Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ BREXIT
Προσπάθεια εξωραϊσμού της Ενωσης του κεφαλαίου

Η ενδοαστική διαπάλη στα αστικά βρετανικά κόμματα κλιμακώνεται

Η Τερέζα Μέι με το προσωνύμιο «νέα Θάτσερ» οδηγεί την κούρσα των «Τόρις»

Copyright 2016 The Associated

Η Τερέζα Μέι με το προσωνύμιο «νέα Θάτσερ» οδηγεί την κούρσα των «Τόρις»
Το ζήτημα της απόφασης του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ κυριάρχησε χτες στη συζήτηση για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Βασική επιδίωξη όλων των ομάδων ήταν το πώς θα γίνει - υποτίθεται - «πιο διαφανές και δημοκρατικό το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ώστε να κατευναστούν οι ανησυχίες των πολιτών». Ετσι επιχειρείται να εξωραϊστεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων, που για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση, τσακίζουν παντού εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε τη συζήτηση για το Brexit ως «ήρεμη και μετρημένη» και επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν να κατανοούν την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, να αναβάλει την ενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων αποχώρησης, ωστόσο δήλωσαν ότι αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει το επίσημο αίτημα το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Τουσκ τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση προτού υπάρξει το επίσημο αίτημα από τη χώρα για αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επέκρινε τους υπέρμαχους του Brexit (Τζόνσον και Φάρατζ που παραιτήθηκαν), σημειώνοντας ότι «δεν είναι πατριώτες» και ότι «ο πατριώτης δεν εγκαταλείπει το σκάφος, όταν η κατάσταση δυσκολεύει», προσθέτοντας ότι οι ίδιοι δεν είχαν κανένα σχέδιο για το πώς να προχωρήσουν μετά το δημοψήφισμα και επέμεινε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει Ενωση των Ευρωπαίων» και πως χρειάζεται να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Πάντως, έριξε και την ...μπηχτή του ότι όλες οι βρετανικές κυβερνήσεις «40 χρόνια δεν αναγνώριζαν κανένα επίτευγμα της ΕΕ». Οι επικρίσεις περί «δειλίας» για τους δύο προαναφερόμενους Βρετανούς πολιτικούς ήρθαν και από άλλους αστούς ηγέτες όλου του φάσματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, ενώ οι νεόκοποι σοσιαλδημοκράτες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (όπου συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Λίνκε και άλλοι) ζήτησαν «προβληματισμό» για να μην «υπονομευτεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ».

Χαρακτηριστική και η παρέμβαση της επικεφαλής του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, που ζήτησε να υπάρξει μία δίκαιη εμπορική συμφωνία και κατηγόρησε τους «ευρωπαϊστές» ότι δεν σέβονται τη βούληση του λαού. Φυσικά αυτή η αστή πολιτικός και άλλοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου, επιλέγοντας είτε άλλους όρους στη λυκοσυμμαχία του, είτε άλλες συμμαχίες, στο όνομα δήθεν της «κυριαρχίας των λαών».

Αρχισε η κούρσα των Συντηρητικών «δελφίνων»

Από την ψηφοφορία που έγινε χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών προκειμένου να επιλεγεί ο επόμενος ηγέτης και πρωθυπουργός της Βρετανίας, αποκλείστηκε ο πρώτος από τους πέντε υποψηφίους, ο πρώην υπουργός Αμυνας, Λίαμ Φοξ. Πρώτη ήρθε η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, που στήριξε στο δημοψήφισμα την παραμονή, με 165 ψήφους, δεύτερη η αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας, Αντρέα Λίντσομ, που στήριξε την έξοδο, με 66 ψήφους, και ακολουθούν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, επίσης υπέρ της εξόδου, με 48 ψήφους και ο Στέφεν Κραμπ, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, με 34 ψήφους. Ο τελευταίος Φοξ που αποχωρεί, πήρε 16 ψήφους. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, μέχρι να καταλήξουν σε δύο υποψηφίους, που θα τεθούν στην κρίση των 150.000 μελών του κόμματος, ώστε έως το Σεπτέμβρη να έχει εκλεγεί ο ηγέτης. Πάντως, το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ δεν φαίνεται να ενεργοποιείται άμεσα, με πολλές αναλύσεις στον αστικό Τύπο να δείχνουν το 2017, σε συνδυασμό με την αποφυγή κραδασμών στη βρετανική οικονομία και τις ...εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία.

Χαρακτηριστική και η παρέμβαση του χριστιανοδημοκράτη Γερμανού, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, που δεν βλέπει καμιά δεσμευτική υποχρέωση της βρετανικής κυβέρνησης από το δημοψήφισμα.

Πάντως, η πρόταση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες στο 15%, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Brexit και να αποφευχθεί η έξοδος επιχειρήσεων, συναντά αντιδράσεις από ανταγωνιστικές αστικές κυβερνήσεις. Μετά τις επικρίσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Ε. Μακρόν, και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, ήταν αυστηρός. «Δεν πρέπει να είμαστε σε επιδεινούμενο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ μας ή σε φορολογικό ντάμπινγκ» και συμπλήρωσε πως «η πρόταση αυτή, αν υλοποιηθεί, σημαίνει επίσης απώλεια εσόδων απολύτως σημαντική για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν ήδη ελλείμματα πολύ υψηλά στη Βρετανία, για τα οποία στο εξής οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν μεγαλύτερο λόγο, δεδομένου ότι η χώρα δεν θα είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Εργατικό Κόμμα, όπου αμφισβητείται ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, η σημερινή μέρα θεωρείται σημαντική, καθώς αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα της Εκθεσης για την εμπλοκή της Βρετανίας στην ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ, επί προεδρίας του «Εργατικού» Τόνι Μπλερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Τζόνσον, με το βλέμμα σε ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα (2021-01-29 00:00:00.0)
«Εναλλακτικό σχέδιο» έως τη Δευτέρα ψάχνει η Μέι (2019-01-18 00:00:00.0)
Ιεραρχεί ένα «συντεταγμένο Brexit» (2018-07-12 00:00:00.0)
«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση για το Brexit (2016-10-14 00:00:00.0)
Διεργασίες, χωρίς βιασύνη, ζητά ο Κάμερον (2016-06-28 00:00:00.0)
Διεργασίες ενόψει, μετά την απόφαση εξόδου από την ΕΕ (2016-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ