Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εξαφανίζουν και τα μερίσματα των πολιτικών υπαλλήλων

Καταβάλλονται σήμερα για πρώτη φορά από την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και η μείωση θα φτάσει μεσοσταθμικά το 40%

Τις αιματηρές περικοπές που μεσοσταθμικά ξεπερνούν το 40% θα νιώσουν σήμερα 257.755 δημόσιοι υπάλληλοι, με την καταβολή του μερίσματος, που πλέον δίνεται κάθε τρίμηνο. Ακόμα 26.367 δικαιούχοι το χάνουν ολοσχερώς. Οι μεγάλες αυτές περικοπές στο μέρισμα των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, που επιβλήθηκαν με το νόμο 4387/2016 και ισχύουν αναδρομικά από την αρχή του έτους, έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες μειώσεις και σωρευτικά εξανεμίζουν τα συνταξιουχικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν συνυπολογιστούν και οι προηγούμενες μειώσεις του 2011 και 2012, σωρευτικά οι δικαιούχοι θα χάσουν το 60% του αρχικού τους μερίσματος, καθώς το μέσο μέρισμα από 201 ευρώ θα καταβαραθρωθεί στα 82 ευρώ (-59%)!

Μάλιστα, από τις σημερινές μειώσεις δεν γλυτώνουν ούτε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως τέκνα (ως δικαιούχοι) με αναπηρία άνω του 67%, χήρος ή χήρα με προστατευόμενα μέλη και παρά το γεγονός ότι το μέρισμα που λαμβάνουν είναι μόλις μερικές δεκάδες ευρώ. Επιπλέον 26.367 δικαιούχοι χάνουν ανεπιστρεπτί το μέρισμα, καθώς ο νόμος έθεσε ως πρόσθετες προϋποθέσεις νέα ηλικιακά όρια - και μάλιστα αναδρομικά - όπως στην περίπτωση της χηρείας τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση προχωρά σε αφαίρεση από τους συνταξιούχους δικαιούχους του μερίσματος περίπου 18 εκατ. το μήνα και μαζί με τις προηγούμενες μειώσεις η αφαίμαξη φτάνει στα 30 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική οικονομική έκθεση του πρόσφατου νόμου, η ετήσια αφαίμαξη θα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αυτό θα γίνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο.

Τη «σφαγή» αυτή, με το συνήθη προκλητικό του τρόπο, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να την βαφτίσει «αναπροσαρμογή» που ...σώζει τους συνταξιούχους. Στην ανακοίνωσή του, αφού αναμασά παλιούς ισχυρισμούς για «υψηλά μερίσματα», που δεν αντιστοιχούν σε εισφορές των ασφαλισμένων, «ξεχνώντας» ότι τα μερίσματα έχουν ήδη μειωθεί, σημειώνει προκλητικά ότι «η αναπροσαρμογή των μερισμάτων διασφαλίζει τη δυνατότητα χορήγησης της παροχής σε όλους και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ταμείου (...) θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας αποθεματικών και προοπτική μελλοντικών αυξήσεων στα καταβαλλόμενα μερίσματα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ