Καταβάλλονται σήμερα για πρώτη φορά από την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και η μείωση θα φτάσει μεσοσταθμικά το 40%
Τις αιματηρές περικοπές που μεσοσταθμικά ξεπερνούν το 40% θα νιώσουν σήμερα 257.755 δημόσιοι υπάλληλοι, με την καταβολή του μερίσματος, που πλέον δίνεται κάθε τρίμηνο. Ακόμα 26.367 δικαιούχοι το χάνουν ολοσχερώς. Οι μεγάλες αυτές περικοπές στο μέρισμα των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, που επιβλήθηκαν με το νόμο 4387/2016 και ισχύουν αναδρομικά από την αρχή του έτους, έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες μειώσεις και σωρευτικά εξανεμίζουν τα συνταξιουχικά εισοδήματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν συνυπολογιστούν και οι προηγούμενες μειώσεις του 2011 και 2012, σωρευτικά οι δικαιούχοι θα χάσουν το 60% του αρχικού τους μερίσματος, καθώς το μέσο μέρισμα από 201 ευρώ θα καταβαραθρωθεί στα 82 ευρώ (-59%)!
Μάλιστα, από τις σημερινές μειώσεις δεν γλυτώνουν ούτε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως τέκνα (ως δικαιούχοι) με αναπηρία άνω του 67%, χήρος ή χήρα με προστατευόμενα μέλη και παρά το γεγονός ότι το μέρισμα που λαμβάνουν είναι μόλις μερικές δεκάδες ευρώ. Επιπλέον 26.367 δικαιούχοι χάνουν ανεπιστρεπτί το μέρισμα, καθώς ο νόμος έθεσε ως πρόσθετες προϋποθέσεις νέα ηλικιακά όρια - και μάλιστα αναδρομικά - όπως στην περίπτωση της χηρείας τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.
Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση προχωρά σε αφαίρεση από τους συνταξιούχους δικαιούχους του μερίσματος περίπου 18 εκατ. το μήνα και μαζί με τις προηγούμενες μειώσεις η αφαίμαξη φτάνει στα 30 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική οικονομική έκθεση του πρόσφατου νόμου, η ετήσια αφαίμαξη θα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αυτό θα γίνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο.
Τη «σφαγή» αυτή, με το συνήθη προκλητικό του τρόπο, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να την βαφτίσει «αναπροσαρμογή» που ...σώζει τους συνταξιούχους. Στην ανακοίνωσή του, αφού αναμασά παλιούς ισχυρισμούς για «υψηλά μερίσματα», που δεν αντιστοιχούν σε εισφορές των ασφαλισμένων, «ξεχνώντας» ότι τα μερίσματα έχουν ήδη μειωθεί, σημειώνει προκλητικά ότι «η αναπροσαρμογή των μερισμάτων διασφαλίζει τη δυνατότητα χορήγησης της παροχής σε όλους και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ταμείου (...) θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας αποθεματικών και προοπτική μελλοντικών αυξήσεων στα καταβαλλόμενα μερίσματα»...
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, Συλλόγων Γυναικών - μελών της ΟΓΕ, Επιτροπών Ειρήνης από διάφορους δήμους της Αττικής. Επίσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηλιούπολης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ο Αθλητικός Σύλλογος ΑμεΑ «Κεραυνός», ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ, καθώς και μια σειρά άλλα σωματεία και φορείς. Την αλληλεγγύη της ΠΣΟ μετέφερε ο γγ της Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος.
Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα στα πανό του ΣΕΜΙΣΕΑ και της Γραμματείας Χρονίως Πασχόντων της ΣΕΑΑΝ: «Εκπαιδευτήκαμε για να δουλέψουμε υπηρετώντας κοινωνικές ανάγκες, όχι για να "κονομάμε" με τον πόνο των άλλων» έγραφε το πρώτο και το άλλο «Δωρεάν φάρμακα - εξετάσεις - θεραπείες ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας».
Ανάμεσα σε άλλα, τα αιτήματα της χτεσινής κινητοποίησης ήταν: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ιδρύματα Πρόνοιας και στα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Μαζικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αναπήρων, χρονίως πασχόντων, γονιών και κηδεμόνων. Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων για όσο κρατάει η ανεργία. Να μην πληρώνει με οποιοδήποτε τρόπο κανένας ανάπηρος, χρόνιος πάσχοντας ανεξαρτήτου αναπηρίας για τα αναγκαία φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα, να καλύπτονται ολοκληρωτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο πλευρό των εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας» (ELFE), που με απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικούν το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, έχοντας απέναντί τους την τρομοκρατία της εργοδοσίας και των δυνάμεων καταστολής, βρίσκονται τα ταξικά συνδικάτα της Καβάλας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την προκλητική παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ) σε κάθε φάση των προσπαθειών της διοίκησης της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ - PFIC να σπάσει την απεργία. Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ μαζί με τα ταξικά σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Οικοδόμων, των συνταξιούχων ΙΚΑ, την ΠΑΣΕΒΕ και άλλους συνδικαλιστές, οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη κινητοποίηση στο εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων, όπου οι απεργοί τούς υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα. Επίσης, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα, καταγγέλλει την προκλητική παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής και τονίζει πως «απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας, που επιδιώκει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, μόνο η ενότητα των ίδιων, η αποφασιστικότητα, η οργάνωσή τους, η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ μπορούν να βάλουν εμπόδια».
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, για να 'χουν τα παιδιά μας καθαρά σχολεία»! Με το σύνθημα αυτό, καθαρίστριες και καθαριστές πορεύτηκαν χτες, μέρα της 24ωρης πανελλαδικής τους απεργίας, από την Ομόνοια στο υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Η κινητοποίηση, που έγινε ύστερα από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, στην οποία συμμετέχουν Σωματεία (Αττικής, Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας) και Επιτροπές Αγώνα (Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης), έφτασε έξω από το υπουργείο, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένες και διαδήλωναν καθαρίστριες από διάφορες περιοχές της χώρας.
Καθαριστές και καθαρίστριες, με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανανέωση όλων των συμβάσεων. Καμία απόλυση - Καμία μείωση μισθού. Αυξήσεις στους μισθούς - Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές κ.ά.
Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των καθαριστριών, εισέπραξε για άλλη μια φορά την ...«κατανόηση» του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και δεσμεύσεις για ημίμετρα που δεν λύνουν τα οξυμένα προβλήματά τους.
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία, ενάντια στις νέες μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων που προβλέπει η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ με ισχύ Συλλογικής Σύμβασης. Νωρίς το πρωί της απεργίας, τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά καλούν σε συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο χώρο συνεδριάσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) στο «Ιατρικό Κέντρο» (Μαρούσι). Συγκεντρώσεις από τα κατά τόπους κλαδικά σωματεία θα γίνουν επίσης: Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Στη Λάρισα νωρίς το πρωί παρέμβαση στο «Ιασώ» και στη συνέχεια συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο Δημαρχείο. Στην Πάτρα κινητοποίηση από το πρωί στο θεραπευτήριο «Ολύμπιο». Θυμίζουμε ότι ο ΟΜΕΔ εξέδωσε στις αρχές Ιούνη Διαιτητική Απόφαση που αφορά τους εργαζόμενους στις κλινικές των μεγάλων ομίλων και προβλέπει νέα αφαίρεση μισθών και δικαιωμάτων. Η απόφαση του ΟΜΕΔ έρχεται να προστεθεί στην κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) το 2012 και επέβαλε μεγάλες περικοπές σε μισθούς, δικαιώματα, επιδόματα.
Σε ένα «άδειο πουκάμισο» κινδυνεύει να μετατραπεί η «επανασύσταση» του ΙΓΜΕ. Αν και έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που αποφασίστηκε, όλα τα μεγάλα προβλήματα, που ταλανίζουν χρόνια τον οργανισμό, παραμένουν άλυτα και οξύνονται παραπέρα. Την επισήμανση αυτή έκανε η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, σε χτεσινή συνέντευξη που έδωσε και προειδοποίησε για νέο γύρο κινητοποιήσεων από την ερχόμενη βδομάδα. Οι συνδικαλιστές, αφού υπογράμμισαν το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ΙΓΜΕ, όπως και άλλοι ερευνητικοί οργανισμοί, για τις ανάγκες του λαού, κάτω από άλλες προϋποθέσεις, επικέντρωσαν στα σοβαρότερα προβλήματα και στις διεκδικήσεις που είναι: Προσλήψεις νέου προσωπικού για να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις των εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν και να διασωθεί η πολύτιμη τεχνογνωσία τους όσο είναι καιρός. Οπως σημείωσαν, έχουν απομείνει 204 εργαζόμενοι από 400 τα τελευταία χρόνια και στα επόμενα δύο χρόνια θα αποχωρήσουν ακόμα 100 εργαζόμενοι. Ουσιαστική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς δεν αποδίδονται τα εφάπαξ που δικαιούνται. Εναρξη ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων και την ουσιαστική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.