Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Διευρύνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Βρετανίας σχετικά με το Brexit (την έξοδο από την ΕΕ), που εκφράζει διαφορετικές προσεγγίσεις τμημάτων του κεφαλαίου, με δεδομένη την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανάλυση των «Financial Times», που σημειώνει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να καταβάλει στην ΕΕ αποζημιώσεις «διαζυγίου» 20 δισεκατομμυρίων στερλινών με το «καλημέρα» της αποχώρησης και προσθέτει ότι το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο όταν το Λονδίνο αποπληρώσει στην ΕΕ χρέη 241 δισεκατομμυρίων ευρώ και εισφορές σε συνταξιοδοτικά προγράμματα 63,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το βάρος της κοστολόγησης του Brexit που κάνει η συγκεκριμένη εφημερίδα, «ναυαρχίδα» του αστικού Τύπου, προστίθεται ως επιπλέον όπλο στη φαρέτρα των πολέμιων της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στο Λονδίνο αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίζει να καταβάλλει τη συνδρομή του στον προϋπολογισμό της ΕΕ και μετά την αποχώρηση.

Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, ισχυρίστηκε ότι η χώρα μπορεί να παραμείνει «μαγνήτης ταλαντούχων μεταναστών διεθνώς» ακόμη και εάν θεσπιστούν σκληρότεροι κανονισμοί για την κίνηση της μετανάστευσης στη Βρετανία μετά το Brexit. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση επιδιώκει την παραμονή της χώρας στην ενιαία αγορά, ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά χαρακτηρίζοντας «άχρηστο» τον όρο «ενιαία αγορά».

Αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκτίμησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την ΕΕ «διότι θα ανακαλύψει ότι οποιαδήποτε μορφή διαζυγίου θα σημάνει ένα επιζήμιο "σκληρό Brexit"».

Οι προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο

Την προσφυγή ατόμων και ομάδων Βρετανών που θέλουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου προτού ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει από χτες το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το δικαστήριο θα εξετάσει ποιος έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας: Η κυβέρνηση (όπως υποστηρίζει η Μέι) ή η Βουλή των Κοινοτήτων (όπως επιδιώκουν βουλευτές αστικών κομμάτων). Οι ενάγοντες θεωρούν ότι τα δικαιώματα των Βρετανών που εδραιώθηκαν με κοινοβουλευτική πράξη του 1972 για την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ δεν μπορούν να αποσυρθούν από την κυβέρνηση μονομερώς και ότι το δημοψήφισμα του Ιούνη δεν είναι δεσμευτικό...

Η πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα ενεργοποίησης της διαδικασίας και υποσχέθηκαν «να δώσουν λόγο» στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι του σημείου που δεν θα περιορίζει την κυβερνητική πολιτική.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται πριν από το τέλος τρέχοντος μηνός.

Για νέο δημοψήφισμα πιέζει η πρωθυπουργός της Σκοτίας

Σαν να μην έφθαναν τα μπερδέματα, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, επανήλθε χτες στο προσκήνιο ανακοινώνοντας ότι από βδομάδα θα καταθέσει στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

«Δεν υπάρχουν ορθολογικά επιχειρήματα για να βγει η Βρετανία από την ενιαία αγορά και δεν υπάρχει ούτε εξουσιοδότηση γι' αυτό», δήλωσε η Στάρτζεον στη Γλασκόβη.

Αντιπαραθέσεις μονοπωλίων

Την ίδια ώρα εντείνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων στη χώρα. Η πολυεθνική «Unilever», επικαλούμενη την υποτίμηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ανεβάζει τις τιμές σε προϊόντα που πουλά σε σουπερμάρκετ κατά 10%, ακόμα και σε προϊόντα που παράγονται στη Βρετανία. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ («Tesco», «Sainsbury's», «Asda» και «Morrisons») που σε πρώτη φάση «εξαφάνισαν» από τα ηλεκτρονικά «ράφια» των ιστοσελίδων τους στο Διαδίκτυο τα ακριβότερα προϊόντα της πολυεθνικής. Επίσης, οργανώσεις καταναλωτών προχωράνε σε μποϊκοτάζ κατά των προϊόντων της εταιρείας.

Επίσης, χτες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, είπε πως οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αναπόφευκτα θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, μετά το Βrexit, και ότι το Παρίσι επιδιώκει να επωφεληθεί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση με τη Σκοτία (2017-03-15 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις σχετικά με το Brexit (2016-11-09 00:00:00.0)
Δίαυλο με Πούτιν επιχειρεί η Μέι (2016-08-11 00:00:00.0)
Ανησυχία Μέι για την «ενότητα της χώρας» (2016-07-16 00:00:00.0)
Διεργασίες, χωρίς βιασύνη, ζητά ο Κάμερον (2016-06-28 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για εναλλακτικά «μοντέλα» (2016-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ