ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Brexit και αποφάσεις της ΕΕ αξιοποιούνται για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Στη συζήτηση για τα «Συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου 2016» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, χτες, στην οποία κυριάρχησε το θέμα του Brexit, τοποθετήθηκε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιλογή του βρετανικού λαού εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την αυξημένη δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, που όμως είναι ανάγκη να απεγκλωβιστεί από επιδιώξεις τμημάτων και κομμάτων της αστικής τάξης, αντιδραστικών κι επικίνδυνων δυνάμεων και να αποκτήσει ριζοσπαστικό αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα.

Τόσο το Βrexit όσο και οι αποφάσεις της Συνόδου αξιοποιούνται για τον εκβιασμό του ελληνικού λαού να συμβιβαστεί με τα βάρβαρα μέτρα, στο όνομα της συνοχής της ΕΕ, του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ενώ απειλές ήδη εκτοξεύονται και κατά των λαών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η ΕΕ δεν μπορεί να διορθωθεί, να γίνει φιλολαϊκή. Υπηρετεί το κεφάλαιο και γι' αυτό μόνο χειρότερη για τους λαούς μπορεί να γίνει.

Η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα μόνη διέξοδο έχουν με την πάλη τους να βάλουν στο στόχαστρο την καπιταλιστική ιδιοκτησία κι εξουσία και να επιβάλουν προς το συμφέρον τους την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλη συμμαχία του κεφαλαίου».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ BREXIT
Προσπάθεια εξωραϊσμού της Ενωσης του κεφαλαίου

Η ενδοαστική διαπάλη στα αστικά βρετανικά κόμματα κλιμακώνεται

Η Τερέζα Μέι με το προσωνύμιο «νέα Θάτσερ» οδηγεί την κούρσα των «Τόρις»

Copyright 2016 The Associated

Η Τερέζα Μέι με το προσωνύμιο «νέα Θάτσερ» οδηγεί την κούρσα των «Τόρις»
Το ζήτημα της απόφασης του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ κυριάρχησε χτες στη συζήτηση για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Βασική επιδίωξη όλων των ομάδων ήταν το πώς θα γίνει - υποτίθεται - «πιο διαφανές και δημοκρατικό το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ώστε να κατευναστούν οι ανησυχίες των πολιτών». Ετσι επιχειρείται να εξωραϊστεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων, που για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση, τσακίζουν παντού εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε τη συζήτηση για το Brexit ως «ήρεμη και μετρημένη» και επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν να κατανοούν την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, να αναβάλει την ενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων αποχώρησης, ωστόσο δήλωσαν ότι αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει το επίσημο αίτημα το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Τουσκ τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση προτού υπάρξει το επίσημο αίτημα από τη χώρα για αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επέκρινε τους υπέρμαχους του Brexit (Τζόνσον και Φάρατζ που παραιτήθηκαν), σημειώνοντας ότι «δεν είναι πατριώτες» και ότι «ο πατριώτης δεν εγκαταλείπει το σκάφος, όταν η κατάσταση δυσκολεύει», προσθέτοντας ότι οι ίδιοι δεν είχαν κανένα σχέδιο για το πώς να προχωρήσουν μετά το δημοψήφισμα και επέμεινε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει Ενωση των Ευρωπαίων» και πως χρειάζεται να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Πάντως, έριξε και την ...μπηχτή του ότι όλες οι βρετανικές κυβερνήσεις «40 χρόνια δεν αναγνώριζαν κανένα επίτευγμα της ΕΕ». Οι επικρίσεις περί «δειλίας» για τους δύο προαναφερόμενους Βρετανούς πολιτικούς ήρθαν και από άλλους αστούς ηγέτες όλου του φάσματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, ενώ οι νεόκοποι σοσιαλδημοκράτες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (όπου συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Λίνκε και άλλοι) ζήτησαν «προβληματισμό» για να μην «υπονομευτεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ».

Χαρακτηριστική και η παρέμβαση της επικεφαλής του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, που ζήτησε να υπάρξει μία δίκαιη εμπορική συμφωνία και κατηγόρησε τους «ευρωπαϊστές» ότι δεν σέβονται τη βούληση του λαού. Φυσικά αυτή η αστή πολιτικός και άλλοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου, επιλέγοντας είτε άλλους όρους στη λυκοσυμμαχία του, είτε άλλες συμμαχίες, στο όνομα δήθεν της «κυριαρχίας των λαών».

Αρχισε η κούρσα των Συντηρητικών «δελφίνων»

Από την ψηφοφορία που έγινε χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών προκειμένου να επιλεγεί ο επόμενος ηγέτης και πρωθυπουργός της Βρετανίας, αποκλείστηκε ο πρώτος από τους πέντε υποψηφίους, ο πρώην υπουργός Αμυνας, Λίαμ Φοξ. Πρώτη ήρθε η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, που στήριξε στο δημοψήφισμα την παραμονή, με 165 ψήφους, δεύτερη η αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας, Αντρέα Λίντσομ, που στήριξε την έξοδο, με 66 ψήφους, και ακολουθούν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, επίσης υπέρ της εξόδου, με 48 ψήφους και ο Στέφεν Κραμπ, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, με 34 ψήφους. Ο τελευταίος Φοξ που αποχωρεί, πήρε 16 ψήφους. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, μέχρι να καταλήξουν σε δύο υποψηφίους, που θα τεθούν στην κρίση των 150.000 μελών του κόμματος, ώστε έως το Σεπτέμβρη να έχει εκλεγεί ο ηγέτης. Πάντως, το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ δεν φαίνεται να ενεργοποιείται άμεσα, με πολλές αναλύσεις στον αστικό Τύπο να δείχνουν το 2017, σε συνδυασμό με την αποφυγή κραδασμών στη βρετανική οικονομία και τις ...εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία.

Χαρακτηριστική και η παρέμβαση του χριστιανοδημοκράτη Γερμανού, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, που δεν βλέπει καμιά δεσμευτική υποχρέωση της βρετανικής κυβέρνησης από το δημοψήφισμα.

Πάντως, η πρόταση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες στο 15%, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Brexit και να αποφευχθεί η έξοδος επιχειρήσεων, συναντά αντιδράσεις από ανταγωνιστικές αστικές κυβερνήσεις. Μετά τις επικρίσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Ε. Μακρόν, και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, ήταν αυστηρός. «Δεν πρέπει να είμαστε σε επιδεινούμενο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ μας ή σε φορολογικό ντάμπινγκ» και συμπλήρωσε πως «η πρόταση αυτή, αν υλοποιηθεί, σημαίνει επίσης απώλεια εσόδων απολύτως σημαντική για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν ήδη ελλείμματα πολύ υψηλά στη Βρετανία, για τα οποία στο εξής οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν μεγαλύτερο λόγο, δεδομένου ότι η χώρα δεν θα είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Εργατικό Κόμμα, όπου αμφισβητείται ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, η σημερινή μέρα θεωρείται σημαντική, καθώς αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα της Εκθεσης για την εμπλοκή της Βρετανίας στην ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ, επί προεδρίας του «Εργατικού» Τόνι Μπλερ.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σειρά επαφών με ισχυρά μονοπώλια

Ενεργειακοί κολοσσοί δηλώνουν την «αφοσίωσή» τους για συνέχιση των επενδύσεων στην περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απανωτές συναντήσεις με εκπροσώπους ενεργειακών κολοσσών έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει και του τρίτου γύρου αδειοδότησης για όσους ενδιαφέρονται να «δραστηριοποιηθούν» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χτες, συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, που μετά τις συνομιλίες δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη δέσμευση, την αφοσίωσή μας στη χώρα». Εκφράζοντας την επιθυμία της εταιρείας «να συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να επενδύουμε», υπενθύμισε ότι η ΕΝΙ είναι ο πρώτος «φορέας εκμετάλλευσης» στη Μεσόγειο, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε Λιβύη, Νιγηρία και Τυνησία και από αυτή τη σκοπιά, εξήγησε, «θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας, την εμπειρία μας και η θέση μας να είναι πολύ δραστήρια και στην Κύπρο».

Ο Ν. Αναστασιάδης είχε, όμως, συνάντηση και με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της ισραηλινής «Ντελέκ», Γιανίβ Φρίντμαν, που μετέφερε τη «δέσμευση» της επιχείρησης για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», επισημαίνοντας πως «θέλουμε να επιταχυνθεί η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ». Σήμερα αναμένεται συνάντηση και με στελέχη της γαλλικής «ΤΟΤΑΛ».

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για «πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις» και υπογράμμισε ότι αυτές περιστράφηκαν γενικότερα γύρω από τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ανατολική Μεσόγειος σε διάφορους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Απαντώντας σε ερώτηση για τα «σενάρια» που δυναμώνουν για τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό αέριο σε Ευρώπη και αλλού μέσω Τουρκίας, περνώντας και από την κυπριακή ΑΟΖ, ο ίδιος ανέφερε ότι «δε γίναμε αποδέκτες τέτοιου αιτήματος ή έκκλησης από το Ισραήλ» και δείχνοντας ότι η Λευκωσία δεν αποκλείει τίποτα, συνέδεσε ξανά την υλοποίηση τέτοιων ενεργειακών σχεδιασμών με τη «λύση» του Κυπριακού. «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εφικτό ένα κράτος που είναι υπό κατοχή, να δώσει έγκριση για έναν αγωγό που πηγαίνει στην κατοχική δύναμη. Αρα, για να μπορεί να εξεταστεί αυτό το σενάριο και να υλοποιηθεί, θα πρέπει να προηγηθεί λύση του Κυπριακού» είπε χαρακτηριστικά.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση Ερευνας και Διάσωσης Κύπρου - ΗΠΑ. Η άσκηση είχε τον κωδικό «SAREX CYPUSA - 03/16» και ήταν η τρίτη προγραμματισμένη κοινή άσκηση των δύο χωρών για φέτος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ