματα στις ισπανικές εκλογές, σημειώνουν με μια ελπίδα ότι θα τους ενισχύσουν στη διαπάλη μέσα στο εγχώριο αστικό πολιτικό σκηνικό: «Η καθαρή νίκη στην Ισπανία του Μαριάνο Ραχόι αποτελεί απάντηση στο λαϊκισμό. Την ίδια στιγμή, η καθαρή ήττα των Podemos δείχνει ότι οι πολίτες της Ευρώπης γυρίζουν την πλάτη σε όλους όσοι πολιτεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις».

Την ίδια ώρα, στη ΝΔ ξορκίζουν τις αλλαγές που υποτίθεται προωθεί η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο, προβάλλοντας το φόβο της «ακυβερνησίας». Ελεγε χαρακτηριστικά, χτες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κ. Χατζηδάκης: «Την ώρα που έχουμε οικονομική κρίση και η Ευρώπη κλυδωνίζεται, ο Αλ. Tσίπρας μας λέει ότι το πρόβλημά μας είναι η απλή αναλογική. Δεν μας φτάνουν τα οικονομικά προβλήματα, δεν μας φτάνει η όξυνσή τους λόγω Brexit, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φέρει και ακυβερνησία. Ο Αλ. Tσίπρας φέρνει τώρα την απλή αναλογική διότι είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις. Κατακαλόκαιρο, επειδή εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Η ΝΔ είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής κερδίζει - χάνει, γιατί αυτό το σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη κυβερνητική σταθερότητα».

Βρυξέλλες και ΟΝΝΕΔ

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συμμετέχει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ προγραμματίζεται να έχει σήμερα διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Enda Kenny και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul. Αύριο Τετάρτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χτες, με απόφαση Μητσοτάκη ξεκίνησε η «διαδικασία επανίδρυσης» της ΟΝΝΕΔ. Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα διοργανώσει το «Συνέδριο Επανίδρυσης» στις 14 - 16 Οκτώβρη (συμπληρώνονται τότε 42 χρόνια από την ίδρυση της οργάνωσης), με στόχο, όπως είπε χτες ο Μητσοτάκης, να φτιάξουν «από την αρχή μια σύγχρονη, ανοιχτή, δημοκρατική, ευρωπαϊκή πολιτική νεολαία».

Αφήνοντας μια αιχμή για το πώς λειτουργούσε προηγούμενα η ΟΝΝΕΔ, εξέφρασε την προσδοκία ότι «νέα και παλαιά στελέχη, αλλά κυρίως νέοι που για πρώτη φορά θέλουν να γίνουν κομμάτι μιας πολιτικής Νεολαίας, θα συνεργαστούν και θα δουλέψουν μαζί για να φτιάξουν μια υγιή Οργάνωση. Μια Νεολαία που δεν θα εξαρτά τη λειτουργία της από βαρώνους με προσωπικά συμφέροντα, αλλά που θα εκφράζει με κάθε της πράξη το συμφέρον ολόκληρης της νέας γενιάς».

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συνεχίζεται το παζάρι ανασύνθεσης με μπηχτές και σπόντες

Στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Φώφης Γεννηματά - Γ. Παπανδρέου, και καθώς όπως φαίνεται τρέχουν οι σχετικές διεργασίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επανέφερε χτες τη δική του πρόταση στο παζάρι ανασύνθεσης δυνάμεων στην εγχώρια, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, κεντροαριστερά και κέντρο, ώστε να συμπήξουν έναν τρίτο πόλο αστικής διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, ζήτησε για τον «νέο» φορέα: «Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα, στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το στοίχημά μας». Στη συνέχεια, είπε πετώντας πάλι σπόντες που, όπως φαίνεται, απευθύνονται κύρια στο ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές».

Σε ό,τι αφορά τον «αρχηγό» που θα εκλεγεί ανέφερε ότι αυτός θα οδηγήσει «άμεσα» την «προοδευτική παράταξη» σε συνέδριο και ότι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής. Στη συνέχεια, «και καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά, οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Ομως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».

Κάτι που, βασικά, βρίσκει αντίθετη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, η Φώφη Γεννηματά ήδη από το Μάρτη, με επιστολές της στον Στ. Θεοδωράκη, αλλά και στον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, ζητώντας συνάντηση για τη συγκρότηση «πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας», έβαζε στόχο τη «διαμόρφωση ενός νέου πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων».

Πάνω σε αυτό, βέβαια, και ο Στ. Θεοδωράκης χτες είπε ότι «Εμείς δε μιλάμε για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές».

Τέλος, για τον εκλογικό νόμο, ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το «σύμφωνο ακυβερνησίας» που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας. Κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του για «αναλογικό μπόνους», όπως επίσης κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση του πρωθυπουργού.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Οι τέτοιες τοποθετήσεις Θεοδωράκη προκάλεσαν αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται:

«Τις υποδείξεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο, να τις κρατήσει ο κ. Θεοδωράκης για το κόμμα του και τους βουλευτές του. Οσον αφορά τα όσα είπε για την κεντροαριστερά, κρατάμε για σήμερα ότι αποδέχεται την πρότασή μας για εκλογή του επικεφαλής της νέας Παράταξης από το λαό. Ο ενιαίος φορέας είναι ο τελικός στόχος όλων μας. Τα μεταβατικά βήματα - όπως από την αρχή της πρωτοβουλίας μας έχουμε προσδιορίσει - δεν πρέπει να είναι μετέωρα, απαιτούν συνεννόηση, καθαρές και όχι θολές απόψεις, και θα συζητηθούν και συνδιαμορφωθούν μεταξύ όλων των συμμετεχόντων».

Σημειωτέον, προηγούμενα, η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», προβάλλοντας τα δικά της σχέδια περί ανασύνθεσης, εμμέσως προειδοποίησε κιόλας ότι τα περιθώρια στενεύουν: «Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε και να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που είναι αυτήν τη στιγμή διάσπαρτες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη και αναγέννηση της παράταξης και αυτό επείγει, αρκετές ευκαιρίες και χρόνος έχουν χαθεί»...

Επανέλαβε ότι η τέτοια πρόσκληση ισχύει και για τον Γ. Παπανδρέου, επέμεινε ότι «οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις δεν εξαφανίζονται (...) δεν αντιγράφονται, δεν τιμαριοποιούνται, δεν κληρονομούνται» και ότι το ΠΑΣΟΚ «τώρα πρωταγωνιστεί στην αναγέννηση της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς, ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη κεντροαριστερά, αποτελούσαν και αποτελούν πάντα, και σύντομα αυτό θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, απέναντι στη Δεξιά και τη συντήρηση».

Σημειωτέον, για να καλλιεργήσει μια τέτοια αίσθηση και προσδοκία, η Φ. Γεννηματά παρέπεμψε και στα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών, αφού σε δήλωσή της συγχάρηκε τον P. Sanchez και το PSOE, (σοσιαλιστικό κόμμα), «για τη δύσκολη μάχη που έδωσε ενάντια στη σκληρή νεοφιλελεύθερη δεξιά της ύφεσης και της φτωχοποίησης και τη λαϊκιστική ακροαριστερά της μεγάλης αυταπάτης και των ψευδαισθήσεων».

Για τον εκλογικό νόμο, ζήτησε «υιοθέτηση ενός συστήματος της απλής αναλογικής, με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και με τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή».

ΤΕ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Καζανάκι

Αφιερωμένη στους εκτελεσμένους της εφημερίδας «Αναγέννηση» η φετινή εκδήλωση

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 156 κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, δίπλα στο ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος την περίοδο Δεκέμβρη 1947 - Σεπτέμβρη 1949 στο Καζανάκι, διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο που έχει στηθεί στο χώρο των εκτελέσεων, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη φετινή εκδήλωση, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, θα τιμηθούν ιδιαίτερα οι εκτελεσμένοι σύντροφοι που ήταν χρεωμένοι στην έκδοση και διακίνηση της εφημερίδας «Αναγέννηση». Πρόκειται για 20 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που έπεσαν νεκροί, σε μία από τις μεγαλύτερες εκτελέσεις που έγιναν στο Καζανάκι, στις 4/4/1949.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Στ. Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ